Røk korsbåndet i Kitzbühel-fallet - sesongen over for Svindal

Deler av neste sesong står også i fare for fartsfantomet

Svindal: – Det er kjedelig midt i sesongen

KITZBÜHEL/OSLO (VG) Aksel Lund Svindal (33) røk korsbåndet etter fallet i den knalltøffe Kitzbühel-løypa i dag. Skaden gjør at ikke bare denne sesongen er spolert, men trolig store deler av den neste også.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter skuffelsen i utforbakken i dag la Svindal ut en hilsen til sine følgere på bildedelingstjenesten Instagram.

Aksel Lund Svindal har lagt ut dette bildet på sine sosiale medier-kontoer etter fallet i Kitzbühel. FOTO: PRIVAT Foto: ,

– Det er sikkert og visst ikke bildet eller oppdateringen jeg ønsket å legge ut etter Kitzbühel. Men her er vi. Jeg ødela kneet mitt litt og skal nå til operasjon. Det er kjedelig midt i sesongen, men sånn er livet. Opp- og nedturer og man må bare håndtere det som kommer, skriver Svindal.

Ute i 9-12 måneder

Alpinsjef Claus J. Ryste snakket i kveld med Svindal på sykehuset. Han sier det «selvfølgelig» er tøft for mannen som står med syv seire i verdenscupen bare denne sesongen.

– Vi har fått bekreftet av han har røket det fremre korsbåndet i høyre kne. Han opereres nå i kveld. Det ser ikke ut til å være andre skader i kneet, sier Ryste til VG i 18.30-tiden lørdag kveld.

– Hvor alvorlig er en slik skade?

– Det er en alvorlig skade. Du er ute for sesongen, for lang tid. Det krever opptrening. Det er fullt mulig å bli frisk igjen, men det er en altfor kjent alpinskade. Senest hadde vi Kjetil som kom tilbake fra en slik skade.

– Hvor lang tid tar det å komme tilbake etter en slik skade?

– Det tar vanligvis 9 til 12 måneder før man kan være tilbake på ski, i full konkurransetrening.

– Dette betyr at også deler av neste sesong kan ha gått fløyten?

– Det er litt for tidlig å spekulere i dette. Det viktigste nå er å sørge for optimal behandling.

– Hva betyr det for laget at han er ute?

– Han var jo ute i fjor også, det er alltid leit å miste en lagkamerat. Og han har jo vært en slags lagkaptein. det er alltid trist når noen blir skadet, uansett.

– Hvordan er reaksjonen fra de andre gutta?

– De synes dette er veldig trist, sier Ryste.

Alvorlig skadet i 2014: – Hørte at akillesen røk

Fikk hjelp av topplege

BEKYMRET FOR SØNNEN: Pappa Bjørn Svindal var i målområdet da Aksel Lund Svindal mistet kontrollen i den knalltøffe utforløypa. Foto: Roy Freddy Andersen , VG

Etter å ha falt i dagens utfor i Kitzbühel ble Svindal sendt med flyambulanse til Innsbruck hvor han gjennomgikk MR-undersøkelse og full sjekk av det høyre kneet. Topplegen Christian Fink var mannen som hjalp Svindal på sykestuen. Han er den samme kirurgen som reddet karrieren til Svindal da akillesen røk for halvannet år siden.

Han og resten av det norske teamet hadde ikke gode nyheter da undersøkelsen var over.

For litt før kl. 18 kom følgende pressemelding:

«Aksel Lund Svindal ligger på sykehus i Innsbruck etter at han kjørte ut under dagens utforrenn i Kitzbühel.

Nærmere undersøkelser i ettermiddag, viser at fremre korsbånd i det høyre kneet er røket. Svindal blir operert i kveld.

– Det er alltid en stor risiko når man kjører utfor. Jeg er takknemlig for at det har gått så bra denne sesongen, det er ingen selvfølge i en så krevende idrett, sier Aksel Lund Svindal.

– Vårt fokus nå er at Aksel skal få optimal behandling og all den støtten han behøver, sier sportssjef Claus Johan Ryste.

Aksel Lund Svindal er ikke tilgjengelig for media i kveld.»

Flere stygge fall

Det ble en dramatisk dag i den brutale utforløypen i Kitzbühel. Først ble to østerrikere sendt til sykehus med helikopter etter fall i den brutale Kitzbühel-løypa, rett etter Hausbergkanten. Så ble Aksel Lund Svindal utsatt for et voldsomt rundkast på samme sted.

Se det voldsomme fallet i Sportsnyhetene!

Nordmannen ble kastet inn i nettene med stor kraft i over 100 km/t. Etter ti-tyve sekunder reiste han seg. Etterhvert ble han fraktet vekk med snøscooter, ned til sykestua i bakken. Der inne lå han på en benk og ble undersøkt av leger og en norsk fysioterapeut.

Les også: Usikker før utforrennet etter fredagens strekkskade

Etter en halvtime kom han ut og ble satt inn i en ambulanse. Den skulle etter planen ta ham til et ambulansefly som skulle frakte ham til Innsbruck, der Aksel Lund Svindal også bor.

Pappa Bjørn Svindal sto på utsiden av sykebrakka og var bekymret.

– Det var helt jævlig, sa han om øyeblikket da han så sønnen mistet festet på ytterski og raste inn i nettene.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen

Han og lagledelsen fryktet det verste, men håpet det beste. Landslagstrener Christian Mitter satt oppe i tre bare noen meter fra ulykkesstedet.

– Jeg så han kom rasende rett mot meg. Jeg satt oppe i et tre på utsiden av alle nettene, så det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Jeg så han reiste seg opp. Jeg sørget for å gi beskjed på walkie-talkien slik at det ikke ble for mye rykter, forteller Mitter til VG en drøy time etter fallet.

Les også: Tidenes millionsesong for Aksel Lund Svindal

Det var 19. oktober 2014 at Aksel LundSvindal røk akillessenen tvert av da han lekte med en ball. Også da var han i nærheten av den kjente idrettskirurgen Christian Fink i Innsbruck.

Tre timer etter skaden, lå nordmannen på operasjonsbordet og ble lappet sammen. Ingen i hele verden trodde det var mulig å komme tilbake den sesongen. Men i februar 2015, fire måneder etter, sto Aksel Lund Svindal på start i Vail-VM.

Fink har fått tilnavnet «mirakeldoktoren».

33-åringen var favoritt i den klassiske Kitzbühel-ufforen etter seieren i Super-G-rennet dagen før. Han jaktet sin åttende seier for sesongen og sin 33. verdenscuptriumf totalt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNDERSØKES GRUNDIG: Aksel Lund Svindal får behandling inne i den lille sykestuen i Kitzbühel mens ambulansepersonell kommer til. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpixAleksander Aamodt Kilde (23) åpnet det som kunne ha blitt en god norsk dag. Kilde kjørte meget sterkt i sin Kitzbühel-debut, og endte til slutt på en sjetteplass.

Christian Mitter mener det aldri har skjedd før:

– Det må være historisk. Det er utrolig sterkt å debutere i Kitzbühel og bli nummer seks. Jeg kan aldri huske at det har skjedd før. En svært sterk prestasjon.

Deretter ble rennet utsatt flere ganger på grunn av vind og stygge fall. Dermed måtte Aksel Lund Svindal, som var neste nordmann med startnummer 19, vente i lange perioder. Han var i bakken i før ni. Først rundt klokken halv to var det hans tur.

Og 33-åringen lå 24 hundredeler bak ledende Peter Fill da han mistet kontrollen i den siste delen av løypa. da var han på vei inn i et parti han behersker godt.

– Det var dårlig lys og veldig slagete akkurat der. Jeg tror de tre som falt ikke har sett kompresjonen helt, mener Mitter.

Jansrud: – En av de verste Kitzbühel-omgangene

Kjetil Jansrud kjørte kort tid etter at Svindal hadde kommet seg ut av løypa, men etter en god start havnet han til slutt langt bak, og endte på 14. plass 1,89 bak vinneren Peter Fill fra Italia. Etterpå var han naturlig nok opptatt av forholdene og hvordan det var med lagkameraten.

– Jeg hørte på lyden fra start at noe gikk galt. Jeg har ikke sett fallet. Det er ikke noe gøy å stå på start da, sier Jansrud til NRK om Svindals uhell.

Selv hadde han store problemer med forholdene:

– Det var nådeløst for oss i dag. Mange som tryner. Veldig vanskelig forhold. Lite sikt, mye vind. I dag var det rett og slett vanskelig. Det er en av de verste Kitzbühel-omgangene jeg har kjørt, sier Jansrud.

Karrieren trolig over for Streitenberger

HENTET AV HELIKOPTER: Georg Streitberger falt stygt i den fryktede Kitzbühel-løypa. Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Det ble en tung og skremmende dag for østerrikerne. Først falt Georg Streitberger stygt og ble hentet av helikopter, og så fra start nummer 16 mistet Hannes Reichelt kontrollen og dundret inn i sikkerhetsnettet.

Han reiste seg kort tid etterpå, men satte seg ned igjen. Også han måtte hentes av helikopter og fraktes til sykehus.

I kveld ble det kjent at 34 år gamle Streitberger har ødelagt korsbåndet og menisken i venstre kne. Dermed kan karrieren være over.

Reichelt ser ikke ut til å være alvorlig skadet.

Begge østerrikerne falt i samme del av løypa som Svindal.

– Det er ikke normalt når toppkjørere som Reichelt og Svindal faller på den måten, sa Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel til NTB.

Det var Peter Fill fra Italia som vant rennet med tiden 1.52,37. Beat Feuz fra Sveits tok andreplassen, 37 hundredeler bak, mens nok en sveitser, Carlo Janka tok tredjeplassen, 65 hundredeler bak vinneren.

Resultater:

1) Peter Fill, Italia 1.52,37, 2) Beat Feuz, Sveits 1.52,74, 3) Carlo Janka, Sveits 1.53,02, 4) Johan Clarey, Frankrike 1.53,17, 5) Marc Gisin, Sveits 1.53,43, 6) Aleksander Aamodt Kilde, Norge 1.53,59, 7) Vincent Kriechmayr, Østerrike 1.53,63, 8) Adrien Theaux, Frankrike 1.53,77, 9) David Poisson, Frankrike 1.53,81, 10) Otmar Striedinger, Østerrike 1.53,83.

Øvrige norske: 14) Kjetil Jansrud 1.54,26.

Kjørte ut: Aksel Lund Svindal.

Rennet ble avbrutt etter at 30 utøvere hadde kommet i mål.

Verdenscupen (21 av 44 konkurranser):

1) Svindal 916, 2) Marcel Hirscher, Østerrike 809, 3) Henrik Kristoffersen, Norge 671, 4) Jansrud 621, 5) Victor Muffat-Jeandet, Frankrike 440, 6) Fill 430, 7) Theaux 403, 8) Alexis Pinturault, Frankrike 397, 9) Felix Neureuther, Tyskland 395, 10) Reichelt 353.

Øvrige norske (blant de 30 beste): 18) Aamodt Kilde 246.

Utforcupen (6 av 11 renn):

1) Svindal 436, 2) Fill 291, 3) Guillermo Fayed, Frankrike 238, 4) Hannes Reichelt, Østerrike, 228, 5) Theaux 224, 6) Jansrud 213.

Øvrige norske (blant de 30 beste): 21) Kilde 87.

Les også

 1. Svindals manuellterapeut: – Han kjenner skaden

  KITZBÜHEL/OSLO (VG) Aksel Lund Svindal (33) er…
 2. Svindal til legeundersøkelse etter fall: – Håper det går greit i morgen

  KITZBÜHEL/OSLO (VG) Aksel Lund Svindal (33) måtte undersøkes av lege etter at han kjørte ut i den krevende slalåmdelen…
 3. Kitzbühel-kongen Cuche: - Ingen tvil. Norge har verdens beste alpinlag.

  KITZBÜHEL (VG) Fem ganger har han vunnet Kitzbühel-utforen. Nå utpeker Didier Cuche (41) Aksel Lund Svindal (33) til…
 4. Svindal: – På grensen til uforsvarlig

  KITZBÜHEL (VG) Aksel Lund Svindal (33) jubler – nok en gang. Men han mener dagens rennopplegg er helt på kanten av det…
 5. Svindals utrolige comeback: Kjører VM i morgen

  BEAVER CREEK (VG) Det har kun gått 107 dager siden Aksel Lund Svindals akillessene røk - men onsdag kjører han for…
 6. Tidenes millionsesong for Aksel Lund Svindal

  KITZBÜHEL (VG) Aksel Lund Svindal (33) er seiersmaskinen i tidenes norske verdenscupsesong i alpinbakken. Og i banken.
 7. Svindal etter skaden: - Rekker jeg VM er det en stor overraskelse

  SÖLDEN/OSLO (VG) En skadet Aksel Lund Svindal (31) tror VM-deltakelse i februar skal holde hardt.
 8. Svindal: – Det er dette jeg trener for

  KITZBÜHEL/OSLO (VG) Aksel Lund Svindal (33) overbeviste igjen og vant sesongens syvende verdenscuprenn.
 9. Sikret tidenes norske suksess-sesong: Svindal: – Franske og tyske medier spør oss hva i all verden det er som skjer

  Aksel Lund Svindal (33) vant utforrennet i Wengen og sikret sin sjette verdenscupseier for sesongen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder