HJEM TIL NORGE: Aksel Lund Svindal forlater Sotsji. Foto: Helge Mikalsen, VG

HJEM TIL NORGE: Aksel Lund Svindal forlater Sotsji. Foto: Helge Mikalsen, VG

Svindal sliter med sykdom - må reise hjem fra OL

Flere utøvere i den norske OL-troppen har fått problemer med allergi

Alpinsjef Ryste: - Dette var vi definitivt ikke forberedt på

SOTSJI (VG) OL er over for Aksel Lund Svindal (31). Alpinkongen har slitt med allergiproblemer i Sotsji, og han har nå valgt å reise hjem.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Plagene sliter på kroppen, og jeg føler det er fornuftig å reise hjem for å bli kvitt dem og få overskudd til resten av sesongen, sier Svindal i en pressemelding.

Svindal kom til OL med et mål om gull i fartsøvelsene. Men lekene i Sotsji har langt fra gått etter planen - 31-åringen ble stående med en fjerdeplass og to sjuendeplasser.

I likhet med flere i den norske OL-troppen har Svindal hatt trøbbel med allergiplager. Han har blitt medisinert, men har likevel følt seg slapp og ute av form.

Når Svindal nå reiser hjem, betyr det at han ikke stiller på start i det som skulle ha vært hans siste OL-renn, nemlig onsdagens storslalåm. Han trente i de olympiske bakkene i dag, men formen var ikke der den skulle være.

- Formen til Aksel var god nok til å kjempe om medaljer i utfor og super-g, men på dagens trening følte han seg ikke pigg. Derfor er vi nå enige om at dette er den beste løsningen, sier alpinsjef Claus J. Ryste.

ALPINSJEFEN: Claus J. Ryste. Foto: NTB Scanpix

- Den beste løsningen

Ryste er selv en av de som har blitt rammet av allergitrøbbel. Han forteller at Svindals hjemreise var en forholdsvis lett beslutning å ta med tanke på 31-åringens tilstand.

- Klart, man har jo alltid lyst til å prøve. Men at han reiser hjem nå var den beste løsningen, sier Ryste til VG.

Under forrige OL kom Svindal hjem med tre medaljer; ett gull, ett sølv og en bronse. Overfor VG innrømmet han i går at Sotsji-lekene hadde vært en nedtur .

- Målet mitt når jeg stiller til start i både utfor og super-G er jo å ta medalje. Når ingen av de to lykkes er det klart jeg er skuffet, sa han.

- Må allergiproblemene ta litt av skylden for at Svindal ikke har klart å prestere optimalt?

- Det er umulig å si, sier alpinsjef Ryste.

Ryste har vært i Sotsji-fjellene siden 1. februar, og kjente selv allergiplagene komme ganske raskt etter ankomst OL-byen.

- Jeg har ikke vært dødssyk, men det er en plage som stjeler energi, forklarer han.

- Å støte på pollen-allergi i et vinter-OL var dere kanskje ikke helt forberedt på?

HOVEDLEGE: Fredrik S. Bendiksen. Foto: Jostein Overvik

- Dette var vi definitivt ikke forberedt på. Det kom uventet. Men det er ikke noe man får gjort noe med, sier han.

Flere tilfeller i troppen

OL-troppens sjefslege Fredrik S. Bendiksen bekrefter at det har vært flere tilfeller av allergi-trøbbel hos de norske utøverne etter at de ankom Sotsji.

- Det er ikke særlig mye pollen i lufta her, noe tellingen viser. Men det har vært litt byggestøv blant annet, og enkelte utøvere har blitt behandlet med medisiner, sier Bendiksen til VG.

Ifølge ham har utøvere og ledere som bor nede ved kysten hatt problemer, samt de som bor i den øverste utøverlandsbyen i fjellene. Skiskytterne og langrennsløperne bor oppe ved sin egen stadion, og der skal det ifølge Bendiksen ikke være noen allergitilfeller.

- Det har kommet en del byggestøv, samt at det ligger fint støv på bakken der hvor det ikke er snø. I Coastal village (kysten) og i Mountain Village (der hvor blant annet alpinistene og snowboardkjørerne bor) er det lite snø, så der har det vært noen tilfeller, sier Bendiksen.

Bendiksen var selv i Sotsji under prøve-OL i fjor, og sier til VG at han den gangen ikke merket noe til støv-plager. Han forteller også at han ikke har hørt noe om dette har et problem i andre leire enn den norske.

Flere av de norske hockeyspillerne skal være blant de som er plaget med allergiske reaksjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder