TØFF BESKJED: Å bli skadet en uke før sesongåpningen var en kalddusj for Aksel Lund Svindal.

TØFF BESKJED: Å bli skadet en uke før sesongåpningen var en kalddusj for Aksel Lund Svindal. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Svindal om skaden: - Hørte at akillesen røk

SÖLDEN/OSLO (VG) Landslagskompisene trodde Aksel Lund Svindal (31) fleipet da han bøyde seg ned og sa at akillesen hans hadde røket.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg hørte at det smalt da den røk, og jeg skjønte med en gang hva som var galt. Jeg sa til guttene at «nå har jeg ødelagt akillesen». De trodde jeg tullet, sier Svindal på dagens pressekonferanse.

Kledd i treningstøy og med et muntert smil svarte 31-åringen på spørsmålene som kom fra journalistene. Han er fremdeles i Sölden, stedet hvor verdenscupsesongen starter om en knapp uke.

Men det skjer uten Svindal i startboksen. Lørdag ettermiddag fikk han kalddusjen som ser ut til å koste ham store deler av årets sesong.

Sammen med resten av alpinlandslaget trikset og lekte alpinstjernen med en ball etter en joggetur. Plutselig smalt det bak i leggen hans. Svindal skjønte raskt hva som hadde skjedd, og at akillesen hadde tatt kvelden.

Svindal ble raskt fraktet til sykehus i Innbruck, hvor han ble operert senere samme dag.

- Jeg har hørt fra andre som har røket akillesen at det skal være vondt. Jeg syntes ikke det var så ille, så jeg ble litt overrasket da jeg fikk høre på sykehuset at den var revet helt over, sier han.

Vil ta tid

Alpinlandslagets lege Marc Jacob Strauss fortalte denne helgen til VG at det sannsynligvis vil ta rundt seks måneder før Svindal er tilbake i full trening igjen. Men han vil antakelig være i stand til å kjøre på ski etter to til fire måneder.

I februar er alpinsirkuset samlet i Beaver Creek for å kjøre VM. Mesterskapet går i løyper Svindal tidligere har hatt stor suksess i. Men om han får sjansen til å kjøre om medaljer i en av sine favorittbakker, er høyst usikkert.

Ifølge Strauss er ikke VM fullstendig avskrevet av teamet rundt 31-åringen.

- Ikke helt, men det er stor sjanse for at det ryker. Han skal ikke stresse for å rekke VM og det er han innforstått med. En ting er å få skistøvel og ski på. En annen ting er å kjøre på toppnivå i verdenscuprenn, sa han til VG i går.

Selv vil ikke Svindal spekulere i hvor mye av sesongen som nå ryker.

- Når man får en slik skade, er det en merkelig følelse. Det første man tenker er «hvor lang tid kommer dette til å ta». Det skjer i løpet av tre sekunder, sier han.

Må ha perfekt opptrening

31-åringen skjønte kjapt at han hadde dratt på seg en skade som ville ta tid. Og at det kan koste ham VM.

- Jeg kommer ikke til å dra til VM dersom det blir den første konkurransen min på ski i vinter. Jeg drar kun hvis jeg er god nok til å kunne ta medalje. Om jeg blir det, vet vi ikke før i slutten av januar. Alt må gå helt perfekt dersom det skal være sjanse for det, sier han.

Eks-alpinist Tom Stiansen har selv røket akillessenen. Da VG snakket med ham i går, advarte han om at Svindal neppe vil være klar til start i mesterskapet.

- Det er uklokt å prøve å rekke VM. Jeg ville satset på å bli frisk og komme tilbake til neste sesong. Og det er ikke noe problem for ham. Det er barnemat. Men han får ikke skyndet seg mer enn andre folk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder