STOLTE FORELDRE: Både Atle Skårdal og kona Karin Köllerer var toppalpinister, for Norge og Østerrike. Nå er sønnen Niklas (17) med dobbelt statsborgerskap på vei til å bli det, som østerriker. Foto: Privat

Skårdals sønn på vei mot toppen: Tatt ut på Østerrikes landslag

Norges dobbelte VM-gullvinner og FIS-topp Atle Skårdal (54) følger med på den økonomiske krisen i norsk alpinsport. Samt sin eldste slalåmsønn Niklas (17), som er klar for sin andre sesong på Østerrikes superpopulære landslag.

 • Øystein Jarlsbo

– Karin (kona) følger også opp. Vi følger opp så godt vi kan. Men det er et omfattende opplegg han er involvert i, og han liker også å jobbe selvstendig. Det er om å gjøre å finne en god balanse. Jeg er ikke en typisk pappatrener, hvis det er det du mener, svarer Atle Skårdal på spørsmål om han er personlig trener for sitt eldste av tre barn.

les også

Alpinkometens utstyrsgambling: – Jeg ble litt stresset

Atle Skårdal vant VM-sølvmedalje i utfor i japanske Morioka i 1993 og VM-gull i super-G to år på rad, i spanske Sierra Nevada i 1996 og italienske Sestriere i 1997. Da var allerede han og Østerrikes slalåmkjører Karin Köllerer (49) et par. Fra 1995 har de bodd i Østerrike.

les også

Alpint-sensasjonens harde vei til verdenstoppen: – Jobbet som maler og murer

Skårdals barn har fulgt i foreldrenes ski-fotspor. Eldstemann har kommet lengst. Niklas var en av 55 mannlige løpere som for noen dager ble tatt ut til Østerrikes alpinlandslag 2020/21, bestående av fire grupper. Unge Skårdal er en av 13 i junior- og rekrutteringslaget, for andre år på rad.

SIERRA-GULL: Atle Skårdal ble verdensmester i super-G i spanske Sierra Nevada i 1996. Kjetil André Aamodt vant bronsemedaljen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Han har i likhet med resten av familien dobbelt statsborgerskap, norsk og østerriksk, men det har ifølge Atle Skårdal aldri vært aktuelt for Niklas å benytte sitt norske pass til å kjøre slalåm og storslalåm med «NOR» bak navnet i start- og resultatlistene – for eksempel i FIS-rennene i Hafjell forrige sesong.

– Det har ikke vært samtaleemne. Han føler seg som norsk når vi er hjemme i Norge om sommeren. Men han har alltid hatt vennene sine her nede, og kjørt sammen med dem på forskjellige lag. Det ville ha vært unaturlig for ham å bytte nasjon eller lag nå, sier Atle Skårdal.

MÅTTE LEGGE OPP: Atle Skårdal var plaget av skader og ble tvunget til å legge opp i 1997. Bildet er fra en hyllest ved hjemkomst til hans og Karin Köllerers hjemsted ved Salzburg i februar samme år. Foto: NTB, Scanpix

les også

Slik lever Henrik Kristoffersen isolert fra kjæreste og familie

Pluss content

Selv om Norges alpinister siden farens aktive tid stort sett har hevdet seg i verdenstoppen i konkurranse med Østerrike, er Niklas gjenstand for en helt annen type status og posisjon som idrettsutøver i morens fødeland sammenlignet med farens.

I motsetning til løpere med hans status på Norges landslag, slipper han betale 75.000 kroner i årlig egenandel for å representere Østerrike.

– Nei, det er ingen egenandeler. I prinsippet får de veldig bra støtte. Alt av utstyr, samlinger og reiser er dekket opp. Skisporten i Østerrike er like stor som, om ikke større enn, fotball. Seertallene for alpint på TV er enorme. Ingen av de mest kjente fotballspillerne er i nærheten av å ha samme sosiale status som alpinistene, hevder Atle Skårdal.

DOBBELT NORSK: Atle Skårdal feirer sitt andre VM-gull på rad i super-G sammen med sølvvinner Lasse Kjus i italienske Sestriere for 23 år siden. Foto: PINO FARINACCI / ANSA

Han tilføyer at det østerrikske skiforbundet – som han gjennom alpindelen i 25 år har hatt god kjennskap til – også har nytt godt av høy popularitet i politikken, mediene og finans.

– Alpint i Østerrike er som nordiske grener og langrenn i Norge, konkluderer Atle Skårdal.

les også

Ny hestekur for alpinlandslaget

Han mener det er «veldig beklagelig selvfølgelig» for Norges Skiforbund at det sliter med lengevarende økonomisk slagside.

Atle Skårdal peker på at norsk alpinsport «gjennomgående» siden 1980-tallet og 1990-tallet – med Kjus og Aamodt – har vært en av de beste absolutt beste alpinnasjonene, deretter med Aksel Lund Svindal og mange andre og nå sammenlagtvinneren i verdenscupenl, Aleksander Aamodt Kilde.

les også

Aamodt Kilde fikk guttedrømmen oppfylt – men ikke fest eller trofé

– De har vunnet medaljer siden tidenes morgen og nå i moderne tid. Men på tross av det ser du aldri noen norske firmaer bruke de norske løperne (alpinistene) i markedsføring på det internasjonale markedet, og aldri i forbindelse med konkurranser i utlandet. Det sier noe om statusen, mot det du ser når det gjelder nordiske grener og fotball om sommeren, mener Atle Skårdal.

Les også

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. FIS
 4. Kjetil Jansrud
 5. Aksel Lund Svindal
 6. Langrenn
 7. Aleksander Aamodt Kilde

Flere artikler

 1. Ny hestekur for alpinlandslaget

 2. Jansrud vil betale egne utgifter: – Blir brutale kutt

 3. Pluss content

  Slik lever Henrik Kristoffersen isolert fra kjæreste og familie

 4. Dagens viktigste corona-nyheter

 5. Embret grovt hetset - slik slo han tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder