VANT VERDENSCUPRENNET: Henrik Kristoffersen lå på andreplass etter førsteomgang i Østerrike. 19-åringen er tidenes yngste norske verdenscupvinner i alpint. Foto: Reuters

Kristoffersen: - Det er utrolig å vinne her

Nordmannen vant slalåmrennet i Schladming

Finn Christian Jagge: - De andre er redd for ham

Henrik Kristoffersen (19) lå bak hele veien i finaleomgangen, men med en utrolig avslutning kjørte han seg opp fra andreplass og vant rennet da Mario Matt (34) kjørte ut.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kristoffersen kjørte langt fra en perfekt finaleomgang og så ut til å falle ut av pallen, men slo til med en avslutning det luktet svidd av. Dermed slo han østerrikske Marcel Hirscher med elleve hundredeler.

Mario Matt sto igjen på toppen med sjansen til å slå nordmannen, men han kjørte ut etter bare noen få porter, og da kunne en jublende glad Kristoffersen begynne feiringen på sletta. Tyskeren Felix Neureuther ble nummer tre.

- Det er utrolig å vinne her i Schladming foran rundt 50.000 tilskuere, sier Kristoffersen noen minutter etter at seieren er i boks.

Tirsdagens slalåmrenn var det siste før OL, og triumfen gjør at Kristoffersen er blant favorittene i Sotsji.

- Jeg har ikke tenkt så mye på OL, bare verdenscupen, men dette er en opptur. Det blir litt mer press, men det er OK, sier en smilende Kristoffersen.

Les om Kristoffersen på VG+: Pappagutten som kan bli Norges neste alpinkonge (krever abonnement)

Kristoffersen er tidenes yngste norske alpinist som vinner et verdenscuprenn, og 19-åringen er ifølge NRK den første til å gå til topps i et slalåmrenn siden Truls Ove Karlsen vant i 2004.

Jagge: De andre er redd for ham

TIDLIGERE TOPP-ALPINIST: Finn Christian Jagge. Foto: Fredrik Solstad, VG

Prestasjonen blir lagt merke til blant tidligere alpinister.

- Jeg er fantastisk imponert, alderen tatt i betraktning. Han er «heldig» med at han vinner nå med en gang. Da slipper han å tenke på å få sin første seier altfor lenge, sier tidligere OL-gullvinner i slalåm, Finn Christian «Finken» Jagge til VG, og mener at alderen hjelper det norske stjerneskuddet.

- Ungdommen vet ikke bedre. Det er litt sånn noen ganger: De andre er redd for ham og han er ikke redd for dem. Kristoffersen vet ikke hvordan man bremser enda, ler Jagge.

Også Aksel Lund Svindal er strålende fornøyd med kveldens norske seier, og mener det vil komme mer fra Henrik Krostoffersen.

- Forrige uke sa jeg at Henrik Kristoffersen er en superstjerne. Nå må vel alle vite det, skriver Svindal på sin Twitter-konto.

Se resultatlisten fra rennet her

Glimrende førsteomgang

Fra startnummer én suste den norske tenåringen ned til det som viste seg å være en meget solid tid i den første omgangen.

Bare den østerrikske veteranen Matt fra hadde bedre tid, og Kristoffersen la et glimrende utgangspunkt for en ny topplassering i verdenscupen.

- Det er utrolig mye publikum og ekstremt god stemning. Også kjørte jeg ganske bra på ski og er fornøyd med det, sa han etter førsteomgangen. Perfekt var det ikke, men det var bra. Bra, men ikke perfekt, sa Kristoffersen til NTB.

Svenske Mattias Hargin lå på tredjeplass - ett hundredel bak Kristoffersen. Marchel Hirscher, som leder slalåmcupen sammenlagt, lå på fjerdeplass syv hundredeler bak Kristoffersen.

Leif Kristian Haugen var på 22. plass 2,21 sekunder bak ledende Matt. mens Sebastian Foss Solevåg og Jonathan Nordbotten lå på henholdsvis 27. og 29.-plass.

Kristoffersen ble nummer tre i sesongens første verdenscuprenn, og ble med det den første norske alsalåmkjøreren på pallen siden Truls Ove Karlsen i 2004. Siden da har han sikret seg en ny tredjeplass og en andreplass.

Ærlighet skapte vinneren

VG skrev tidligere i dag om mannen som har bygget opp 19-åringen - teknikktreneren på verdenscuplaget, Christian Mitter.

Mitter var på plass da rundt 50.000 østerrikere hyllet Kristoffersen i Schladming mandag kveld.

- Dette var moro, og har vært mulig fordi både Henriks far og jeg har vært veldig ærlige med ham hele tiden.

- Vi har sagt hvordan han måtte forbedre seg, det er det som er nøkkelen.

OL-favoritt

Mandag kveld fikk de betalt, da Kristoffersen kjørte inn og ble den yngste nordmannen som har vunnet et verdenscuprenn, bare halvannen uke før OL åpner. Han frykter ikke at det skal bli noen bakrus i Sotsji.

- Jeg vet at han kan vinne renn, og han vet det selv.

- Selv med 50.000 tilskuere i Schladming så var det bare et renn. OL er et spesielt renn, men han kan slå de beste, selv når de kjører bra. Om han blir kalt for favoritt der, så er han det, sier Mitter til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder