Gull-statistikken som plager Norge: - Det har vært stang ut

Publisert: Oppdatert: 08.02.18 10:17
ALPINT

PYEONGCHANG (VG) Norske alpinister har vunnet OL-medaljer i mange tiår. Men gull i utfor er det ennå ingen som har klart.

Siden utfor kom på¨OL-programmet i 1948 har Norge aldri vunnet gull. Men det har vært fryktelig nærme flere ganger. I løpet av fem OL-utfor i moderne tid har tittelen røket med tilsammen 0,83 sekunder.

– Det er veldig lite. Men det er nok, sier Kjetil Jansrud til VG.

Kjetil André Aamodt har vært nærmest med 0,04 sekunder under Lillehammer-OL i 1994. En annen norsk alpinkonge - Lasse Kjus - har også fått smake på nederlaget.To utfor-sølv sto han tilbake med etter vinterlekene i 1998 (Nagano) og 2002 (Salt Lake City). Slått med tilsammen 0,62 sekunder.

I Sotsji-OL for fire år siden gikk Kjetil Jansrud tapende ut av tidsdramaet. Han var bare 0,10 sekunder etter gullet da han kjørte inn til bronse. Han fikk imidlertid revansjert seg med OL-gull i Super-G noen dager etter.

Lovende fra Jansrud

I Pyeongchang har Jansrud kjørt raskt på trening. Under torsdagens treningsomgang var han nest raskest, kun slått av kanadiske Manuel Osborne-Paradis med 0,31 sekunder.

– Hvorfor har Norge aldri tatt gull i utfor?

– Det er litt tilfeldigheter - men det er jo aldri tilfeldig heller. Det handler om marginerr. Utforen har bare ikke skjedd. Men man kan se det fra en annen vinkel også - vi har aldri hatt bedre sjanse til å ta OL-gullet i utfor enn nå, sier Jansrud.

– Hvorfor det?

– Vi har bedre rangerte utøvere. Aksel har vært i god form gjennom sesongen. Jeg har vært veldig bra. Aleksander kan klinke til. Løypeprofilen passer oss. Det er ting som er i vår favør, men vi skal samtidig konkurrere mot et godt startfelt, sier Jansrud - kledd i norske farger - og helt frisk etter influensa. Han sto blant annet over verdenscuprennene i Garmisch før OL.

– Under pari

Aksel Lund Svindal tror i likhet med Jansrud at Norges gull-mangel handler litt om tilfeldigheter.

– Samtidig har vi vært i overkant gode i super-G, ut fra statistikken. Så har vi vært under pari i utfor. Det har vært noen hundredelsfighter, og stang ut, sier han til VG.

Svindal har aldri tidligere kjørt i OL-bakken i Sør-Korea før ankomsten for noen dager siden. Torsdag ble han nummer 20 i treningsomgangen.

– Jeg tror vi vil få et ekstremt tett renn. Det er en kortere løype enn hva vi er vant med, og forhold som ikke vil skille ekstremt mye. Vi får håpe det bikker i vår favør denne gangen her.

– Vi prøver jo som alle andre å gjøre jobben når det teller, men hvorfor vi ikke har greid det er vanskelig å svare på. Jeg tror vi ligger godt an nå - Kjetil (Jansrud) har jo vunnet samtlige omganger han har kjørt nedover det fjellet her, så han er helt rå. Samtidig er Aksel (Lund Svindal) i kjempeform, sier Aleksander Aamodt Kilde til VG.

– Beste sjansen noensinne

Kjetil André Aamodt, som har vært nærmest å greie gullbragden i OL, mener de norske alpinistene nå har en meget bra mulighet til å stå øverst på pallen.

– Vi har den beste sjansen noensinne nå med Lund Svindal, Jansrud og Kilde. Det ser veldig lovende ut. Vi har fire sølv. Svindal var bare syv hundredeler unna i Vancouver-OL, og Jansrud ti hundredeler unna i Sotsji sist. Vi ar vunnet mye i Super-G, men det er litt tilfeldig at vi ikke har vunnet i utfor, sier Kjetil André Aamodt til VG.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar.

Denne artikkelen handler om