Henrik Kristoffersen med ny seier i Schladming – tangerte Kjetil André Aamodt

Henrik Kristoffersen (25) tok sin fjerde karriere-seier i østerrikske Schladming. Samtidig sin 21. verdenscupseier – like mange som legenden Kjetil André Aamodt (48).

– Skål, Kjetil. Nå har vi like mange seire, sier Henrik Kristoffersen og retter blikket mot TV-kameraet under NRKs sending fra tirsdagens slalåmkonkurranse i Østerrike.

Kjetil André Aamodt hadde nettopp kommentert en ny seier for 25-åringen.

Tallet er 21.

Der Aamodts siste seier kom i Wengen i 2003, jakter Kristoffersen stadig nye. Og i en alder av 25 har han allerede like mange som en av Norges fremste alpint-legender.

Aksel Lund Svindal har flest i Norge med 36, mens svenske Ingemar Stenmark har verdensrekorden med side 86.

Dagens seierherre har flere i sikte - og måtte dra frem en enorm prestasjon for å sikre seg plassen øverst på pallen denne tirsdagen.

En feil i åpningen på andreomgangen gjorde at han var nære på å kjøre ut, men kjempet innbitt og så grønne lys og ledertid i mål.

Det ble hektisk for sikkerhetsvaktene i Schladming før Kristoffersen kjørte:

– Sjukehus

– Jeg kommer aldri til å gi meg i sånne situasjoner. Man kjemper til man dør, sier en engasjert og fornøyd 25-åring.

Og Kristoffersen trives helt opplagt i Schladming-løypene som byr på herlig dramatikk og et spektakulært show.

– Det er jo som hjemmebane for meg det her, siden det ikke er verdenscuprenn i Norge, sa Salzburg-bosatte Kristoffersen til NRK før 2. omgang.

Rælingen-gutten tok så sin andre slalåm-seier for sesongen. Han var 14 hundredeler bak teten etter førsteomgang, men ga gass - og tok hjem verdenscuptriumf nummer tre i 2019/2020.

– Sjukehus. At det går an gjøre sånne feil og vinne skirenn er rett og slett sjukehus, sa vinneren selv etter rennet.

Det som på mange måter er sesongens kuleste slalåm-renn i flomlys foran 50.000 tilskuere fikk seg en pangstart med hjemmehåpet Marco Schwarz på startnummer én. 24-åringen som kanskje er den mest naturlige «arvtakeren» til Marcel Hirscher, som la opp i sommer, dundret ned til bestetid og ledet hele første omgang.

Han sto altså sist igjen på toppen og satte fart i VM-løypene fra 2013. Østerrikeren taklet ikke presset, og kjørte ut. Dermed kom samtlige til kort mot Henrik Kristoffersen.

Nordmannen har nå vunnet i løypa i 2014, 2016 og 2017 - og altså 2020.

Mest dramatisk var det kanskje i 2018. Da ble han nummer to bak Hirscher, og raste mot publikum etter at de kastet snøball etter ham.

– Kjørte som ei kjerring

Sebastian Foss-Solevåg lå med femte beste tid etter førsteomgang. Men fikk det tøft på slutten og la igjen mye tid. Dermed ble han nummer 9.

Han så skuffet ut etter målgang.

– Jeg klarte ikke slippe meg løs. Jeg kjørte som ei kjerring nedover der, erkjente han selv i et intervju sendt på NRK.

Jonathan Nordbotten klatret hele 18 plasser og ble nummer 11. Timon Haugan ble nummer 22.

FANTASTISK RAMME: 50.000 tilskuere omkranset løperne ned langs løypa. Foto: Giovanni Auletta / AP

Talentet kjørte ut

Lucas Braathen ledet etter del én i Kitzbühl søndag, og selv om 19-åringen falt til en fjerdeplass, var han klar på at han snart er klar til å entre pallen.

– Jeg er den neste, sa han i intervjuet med NRK etter rennet i helgen.

Tirsdag kveld røk han da han mistet taket idet han skulle svinge til høyre i en port, og det ble et antiklimaks etter karrierebeste i klassiker-rennet to døgn før.

– Det er en klassisk innerski-feil. Det har jeg slitt med i år i slalåm. Det var dårlig i Wengen og Adelboden hvor jeg også kjørte ut. Det var kjipt, jeg trodde jeg hadde løst det på trening, sa Hokksund-gutten til samme kanal tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder