NED MOT FOLKEHAVET: Leif Kristian Haugen i aksjon under Kitzbühel-slalåmen søndag – der han jublet over å bli nummer fire. Foto: Alessandro Trovati AP

Haugen måtte ned for å komme opp – så fant han mestringsfølelsen

KITZBÜHEL (VG) I en alder av 29 år ypper Leif Kristian Haugen seg endelig mot verdens beste slalåmkjørere – etter å ha tatt steget ned for å konkurrere mot de nest beste.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Søndagens sterke fjerdeplass i Kitzbühel – der han var fire hundredeler fra sitt livs første pallplass i verdenscupen uansett disiplin – var karrierebeste for 29-åringen fra Lommedalen som ble toppalpinist gjennom å gå på skicollege i Denver i USA.

Men slike resultater har ikke vært vanen. Faktisk falt Haugen ut av topp 30-rankingen i slalåm, disiplinen der startnummer betyr aller mest for resultatene. Løsningen for å komme tilbake var å kjøre mer i Europacupen (nivået under verdenscup).

Faktisk har Haugen startet hele fem renn der denne sesongen – mot null i den forrige og bare to sesongen før der igjen.

Les også: Kristoffersen kjørte ut for første gang på to år

Har dominert i Europacupen

Han har ikke bare startet. Han har vunnet to ganger og tatt to tredjeplasser. Europacup er ikke så glamorøst som Kitzbühel, som i går bød på Bayern München-stjernen David Alaba blant de 22.000 tilskuerne, men det har garantert løftet skikjøringen til Leif Kristian Haugen. Pluss at det også har vært et «taktisk» grep for ikke å falle ytterligere på slalåmrankingen (siden det gir poeng).

– Helt klart en nøkkel for få det til å løsne. Jeg har fått trent på intensiteten i et renn. En ting er å kjøre fort på trening, men her får du krige mot løpere som faktisk har fått pallplasseringer i verdenscup, sier Haugen til VG.

Sportssjef Claus Ryste tror 29-åringen ble tatt litt av presset om å holde på slalåmrankingen sin forrige sesong. Fjerdeplassen i går førte ham faktisk tilbake igjen i topp 30, som gir bedre startnummer allerede i Schladmings kveldsslalåm i morgen.

– Vi så Leif datt tilbake. Da økte vi volumet, det har passet litt med resten av kalenderen, og det har tydeligvis hatt en effekt. Det har noe med selvtillit å gjøre, å våge å gi gass, tror Ryste.

Nettopp det siste har Haugen våget i de to siste rennene. I Wengen forrige helg kjørte han ut etter å ha vært toer etter 1. omgang.

– Jeg har sagt til meg selv etter Adelboden (helgen før Wengen igjen) at det er slutt med «safe'ingen» til mål. Nå skal jeg angripe og se hva det er godt nok til. I dag fikk jeg betalt for det, sier Haugen.

Så du denne? Derfor bor ikke Kristoffersen med laget

Gikk i seg selv

I Ganslern-løypa søndag holdt det nesten. Han kom inn bak ledende Marcel Hirscher, som til slutt tok sin 42. verdenscupseier. Men Haugen jublet som om han hadde kjørt ned til grønn tid da resultattavlen viste 2-tallet. Deretter kom russeren Aleksandr Khorosjilov og briten (!) Dave Ryding ned og skjøv nordmannen ut av pallen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FAMILIELYKKE: Samboer Marthe Gausen Nestvold og sønnen Olav har vært med Leif Kristian Haugen både under rennet i Kitzbühel og treningsleiren i Hinterreit i forkant. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Fjerdeplassen er likt med resultatet han hadde i parallellslalåmen i Alta Badia før jul. Det skjer åtte år etter debuten i verdenscupen. Og 27 dager før VM-slalåmen i St. Moritz – selv om han fortsatt tror han i større grad kan utfordre verdenseliten i storslalåm.

– Jeg er noenlunde 50-50 vektet i treningsmengden. Det at det løsner i slalåm nå, er ikke tilfeldig. Det handler om langsiktig, hardt arbeid, mener Haugen.

Han sier europacupmatchingen var noe han trengte. Nå utfordrer han resten av det norske laget – inkludert eneren Henrik Kristoffersen – på treningstidene.

– Jeg måtte gå i meg selv. Det var noe som manglet i verdenscuprennene, det å senke skuldrene og gi gass. Du prøver å fortelle deg selv ting, men du tror ikke på det før du gjør det i renn. Nå tror jeg på det, fastslår Haugen.

Gjett hvilket: Dette trofeet er det eneste Jansrud har hjemme

Samboeren: – Nå er han veldig rolig

En annen grunn til suksessen er kanskje tilstedeværelsen til samboeren Marthe Gausen Nestvold og sønnen Olav på åtte måneder. De er alltid på tribunen når pappa gjør sine beste resultater. Også forloveden Marthe merker forandringen på mannen hun skal gifte seg med til sommeren.

– Nå er han veldig rolig. Trygg på sin egen form, beskriver nordtrønderen – som reiser videre til Schladming og blir også å finne på tribunen under VM i St. Moritz.

Les også

 1. Derfor bor ikke Kristoffersen med lagkameratene: – Sparer sykt mye energi

  HINTERREIT (VG) Investeringen av og flyttingen til den 98 kvadratmeter store leiligheten i Salzburg har gjort at Henrik…
 2. Kristoffersen kjørte ut i Kitzbühel - Haugen imponerte

  KITZBÜHEL (VG) Henrik Kristoffersen (22) kjørte ut i jakten på sin femte slalåm-seier denne sesongen.
 3. Haugen fire hundredeler bak pallplass – mener kjæresten og sønnen bringer lykke

  KITZBÜHEL (VG) Med sønnen Olav (8 mnd) sovende på tribunen satte Leif Kristian Haugen (29) sammen to gode omganger til…
 4. OL-mester Jansrud har bare ett trofé hjemme i stuen- gjett hvilket?

  KITZBÜHEL (VG) Han har flere glasskuler og OL-medaljer i alle valører.
 5. Jansruds svakeste utforresultat på over fire år: – Prøver å gjøre noen endringer

  KITZBÜHEL (VG) Som tellende resultat var lørdagens Kitzbühel-renn Kjetil Jansruds dårligste utforresultat på over tre år.
 6. Jansrud kjørte inn 180.000 «ekstrakroner» i Italia – spanderer fest på støtteapparatet

  Med seieren i super-G og pallplassen i parallell-storslalåm gikk Kjetil Jansrud (31) samtidig til topps på en…
 7. Sjekk legendelisten der Kristoffersen er i toppen

  Han feide inn på topp 10 over tidenes beste slalåmkjørere. Bare to av de aller største i alpinsporten – Ingemar Stenmark…
 8. Kristoffersen herjet – dobbelt norsk etter 1. omgang

  To nordmenn herjet med resten av tekniker-eliten i den utfordrende Wengen-bakken søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder