Gullvinner Shiffrin kan skrive alpinhistorie: – Ekstremt komplett skiløper

ÅRE (VG) Mens Ragnhild Mowinckel (26) var uvenn med hundredelene og veteranen Lindsey Vonn (34) forsvant rett ut, sprenger USAs nye alpindronning Mikaela Shiffrin (23) grenser på VMs første dag.

  • Vegard Aulstad
  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over ett år gammel

Shiffrin var blant favorittene, til tross for at hun først denne sesongen også har begynt å satse i fartsdisiplinen etter mange sesongers dominans i slalåm og storslalåm.

Hverken forventninger eller nybegynnernerver så ut til å plage 23-åringen fra Colorado – som vant super-G-rennet med to hundredeler foran italienske Sofia Goggia i en uhyre tett VM-åpning der syv hundredeler skilte de fire beste i den bare drøyt minuttet lange «sprintløypa» i Åre.

VG Live: Slik var super-G for kvinner

Ledet underveis

Ragnhild Mowinckel måtte ta til takke med sjetteplassen etter å ha hatt to grønne tider målt mot da ledende Goggia. Men ved målpassering fikk hun fjerdeplassen klasket i fjeset, før hun ble ytterligere skjøvet ned til nummer seks. Samme fasit som i St. Moritz-VM for to år siden.

Den gangen jublet Mowinckel for topp seks. Nå var hun 11 hundredeler fra pallplass og hadde helt andre forventninger etter to OL-sølv fra i fjor.

– Litt «bittersweet». Det var det beste vi fikk til i dag. Det var ikke dårlig, men andre er bedre. Det er «tight» race, men hundredelene var ikke på min side, oppsummerer Mowinckel – som møter VG med en tykk vinterlue i iskalde Åre:

For Shiffrin kan verdensmesterskapet bli særdeles hett. Amerikaneren har vært det kvinnelige alpinsirkusets «wonderkid» i en årrekke og debuterte i verdenscupen som 15-åring.

Siden har hun tatt fire av de fem siste mesterskapsgullene som er delt ut i slalåm, deriblant blitt tidenes yngste olympiske mester i disiplinen – som 18-åring i Sotsji.

Men før denne sesongen skulle hun bli enda mer voksen som alpinkjører. Derfor begynte teknikeren å stille til start også i fartsdisiplinen super-G. I verdenscupen, der hun selvsagt leder suverent sammenlagt, har hun vunnet samtlige tre super-G-renn der hun har deltatt.

les også

Aksel Lund Svindal holder fremtidsplanene hemmelige

– Komplett skiløper

VM-rennet i Åre var bare 12. gang hun sto på startstreken i et internasjonalt super-G-renn, og det var for aller første gang i mesterskap. Likevel gjorde hun kunststykket og vant, i en tid der det nesten er uhørt at alpinister (kvinner som menn) kombinerer fart og teknikk med suksess.

KNAPT TIL Å TRO: Mikaela Shiffrin er bare 23 år, men ligger an til å innkassere sitt sjette mesterskapsgull tirsdag. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Hun er en ekstremt komplett skiløper. Alle rennene hun har stilt opp i super-G har hun vunnet, om jeg ikke tar feil. En fantastisk utøver, det er fint å se henne stå på ski. Masse å lære der, sier Mowinckel, som selv «bare» kjører storslalåm i tillegg til fart.

Kanskje kan Shiffrin ta en «Lasse Kjus Light» – 20 år etter at den norske alpinlegenden tok medalje i samtlige fem individuelle disipliner i VM i Vail.

Shiffrin er storfavoritt i både storslalåm og slalåm – og sier hun sammen med støtteapparatet fortsatt vurderer å kjøre kombinasjonen, som isåfall kan være hennes fjerde medaljesjanse.

Åre kan være et fint åsted for slikt. Den svenske hjemmeyndlingen Anja Pärsson tok fire medaljer (tre gull) da alpin-VM sist gikk i den svenske skimetropolen i 2007.

– Jeg bestemte meg i sommer for å satse mer på super-G og nå er vi her. Det er nesten som vi fortsatt er i Chile og trener, men sammen med et fantastisk team har det lyktes. Men det handler om å balansere. Om å få nok energi til å gjøre det godt alle steder. Samtidig må jeg ikke bli grådig og tro jeg skal vinne alt, sier Shiffrin til VG på den internasjonale pressekonferansen.

– Shiffrin har en grunnteknikk som er enormt bra. Da jeg hørte hun skulle trene mer fart i sommer, så tenkte jeg: «Oi! Kanskje hun blander seg inn i toppen der også». Og jammen stemte det, sier norske Kajsa Vickhoff Lie, nummer 13 i Åre-åpningen tirsdag.

les også

Kvinnealpinistene satte seg dette målet i 2017

Ny smell for Vonn

For Shiffrins lagvenninne, den abdiserende alpindronningen Lindsey Vonn, bød åpningsdagen på en smell. Som så ofte i hennes vanvittige, men også skadeplagede karriere tok mesterskapsforbannelsen henne:

Hun hadde bare kjørt en femtedel av løypen da hun bokstavelig talt gikk på trynet over et hopp. Vonn opplevde nøyaktig det samme på åpningsdagen av Schladming-VM for seks år siden.

Den gangen pådro hun seg en brutal kneskade. Nå reiste hun seg etter en sjekk og kjørte ned bakken for egen maskin til stor jubel fra tilskuerne. Akkurat som for Aksel Lund Svindal er planen at VM-utforen senere i uken skal bli hennes aller siste renn på toppnivå.

Vonn blir stående med råsterke 82 rennseirer i verdenscupen (rekord for kvinner) og hadde siktet seg inn på slå svenske Ingemar Stenmarks bestenotering med 86. Men skadene kom henne i forkjøpet – og til slutt innså hun at hun ikke ville sette helsen på spill for å kjøre videre.

Nå gjenstår det å se om fallet i super-G var det siste vi fikk se av Lindsey Vonn i en alpinkonkurranse. Hun spaserte i rolig tempo gjennom pressesenteret i Åre tirsdag ettermiddag, noen timer etter utkjøringen.

– Jeg er støl, sier hun – og beskrev det slik på Twitter:

– Hvis motgang gjør deg sterkere, må jeg være Hulken nå.

Mer om

  1. Vintersport
  2. Alpint
  3. VM i Alpint

Flere artikler

  1. Mowinckel jakter medalje – foran storfavoritten etter 1. omgang

  2. Medaljen røyk for Ragnhild Mowinckel etter feil: - Merket at farten ble borte

  3. Ragnhild Mowinckel med supert utgangspunkt: - Herlig kjørt fra start til mål

  4. Ragnhild Mowinckel tok VM-bronse: – Veldig lettet

  5. Ragnhild Mowinckel misset VM-bronsen med 12 hundredeler: – For mange feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder