FEIRER: Timon Haugan lar boblene bruse etter 2.-plassen. Foto: Alessandro Trovati / AP

Timon Haugans gjennombrudd: Måtte ringe Erik Håker da VM-gullet røk

Timon Haugan (23) må betale 50.000 kroner for å kjøre på alpinlandslaget. Med 2. plassen i Chamonix opplevde han sitt store gjennombrudd.

Trønderen sjokkerte seg selv med bare å bli slått av hjemmefavoritten, Clement Noel, i slalåmrennet i Frankrike.

– Blodet pumper fortsatt. Jeg har litt problemer med å få i meg mat. Er ikke så sulten, sier Haugan til VG lørdag ettermiddag. Han er fortsatt ekstremt overrasket over å ha forbedret sitt beste resultat fra 12. plass (Kitzbühel) til pallplassen på en dag hvor Henrik Kristoffersen kjørte ut allerede i 1. omgang.

Haugan har bånd til den forrige oppdalingen på pallen i verdenscupen, legenden Erik Håker (67). Håker huskes – tross sine fem verdenscupseire – aller beste for da han i Sapporo-OL i 1972 ledet etter 1. omgang og kjørte ut i andre. Haugan har også solid erfaring fra å kjøre ut.

I junior-VM for tre år siden opplevde Haugan det samme. Han ledet etter første, kjørte ut i finalen og kontaktet sambygdingen Håker.

– Jeg var så skuffet, kjente den gamle historien, og måtte ringe ham. Jeg husker ikke helt hva han svarte. Men tipper han ba meg om bare å riste det av meg og fortsette, sier han.

LYKKELIG UVITENDE: Erik Håker etter den første omgangen av storslalåmen i Sapporo – og før den andre. Foto: NTB SCANPIX

– Vi snakket vel om fortvilelsen hans og at han ikke vant, men sånn er det i alpint. Man kan ikke legge seg ned og gråte. Man må komme seg opp, sier Håker selv om samtalen med 44 år yngre Haugan.

67-åringen, som opplyser at han bor to-tre hus unna Haugans familie, fikk med seg lørdagens bragd foran TV-skjermen sammen med venner.

– Jeg så at han kjørte veldig godt, og spesielt i nedre del, men at det skulle holde til 2. plass, var overraskende. Det er stort, sier Håker om sambygdingen sin.

– Hvor langt tror du han kan nå?

– Med omgangene i Kitzbühel (12. plass etter en strålende 2. omgang) og Schladming (22. plass etter en nok strålende 2. omgang) har han nå tre gode resultater. Han har vært på gang, men slitt med å sette sammen to gode omganger. Det klarte han nå. Jeg tror han er god nok til å vinne også. Han må bare få det ut, sier Håker.

les også

Her ryker rennet for Kristoffersen: Kjørte ut i Chamonix

Erik Håker kjørte inn på pallen i verdenscupen for 17. og siste gang med en 3. plass i utfor i 1980. 40 år etter ble Haugan neste oppdaling på pallen.

– Han var rundt i bakkene på Oppdal da jeg var barn. Jeg var alltid litt «starstrucked» da jeg møtte Håker. Jeg må steppe opp litt til for å komme opp mot ham, sier Haugan, som nå er bosatt i Oslo.

I fjor ble han nummer to i Europacupen. Foran denne sesongen samlet Skiforbundet alle sine løpere på et lag. 10 tekniske løpere - minus Henrik Kristoffersen - har jobbet sammen.

Suksessen til Haugan følger opp 4.-plassen til Lucas Braathen i Kitzbühel. Sebastian Foss-Solevaag ble nummer seks i Chamonix og har blitt mellom nummer 4 og 14 i alle åtte verdenscuprenn i slalåm denne sesongen.

– Det har hjulpet meg mye. Vi har pushet og hjulpet hverandre frem siden treningsleiren på New Zealand før sesongen, forteller han.

Timon Haugan har ikke egen servicemann. Dermed måtte han betale 50.000 kroner til Skiforbundet for å være med på landslaget denne sesongen.

– Det er greit nok. Dessuten har vi et veldig godt trenerapparat, sier han selv.

FØLGER FORTSATT MED: Erik Håker, her fra 2019 og bakkene i Oppdal. Foto: Kristian Helgesen

les også

Million-hoppet: Foreldrene tar regningen for Sondres kunstløpdrøm

Men nå kommer inntektene. 2. plass i verdenscupen gir 20.000 sveitserfranc – omtrent 190.000 kroner – i premiepenger. Haugan anslår at han får omtrent det samme fra sponsorer.

– Det var en god lønningsdag, sier han.

PS! Timon Haugan er ikke sikker, men antar at han er kalt opp etter surikaten Timon i «Løvenes konge». Klassikeren til Disney kom to år før Haugan ble født i 1996. Han er nummer tre i en søskenflokk der alle har fornavn på t.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder