TAKKET HJELPERNE: Kjetil Jansrud ønsket spesielt å takke støtteapparatet alpinistene har med seg da han mottok prisen. Foto:Julia Naglestad / NRK,

To priser til Jansrud: - Tusen takk.

Ble «årets mannlige utøver» og fikk utøvernes egen pris.

Mørk:  – Den gjeveste prisen er den som utøverne stemmer fram.

HAMAR/OSLO (VG) Prisen for «Årets mannlige utøver» gikk til alpinist Kjetil Jansrud på kveldens idrettsgalla. Rett etter fikk han også utøvernes pris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en videohilsen fra sveitsiske Adelboden takket Kjetil Jansrud for prisen som ble presentert av Cecilia Brækhus.

- Det betyr mye å bli årets mannlige utøver. Tusen takk.

Han ønsket også å sende en spesiell takk til trenerne og støtteapparatet rundt han.

- Det er en individuell idrett, men det er ikke mulig å få gode resultater uten et godt støtteapparat. Derfor tar jeg i mot denne prisen på vegne av laget, og litt ekstra for trenerne som står på dag ut og dag inn.

VG Direkte:Følg utdelingen her!

Treneren vant pris

Fra før har alpinlandslagets Håvard Tjørhom blitt kåret til Årets beste trener. Det mente Jansruds lagkamerat Aksel Lund Svindal at var fullt fortjent:

- Vi leverer bra i verdenscupen hele tiden. Vi tar gull i hvert eneste OL.

- Trenerne må jobbe mye hardere enn antatt sterkere nasjoner, fordi Norge har lavere budsjett. De må være smartere og mer effektive, fortsetter Lund Svindal.

- Hver dag jeg går på trening, er det de norske trenerne som står først i køen. De står først opp. Vi får oppmerksomhet hele tiden. Idrettsgallaen er viktig for idretten, nettopp fordi folk som normalt sett ikke får så mye heder og ære, får den oppmerksomheten de fortjener

Statsminister Erna Solberg hadde et tungt idrettsår der hennes Brann rykket ned. På spørsmål fra VG om hva som var høydepunktet, er hun likevel krystallklar: OL-gullet til Jansrud.

De nominerte i kategorien var:

Ole Einar Bjørndalen, skiskyting

Jørgen Graabak, kombinert

Kjetil Jansrud, alpint

Ståle Sandbech, snowboard

Emil Hegle Svendsen, skiskyting

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT PRIS: Kjetil Jansrud var ikke tilstede på Hamar under årets idrettsgalla, men han takket for prisen fra sveitsiske Adelboden. Foto:Giovanni Auletta,

Gjevt

Jansrud fikk også utøvernes pris. Den var det lagkamerat Aksel Lund Svindal som takket for.

Flere av utøverne som hadde tatt plass på gulvet under Idrettsgallaen var klare på at det å bli stemt frem av kollegene hang høyest.

– Jeg synes at utøvernes pris er rå, sier Lund Svindal.

– Da er det de andre gutta og jentene som har stemt på deg, og det er de som skjønner best hva som ligger bak.

Ifølge håndballspiller og nybakt Europa-mester Nora Mørk er det ingen tvil om hvilken pris hun ser på som viktigst:

– Den gjeveste prisen er den som utøverne stemmer fram.

Kristoff og Zuccarello ikke nominert

Mange har reagert på at Alexander Kristoff ikke var nominert til prisen Årets mannlige utøver. Selv mener han de nominerte er verdige nok til å holde ham ute av kampen.

– Jeg hadde håpet å være nominert, men jeg synes de som har fått en nominasjon er verdige. Sånn sett er det helt «fair» at jeg ikke er nominert, sa toppsyklist Alexander Kristoff til VG, på den røde løperen på vei inn til Idrettsgallaen.

Flere har i forkant av utdelingen også reagert sterkt på at NHL-spiller og Stanley Cup-finalist Mats Zuccarello ikke er nominert i kategorien årets mannlige utøver.

«Zucca» var imidlertid nominert både i kategorien Årets lagspiller, og til publikumsprisen Årets navn. I den siste kategorien var det Kristoff som gikk av med seieren.

Lybekk: – Lever godt med nominasjonene

Jury-medlem Else-Marthe Sørlie Lybekk måtte svare på kritikken da hun gikk på den røde løperen sammen med jury-kollega Hanne Haugland.

– Det har vært mye kritikk av nominasjonene?

– Vi lever godt med dem, fastslo Lybekk.

Haugland på sin side mener det har vært et år med ekstremt sterk konkurranse om å bli nominert, og at det derfor er honnør både til dem som er nominert og de som ikke er nominert.

Juryen har bestått av leder Tore Øvrebø og medlemmene Haugland, Lybekk, Karen Marie Ellefsen, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Dag Vidar Hanstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder