STORSLÅTT: Utsikten fra alpinanlegget i Narvik. Foto: Jan-Arne Pettersen / JAP Foto.

Disse må den norske alpin-VM-kandidaten slåss mot

ULLEVÅL STADION (VG) Ting tyder på at Narvik får søke alpin-VM. Men de får neppe prøve seg før i 2027. Og i knivskarp konkurranse med kjente alpindestinasjoner.

 • Herman Tinius Folvik
 • Jostein Overvik
 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over ett år gammel

En arbeidsgruppe har på oppdrag fra Norges Skiforbund konkludert med at de anbefaler Narvik fremfor Hafjell/Kvitfjell, som Norges kandidat til tidenes første verdensmesterskap i alpint på norsk snø. Deres rapport ble presentert for skistyret på Ullevaal stadion mandag kveld.

Nå skal styret i Norges Skiforbund gå gjennom rapporten før de neste mandag under et møte på Gardermoen velger ut en av stedene. Deretter må søknaden godkjennes på skitinget før den sendes til det internasjonale skiforbundet (FIS) som vurderer de ulike søknadsbyene.

Norge kan tidligst søke om alpin-VM i 2025. Men VM i nordiske grener har «forkjørsrett». Og hvis Trondheim får ski-VM dette året må Narvik eller Hafjell/Kvitfjell vente til 2027.

Under presentasjonen av VM-søknaden kom det frem at Aspen (USA), Crans Montana (Sveits), Saalbach (Østerrike) og Sotsji (Russland) også har signalisert overfor Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de vil gå for alpin-VM.

NARVIK-BENKEN: Ordfører Rune Edvardsen (t.v.) sammen med Roger Solheim (rådgiver), Leif Kristian Haugen (midten), og resten av Narvik-gjengen før de hadde vunnet utvalgets rapport. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det var glede i Narvik-leiren i hovedstaden mandag kveld. Men ingen jubel. Malmbyens ordfører Rune Edvardsen (Ap) understreker at han venter med å sprette champagnen.

– Vi er glade, men vi er fullt innforstått med at det er neste mandag som gjelder. Men jeg tror stemningen i Narvik og hele Nord-Norge er både lettet og stor, sier Rune Edvardsen til VG.

Han påpeker at Narvik ikke er ute etter å få VM-søknaden som en kompensasjon for at Tromsøs OL-planer for 2018 gikk i vasken.

– Vi skal ha VM fordi vi er best, mest spektakulær og har den største sjansen til å vinne internasjonalt, sier Rune Edvardsen.

NARVIK-PATRIOT: Leif Kristian Haugen går for Narvik som VM-by. Her fra Ullevaal stadion mandag kveld. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Toppalpinisten Leif Kristian Haugen (VM-bronse storslalåm 2017) var strålende fornøyd med utvalgets konklusjon.

– Jeg er veldig glad for at de synes Narvik er en bedre søker. Det har jeg ment lenge uten at jeg har vært med og hjulpet til. Narvik har en arena som ingen kan måle seg med, og en x-faktor som verden ikke har sett før, sier Leif Kristian Haugen.

I Lillehammer-leiren som står bak Hafjell/Kvitfjell var man skuffet.

– Vi er skuffet og forundret over konklusjonen etter gjennomgangen, og hva ekspertutvalget har vektlaget. Men det er viktig at det er en uke til beslutningen. Vi må kikke nærmere på rapporten, og få gjort noe med det som helt opplagt er feil, som vær klima og finansiering, sier Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco AS, eierselskapet til alpinanlggene i Hafjell og Kvitfjell.

les også

Svindal taper millioner om han ikke kjører

Terje Lund, arrangementssjef i skiforbundet uttrykte begeistring for begge søknadene, men var mest svak for Narviks flotte naturforhold med både fjell, sjø og kompaktheten.

– Vi må finne en kandidat som skiller seg ut fra de andre for å få alpin-VM i Norge for første gang, sa Lund.

Dyrere i Narvik

Investeringsanalyser viser at et VM i Narvik vil være betydelig dyrere enn i Hafjell/Kvitfjell.

Narvik-VM ble anslått til en kostnad mellom 500 og 600 millioner kroner. Et Hafjell/Kvitfjell-VM vil koste rundt 100 millioner, ifølge evalueringsgruppen.

Evalueringsgruppen mener finansieringsplanene til de to ulike arrangørene gjør at de ikke finner grunn til å skille dem på det økonomiske kriteriet.

les også

Tror Henrik Kristoffersen kan slå Marcel Hirscher sammenlagt

86 kommuner bak søknaden

22 ordførere fra Nord-Norge leverte i mars Narviks søknad til Norges Skiforbund. De har støtte fra 86 kommuner og alle de tre fylkene i Nord-Norge.

Overnattingsplasser for å huse et helt verdensmesterskap har de også funnet løsningen på.

– Vi tar inn et par store cruiseskip som ligger til kai i sentrum. Da bor du på fjorden og har tre minutter til målområdet. Da blir det heller ikke problemer med etterbruk, fortalte Narvik-ordfører Rune Edvardsen da søknaden ble levert.

Terje Lund uttrykte sin begeistring for cruiseskip-løsningen.

les også

Henrik Kristoffersen refser Skiforbundet før sesongstart

Hafjell/Kvitfjell vil beholde status

Hafjell og Kvitfjell, som også leverte sin søknad i mars, kan skilte med at de er nasjonalanlegg, var arrangør under OL i 1994, og har verdenscuprenn i utfor og super-G hvert år. Samtidig har de fått avslag av FIS tre ganger tidligere.

Alpinsjef Markus Waldner i FIS kritiserte sist vinter den erfarne verdenscuparrangøren på flere punkter.

Hafjell/Kvitfjell vil uansett beholde tittelen som nasjonalanlegg. Likevel var skuffelsen stor i Hafjell/Kvitfjell-leiren.

les også

Knallstart for alpinistene: Fire norske topp ti

Mer jubel for Narvik

Narvik kan glede seg over mer arrangement-jubel etter det VG forstår. Tirsdag presenterer sykkelrittet Arctic Race of Norway etappene for neste år.

Men VG erfarer at Arctic Race of Norway 2019 etter tre etapper i Lofoten og Vesterålen, skal avgjøres i Narvik.

Det samme skrev Nordlys søndag.

Mer om

 1. VM i Alpint
 2. Alpint
 3. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Narvik slo Hafjell/Kvitfjell i VM-kampen – måtte vente på gratulasjonen fra taperen

 2. Pluss content

  Slik skal Narvik vinne VM-kampen – og realisere milliard-drømmen

 3. Dette vil bompenge-generalene gjøre i storbyene

 4. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 5. Kona til Nestvold-Haugen kan føde midt i slalåmrennet

Fra andre aviser

 1. Narvik innstilt som Norges kandidat til alpin-VM

  Bergens Tidende
 2. Norge søker alpin-VM i 2027

  Aftenposten
 3. Norge søker alpin-VM i 2027

  Fædrelandsvennen
 4. NRK: Narvik innstilles som Norges kandidat til alpin-VM

  Bergens Tidende
 5. NRK: Narvik innstilles som Norges kandidat til alpin-VM

  Fædrelandsvennen
 6. NRK: Narvik innstilles som Norges kandidat til alpin-VM

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder