Aamodt Kilde etter seieren: - Større å vinne verdenscupen enn OL og VM

Aleksander Aamodt Kilde (27) tok sesongens første verdenscupseier under super-G-rennet i Saalbach-Hinterglemm. Med ledelse i verdenscupen kan den store guttedrømmen bli en realitet.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Christina Paulos Syversen

Etter ha stått på nest øverste nivå på pallen fire ganger denne sesongen, senest i Kitzbühel da Jansrud tok en knepen seier, tok 27-åringen endelig sesongens første seier i verdenscupen.

Nå har han også stukket i tet på den prestisjetunge sammenlagtlisten.

– Det ville være helt utrolig om jeg klarte å vinne verdenscupen. Det er noe jeg har drømt om helt siden jeg var liten gutt. Det er kult å vinne OL og VM. Men den som vinner verdenscupen sammenlagt er den beste og mest stabile alpinisten, sier Aleksander Aamodt Kilde.

Han snakker med VG noen timer etter seieren i Østerrike. Det er tydelig virak rundt ham. Men det gjør ham åpenbart bare godt å være verdens beste alpinist for øyeblikket.

– Godt å vinne

– Det er én som har vunnet «kula» åtte år på rad (les: Marcel Hirscher), så det handler om å prestere stabilt i toppen sesongen ut. Og det kjennes godt endelig å vinne på en dag med utfordrende forhold hvor det var vanskelig å se underlaget, sier Aamodt Kilde.

SEIERSGLIS: Aleksander Aamodt Kilde jubler på toppen av seierspallen etter seieren i Østerrike. Foto: BARBARA GINDL / APA

Det er 14 måneder siden han vant et verdenscuprenn (utfor i Val Gardena). I vinter har han fire annenplasser. Og nå kommer Aamodt Kilde (982 poeng) til å kjøre alt for å holde Henrik Kristoffersen (903 p) og franske Alexis Pinturault (882 p) bak seg.

– Nå er det bare å holde det gående. Jeg kommer til å kjøre alle renn jeg kan. Og jeg har skaffet meg et veldig bra utgangspunkt med dagens seier, sier Aamodt Kilde.

Følg rennet her.

Kilde var raskest av samtlige ned løypen i Saalbach-Hinterglemm og tok en foreløpig ledelse fra startnummer syv. Det skulle vise seg å holde til en topplassering da løper etter løper kjørte inn bak mannen fra Bærum.

les også

Dobbelt norsk i Kitzbühel: Jansrud takket lagkameraten

27-åringen står nå med totalt fire verdenscupseirer, to i super-G og to i utfor. Han medgir at «det har gått litt for langt tid mellom hver seier». Men påpeker at denne sesongen går det hans vei av flere årsaker. Utstyret – som er ekstremt individuelt – fungerer. Og han høster frukten av et langt liv sammen med «fartsfantomene» Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

– Jeg har hatt verdens beste læremestere. De tok imot meg med åpne armer, og har gitt av sin kunnskap og erfaring hver eneste dag. Underveis har vi kjempet mann mot mann. Men samarbeidet har definitivt vært noe av det viktigste for meg. Når du deler suksessen med bestekompisene dine, så føles det hundre ganger bedre å vinne, sier Aamodt Kilde.

Jansrud skuffet

Kjetil Jansrud hadde en skuffende dag på jobben i Østerrike. Han var likt med ledende Kilde ved andre mellomtid, men tapte mye i avslutningen og kjørte inn 65 hundredeler bak lagkameraten.

Stian Saugestad stilte også til start i rennet, men kjørte ut fra sitt startnummer 41.

Det skulle ta lang tid før fartskjørerne kom seg ut i den østerrikske snøen fredag. Rennet skulle i utgangspunktet startet kl. 11:00, men ble utsatt flere ganger på grunn av snøvær og vind i Saalbach-Hinterglemm.

Første kjører var først i gang kl. 13.15 etter at både bakkemannskap og trenere fra flere nasjoner hadde bidratt med å måke overflødig snø ut av løypen.

Les også

 1. Pinturault tordner mot FIS – får støtte av Henrik Kristoffersen

  Alexis Pinturault kjemper om sammenlagtkula i verdenscupen, men på egen snø i Chamonix skuffet franskmannen.
 2. Kjetil Jansrud tangerte årsbeste

  Kjetil Jansrud har slitt tungt med å levere resultater i utfor denne sesongen. 6.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. Aleksander Aamodt Kilde
 4. Kjetil Jansrud

Flere artikler

 1. Kjetil Jansrud tangerte årsbeste

 2. Kilde tok over ledelsen i sammenlagtcupen etter pallplass

 3. Dobbelt norsk i Kitzbühel: Jansrud takket lagkameraten

 4. Kilde ny verdenscupleder tross norsk nedtur i Kitzbühel-utforen

 5. Jansrud: – Kitzbühel-utfor det jeg ønsker å vinne

Fra andre aviser

 1. Aleksander Aamodt Kilde satt hjemme i sofaen. Plutselig var han verdensmester.

  Bergens Tidende
 2. Kildes store mål: – Skal rope rimelig høyt om jeg klarer det

  Bergens Tidende
 3. Kilde falt stygt i stupbratt løype: – Jeg ble taklet

  Bergens Tidende
 4. Jansrud unnskyldte seg etter norsk dobbeltseier i Kitzbühel: – Jeg må bare beklage, Østerrike

  Bergens Tidende
 5. Jansrud unnskyldte seg etter norsk dobbeltseier i Kitzbühel: – Jeg må bare beklage, Østerrike

  Aftenposten
 6. Aleksander Aamodt Kilde satt hjemme i sofaen. Plutselig var han verdensmester.

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder