UHELDIG: Kjetil Jansrud brakk hånden under utfortreningen i Kitzbühel tirsdag. Hånden traff en issvull etter «Mausefalle» i den berømte og beryktede utforløypa. Jansrud kommer ikke til å kjøre noen av rennene i helgen. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Slik skal Jansrud bli VM-klar

KITZBÜHEL (VG) Medisinsk hjelp, alternativ trening, hvile og en god dose håp. Kjetil Jansrud krysser det han har igjen av fingre for at han rekker VM.

 • Vegard Aulstad

Artikkelen er over ett år gammel

– Ja, det er vel sånn 50 prosent igjen med fingre å krysse, sier Kjetil Jansrud som har noe galgenhumor inne blant all skuffelsen.

Han møter VG på utøverhotellet i hjertet av alpelandsbyen Kitzbühel. For litt over et døgn siden ble han operert for brudd i to fingre. Allerede tirsdag, på treningen, gikk et av sesongens øyeblikk i vasken for Vinstra-gutten.

– Elendig timing ja, og forferdelig kjedelig for min del. Men folk har blitt båret ut av denne bakken med lang verre skader enn fingerbrudd, så sånn sett har jeg jo vært heldig.

Den beryktede Kitzbühel-bakken har allerede krevd ett «offer» i år. Samtidig har Aksel Lund Svindal valgt å hente inn spesialistråd for å bestemme seg om han skal kjøre eller ei. Mengdene med is kombinert med mange små kuler i bakken har gjort det ekstra belastende for kneet hans å kjøre her. Han vil ikke ofre VM.

les også

Svindal usikker før Kitzbühel-helgen: Redd for å ofre VM

Om bare to uker venter mesterskapet i Åre. I en sesong som så langt ikke har stått helt til forventningene for Kjetil Jansruds del, var det nå han for alvor skulle gi gass for å sikre norsk jubel på svensk snø.

Han vrir på hånden og viser frem hvor hovent og misfarget fingrene ser ut i øyeblikket. Det skal ta seks uker å gro, derfor er jo regnestykket i utgangspunktet enkelt. For om seks uker er VM er historie.

Akkurat nå er det fare for at han ikke får reist over grensen i det hele tatt.

– Det stopper meg ikke enda. Vi bruker jo ikke armen til så mye. Det er jo til å stake på starten, og eventuelt til å ta seg for med.

Se humorinnslaget som «forklarer» hvorfor Svindal og Jansrud er bedre enn Aamodt Kilde.

Ser på løsninger

Utøvere før ham har funnet løsninger på skader i hånden. Lund Svindal tapet staven fast i armen da han hadde skadet tommelen. Så når de umiddelbare smertene er borte, vil Jansrud se på lignende hjelp.

Akkurat nå, som i normal praksis etter operasjoner, kan han ikke utøve fysisk aktivitet grunnet såret.

– Nå handler det om å komme seg på ski igjen så fort som mulig. Så får vi nå se når det blir da. Det blir viktig å finne igjen balansen.

– Og det blir aktuelt å trene bein?

– Absolutt. Det gjør jeg med en gang jeg får klarsignal. Det er jo en liten fordel i det hele. For gjennom sesongen er det lite vi får trent styrke.

MANNEFALL: Fartslaget er på plass i alpelandsbyen Kitzbühel. Kjetil Jansrud (t.v.) viser frem hånden som er operert for brudd. I morgen skal Aksel Lund Svindal sjekke om kneet holder i den knalltøffe løypa. Aleksander Aamodt Kilde (t.h) venter i spenning på om han får med seg veteranen i konkurranse. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Nå blir Jansrud i Kitzbühel for å støtte laget, samt ha det medisinske teamet tilgjengelig. Fredag er det super-G, før verdenscupens kuleste event, Hahnenkamm-rennet i utfor, finner sted lørdag.

Søndag er det slalåm.

Om både Jansrud og Lund Svindal er ute må fartslaget til Norge sette sin lit til en Aleksander Aamodt Kilde. Men som i gjengjeld er i god form.

– Jeg er klar, og kjenner at godfølelsen i kroppen er der. Selv om gjennomkjøringen i dag ikke var spesielt rask, så vet jeg nå at jeg er der jeg skal være. Da er det lettere å gå på start igjen, sier 26-åringen som tok en sterk pallplass i Wengen sist helg.

For Jansruds del blir det denne gangen Kitzbühel fra målområdet og tribuneplass.

– Når du endelig fikk frihelg så er det FA-cup i England og Liverpool er utslått?

Jansrud ler.

– Det er helt sant. Det ble plutselig en fullstendig meningsløs helg for min del dette, smiler han. Det gode humøret kan ingen ta fra ham. Foreløpig ikke VM-håpet heller.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Kjetil Jansrud
 3. Aleksander Aamodt Kilde
 4. Alpint

Flere artikler

 1. Formsterke Aamodt Kilde blir Norges håp: - Jeg er klar

 2. Jansruds VM-skjebne ikke avgjort: – Ser bra ut

 3. Kilde ny verdenscupleder tross norsk nedtur i Kitzbühel-utforen

 4. Svindal står over nytt renn – Kilde skuffet i Kitzbühel-utforen

 5. Dobbelt norsk i Kitzbühel: Jansrud takket lagkameraten

Fra andre aviser

 1. Jansrud unnskyldte seg etter norsk dobbeltseier i Kitzbühel: – Jeg må bare beklage, Østerrike

  Bergens Tidende
 2. Svindal må til legesjekk etter brutalt Kitzbühel-møte: – Det gikk en kule varmt i hodet

  Aftenposten
 3. Denne trioen herjet i årevis. Uten den største profilen har ikke Norge vunnet én eneste gang.

  Bergens Tidende
 4. Denne trioen herjet i årevis. Uten den største profilen har ikke Norge vunnet én eneste gang.

  Aftenposten
 5. Svindal må til legesjekk etter brutalt Kitzbühel-møte: – Det gikk en kule varmt i hodet

  Fædrelandsvennen
 6. På andre steder spøkes det ved start. Her er det helt stille. Spesielt i år.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder