FORRETNINGSMANNEN: Aksel Lund Svindal trives aller best i alpinbakken, men han var ikke akkurat bortkommen i Start Up Lab sine lokaler i Forskningsparken heller. Foto:Karina Rønning,

Her er Svindals nye forretningsprosjekt: - Jeg er risikovillig

Alpinkongen om livet etter karrieren: - Da begynner en ny epoke

FORSKNINGSPARKEN (VG) Aksel Lund Svindal (32) frykter ikke dagen alpinkarrieren er over. Da er han klar for å gjøre helt andre ting.

  • Lillian Holden

– Jeg er sikker på at når jeg er ferdig som idrettsutøver så blir det ikke slik: «shit, hva skal jeg gjøre nå, nå finnes det ikke noe mer kult i hele verden!». Jeg tror at da begynner en ny epoke, med minst like mye kult som det man har opplevd i idretten, sier Svindal til VG.

For ordens skyld: Aksel Lund Svindal har ingen planer om å legge skiene på hylla riktig ennå. Han er 32 år, og har statistisk sett mange år igjen som alpinist - og selv om en akillesskade har ødelagt mye av sesongen for ham, er alpinkongen allerede i gang med å forberede neste vinter.

Men Svindal kjører ikke bare på ski. Han er også forretningsmann.

Rykende fersk investor

Etter at Svindal avsluttet VM etter to råsterke sjetteplasser i februar, bestemte han seg for å avrunde sesongen for i år og i stedet sikte mot neste. Han har kjørt mye på ski helt siden han forlot Beaver Creek, men denne uken kom han hjem til Norge.

Tirsdag formiddag møtte han opp i lokalene til Start Up Lab i Forskningsparken. Ikke som idrettsutøver, men som investor.

PRESENTERTE APP: Svindal sammen med Spond-gründer Per-Otto Wold (t.v.) og gründer Magnus Køber. Foto:Karina Rønning,

Svindal er en av mennene bak en ny applikasjon som ble presentert i dag. Den har fått navnet «Spond», og dreier seg om en tjeneste som enkelt sagt skal hjelpe folk med å holde kontakten med hverandre.

Ideen og menneskene bak dette prosjektet trigget Svindal. Så mye at han valgte ikke bare å gå inn med penger, men også å være med på utviklingen av applikasjonen.

– Dette har vært en bra måte for meg å komme inn et sted hvor jeg kan lære en del og bli kjent med masse mennesker som jeg kan jobbe med senere, forklarer han.

Plasserer penger

«Spond» er langt i fra Svindals første investeringsobjekt. 32-åringen har vært aktiv på aksjemarkedet helt siden 2008, og blant mye annet har han hatt en fot innenfor følgende:

** Sammen med blant annet faren eier han et eiendomsselskap, Bagto Eiendom.

** Han er største aksjonær i selskapet A Management, sammen med faren og broren Simen Lund Svindal.

** Han har en eierandel i Norwegian Finans Holding.

** Han har investert i selskapet Sweet Protection, som er kjent for blant annet hjelmer og annet beskyttelsesutstyr.

VM-JUBELEN: Aksel Lund Svindal fikk med seg to sjetteplasser fra fartsøvelsene i Beaver Creek. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Svindal innrømmer at han har en sterk interesse for gründervirksomhet og business.

– Er det dette du kommer til å drive med etter karriereslutt?

– Det vet jeg ikke helt ennå. Men jeg synes det er kult, og jeg bruker en del tid på å tilegne meg kunnskap. Blant annet ved å være fysisk til stede, men også ved å diskutere med andre og å lese bøker, sier han.

En ting er i alle fall sikkert: Svindal liker bedre å investere penger enn å salte dem ned på en bankkonto.

Og han liker å bruke dem på et prosjekt som gir ham noe tilbake - som det å være med på «Spond» fra starten av.

– Jeg er mer risikovillig. Det er gøy og gir meg mye mer enn å bare investere penger. Nå er jeg med nærmest i det daglige arbeidet, og da lærer jeg mye. Jeg ser på dette som en slags «skolepenger», sier han.

Skaden ble «studietur»

Da Svindal endte opp på krykker i vinter, bestemte han seg for å bruke skadeperioden effektivt. Han vurderte intensivkurs både ved Harvard og ved MiT (Massachusetts institute of Technology), men endte opp med å dra til Silicon Valley og Nordic Innovation House i California.

Den åpenlyse interessen i forretninger og gründervirksomhet har fått mange til å spørre Svindal om han nå forbereder slutten på en eventyrlig alpinkarriere.

– Men jeg har jo drevet med dette i mange år allerede, og jeg planlegger ikke å slutte med det aller første. Dette er noe jeg gjør av interesse her og nå, selv om det er en bonus at jeg lærer noe til senere. Jeg reiste ikke til Silicon Valley fordi jeg tenkte at «nå går jeg på krykker, kanskje jeg aldri kan kjøre på ski igjen». Jeg reiste fordi det er drikjedelig å gå på krykker, og jeg ville oppleve noe kult.

Menneskene som jobber tett på Svindal i idrettshverdagen, forteller om en fyr som ikke slenger seg på sengen og ser TV-serier eller filmer når han skal koble av. 32-åringen leser - og lærer.

– Avkobling for meg er ikke å ligge og se i taket. Det er mer å bruke hodet på noe helt annet, sier han.

– Har du forretningsnese da, Aksel?

– Haha! Vi får se da. Det vet vi om fem til ti år!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder