FRYKTET DUO: Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus fikk mye oppmerksomhet da de herjet i VM-løypen onsdag.
FRYKTET DUO: Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus fikk mye oppmerksomhet da de herjet i VM-løypen onsdag. Foto:Lillian Holden,VG

Sjekk hvem som var tilbake i alpinbakken i går: Kjus: - Kjetil har forfalt mye de siste årene

ALPINT

BEAVER CREEK (VG) Noen år eldre og litt mer grå i håret - men Lasse Kjus (44) og Kjetil Andre Aamodt (43) er fremdeles konger i alpinbakken.

Publisert: Oppdatert: 12.02.15 07:16

Riktignok var det kun Kjus som kom til finalen i gårsdagens «legends race», hvor gamle legender fra alpinsporten var samlet for å konkurrere mot hverandre på VMs offisielle hviledag. Men også Aamodt herjet i fjellsiden i Vail.

På veien måtte nordmennene tåle kommentarer fra speakeren om at de både hadde blitt gråere, eldre og noen kilo større. Men det tok ikke superduoen særlig tungt - de brukte selv ord som «råtten» og «rusten» da de skulle beskrive sin egen form.

Kjus endte i finalen med Dider Cuche, en kamp han til slutt tapte. Løpet ble kjørt med handicap, så Cuche startet seks tideler foran nordmannen.

– Det var fryktelig tungt. Men jeg er superfornøyd. Jeg trodde ikke jeg skulle holde en runde en gang, sier Kjus til VG.

– Hvordan var det å slå Kjetil da?

– Nei Kjetil! Kjetil har forfalt så mye de siste åra. Da er det ikke noe mål i seg selv å slå ham, skratter Kjus.

Gullbakkene

Riktignok sto det litt mindre på spill i går enn hva det gjorde i parhestene Kjus og Aamodts glansdager, men konkurranseinstinktet er fremdeles like intakt som før.

Begge lekte seg ned bakkene onsdag, i god gammel stil. Løpet gikk på Golden Peak Stadium i Vail, i fjellsider som Kjus og Aamodt har svært lang og god erfaring med fra før. Riktignok gikk pusten noen hakk tyngre enn den gjorde for et drøyt tilår tilbake, noe de selv var kjappe med å påpeke.

Kjus har kanskje de aller beste minnene herfra. I 1999 tok han hele fem VM-medaljer i nettopp Vail. Sølv i utfor, slalåm og superkombinasjonen, gull i storslalåm og Super-G.

Det er en prestasjon som står skrevet med gullskrift i historiebøkene, og som ingen foreløpig har gjort etter ham.

Havnet i det gode selskap

Senere onsdag kveld ble Aamodt og Kjus hedret med plass i skisportens «Hall of Fame», en pris som har blitt delt ut av Det internasjonale skiforbundet (FIS) hvert år siden 1984. Den går til utøvere som har satt spor etter seg i skihistorien, og i år hadde juryen falt ned på «The Attacking Vikings»-duoen.

– Å få denne prisen sammen med Lasse er veldig hyggelig. Vi har jo konkurrert sammen siden vi var 6-7 år gamle, og kjørt sammen hele veien fram til vi la opp. Vi har hatt ganske like karrierer, og blitt en duo. Det er hyggelig å bli satt pris på. Man har jo opplevd mye sammen etter 20 år i verdenscupen, fem OL og åtte VM. Det er fint å dele hyggelige minner, sier Aamodt til VG.

Også Lasse Kjus syntes det var stas å kjøre mot gamle konkurrenter og runde av kvelden med en pris i går.

– Det er fint at noen setter pris på det vi har gjort, sier han.

- Hvordan er det å få denne prisen sammen med Kjetil?

– Det er en nedtur. Hehe, neida. Vi har jo kjørt sammen i alle år, så det er hyggelig.

Monsterduo

Aamodt og Kjus har blitt et begrep i alpinsporten. De to herjet i alpinsirkuset på 90-tallet og starten av 2000-tallet, og huskes fremdeles som en fryktet duo fra miniputtnasjonen Norge.

Til sammen tok de 39 verdenscupseiere. De vant verdenscupen sammenlagt tre ganger (Kjus to, Aamodt en). De tok 23 VM-medaljer og 13 olympiske medaljer.

Men de to nordmennene gjorde seg godt bemerket også utenfor alpinbakken. De var som kjent alltid romkompiser, bestevenner og hverandres rivaler. Listen over historiene deres fra tiden på landslaget er mye lengre enn den felles merittlisten.

Alt dette i kombinasjon gjorde at da juryen skulle velge årets navn til «Hall of fame», falt de på parhestene fra Norge.

To nordmenn har havnet i «Hall of Fame» tidligere - Birger Ruud i 1985 og Stein Eriksen i 1988.

Her kan du lese mer om