Kristoffersen kjørte ut i Kitzbühel - Haugen imponerte

KITZBÜHEL (VG) Henrik Kristoffersen (22) kjørte ut i jakten på sin femte slalåm-seier denne sesongen. Men Leif Kristian Haugen (29) imponerte stort.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kristoffersen har ikke kjørt ut i et slalåm-renn siden 6. januar 2015. Det er 747 dager siden. Den gang kjørte han ut i førsteomgangen i Zagreb.

Med pressen rundt seg i målområdet var Kristoffersen skuffet, men fattet, uten at han ville si akkurat hva de første tankene han hadde i hodet var.

– Det trenger ikke andre å vite, men jeg har vel kjørt 25 slalåm-renn uten å kjøre ut og det skjer jo innimellom. Men det skal jo ikke skje da, sa Kristoffersen.

– Hvorfor kjører du så sjeldent ut?

– Det vet jeg ikke, det er mange som spør om det, men jeg prøver å holde meg inne i løypa så mye jeg klarer da, sier Kristoffersen til VG minutter etter å ha mistet muligheten til å kjøre om seieren i Kitzbühel.

Sett denne? Derfor bor ikke Kristoffersen sammen med lagkameratene

STOR INTERESSE: Henrik Kristoffersen befinner seg midt i folkemengden etter 1. omgang i Kitzbühel. Bak til høyre i hvit jakke er kjæresten Tonje Barkenes, mens kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff er i blått til venstre. Foto:

Pappa og trener Lars Kristoffersen forklarer derimot hvorfor det som skjedde i Ganslern-slalåmen skjer såpass sjelden:

– Tror det er tre grunner: Han har en bra grunnteknisk, stor plattform. Han er skismart, skiintelligent, flink til å lese terrenget og lese løypesetting, så han vet hele tiden hvor han skal kjøre. Og det tredje er at når du har så mye ski i kroppen, så klarer du å justere – før det går galt og er for sent, at han er i forkant hele tiden, at han «senser» hva som skjer, sier Kristoffersen senior til VG i målområdet i Østerrike.

Haugen inn til femteplass

En som traff bedre enn Kristoffersen var Leif Kristian Haugen. 29-åringen fra Bærum var en av de eneste med sent startnummer som klarte å tukte tidene til de i tet, og han fosset inn til en 5. plass i mål.

– Fra startnummer 34 til femteplass, da gjør man noe riktig. Det var å gjøre det enkelt, opplyser Haugen til norske medier.

Haugen har 8. plass fra slalåmen i Madonna di Campiglio tilbake i 2012 som bestenotering i disiplinen, og 4. plass som beste i verdenscupen (parallell-storslalåm i Alta Badia rett før jul).

Nå er han på skuddhold i Kitzbühel, med bare syv tideler opp til Felix Neureuther på 3. plass. Men det skal også sies at verdenscupleder Marcel Hirscher, helt nede på niendeplass, ligger bare 21 hundredeler bak Haugen.

– Det er bare å la det stå til nå, sier 29-åringen, som har ekstra tribunestøtte fra sønnen Olav (åtte måneder) og kona Marthe i Østerrike.

– Har du to gode omganger i deg nå, da?

– Ja! garanterer Haugen overfor VG.

Kristoffersen kjørte offensivt

Han ville ikke krisemaksimere den tidlige exiten, og fortalte at han skulle ta en kjapp prat med faren Lars om rennet.

– Når jeg ikke har kjørt ut på to år og har vunnet 12 verdenscupseire siden det, så kan jeg ikke bruke så mye tid på å tenke på det, konkluderte 22-åringen.

Kristoffersen startet som tredjemann og hadde bestetiden til Stefano Gross å måle seg mot. 22-åringen kjørte vanvittig offensivt, men lå et tidel bak italieneren halvveis ned i Kitzbühel-slalåmen.

Vanvittig offensivt ble hakket for offensivt i en hårnål for nordmannen, som mistet kontrollen, havnet på høyre innerski og forsvant ut i sikkerhetsnettet i det Kristoffersen selv kaller verdens vanskeligste slalåmløype.

– Jeg hektet skiene sammen over kulen der. Da er det ikke lett å kjøre. Jeg ga veldig gass akkurat før der. Det var ikke klassisk innerski, hvis folk tror det. Tuppene hekter seg sammen, påpeker Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SKUFFET: Her kikker Henrik Kristoffersen skuffet oppover mot der det gikk galt i slalåm-rennet. Foto: Shinichiro Tanaka AP

Britiske Dave Ryding leder rennet sensasjonelt etter 1. omgang. Hans karrierebeste er en sjetteplass. Ryding leder 29 hundredeler foran Gross, og over sekundet foran Marcel Hirscher, som er nummer fire.

Sebastian Foss Solevåg kom i mål til en foreløpig 11. plass, 1,98 sekunder bak Ryding. Johannes Nordbotten kjørte godt på toppen, men slet mer nedover løypa og tapte mye.

I mål var han 2,04 bak Ryding, på plassen bak Foss Solevåg.

De to falt noe nedover resultatlisten utover i omgangen og ligger som nummer 15 og 17.

Les også: Sjekk legendelisten der Kristoffersen er i toppen

Flere stjerner slet

Det er ikke bare Kristoffersen som har slitt i Østerrike. Manuel Feller, Patrick Thaler, Mattias Hargin, Manfred Mölgg, Luca Aerni og André Myhrer var blant dem som heller ikke maktet å komme seg til mål.

Fra før har Kristoffersen vunnet fire av seks slalåm-renn inneværende sesong. Men jakten på hans tredje strake seier, etter maktdemonstrasjonen i Abelboden og slalåm-dramaet i Wengen, endte med kort arbeidsdag.

– Sånn er livet, det kan skje. Jeg var litt sint, men for to-tre år siden hadde det vært noe helt annet. Jeg er blitt litt eldre, litt smartere. Men det var ikke en dum feil, det var ikke dårlig skikjøring. Noen ganger skjer det bare, forklarer Kristoffersen på engelsk til internasjonale medier i målområdet.

Allerede tirsdag kjører han det som kanskje er verdenscupsesongens høydepunkt: Kveldsslalåmen i Schladming. Kristoffersen vant sin aller første verdenscupseier der for tre år siden og vant samme renn i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder