TRIPPEL VED TO AV DEM: Aleksander Aamodt Kilde (til høyre) og Kjetil Jansrud jublet over å ha blitt nummer én og to i super-G-cupen. Aksel Lund Svindal ble nummer tre, men var ikke til stede i St. Moritz.
TRIPPEL VED TO AV DEM: Aleksander Aamodt Kilde (til høyre) og Kjetil Jansrud jublet over å ha blitt nummer én og to i super-G-cupen. Aksel Lund Svindal ble nummer tre, men var ikke til stede i St. Moritz. Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Aamodt om det norske super-G-hegemoniet: – Lærer teknikk i storslalåm

ALPINT

Veien til Norges hegemoni i super-G har gått gjennom å satse på storslalåm.

Publisert:

Det har gitt eventyrlige resultater: for femte gang på rad blir en nordmann i vinter vinner av super-G-cupen – og attpåtil ble det tre nordmann på total-pallen.

– Vi bestemte oss allerede på slutten av 1980-tallet at storslalåm skulle være hovedgrenen. Derfra kunne vi slå begge veier, sier Finn Aamodt, alpincoach i Olympiatoppen, pappa til Kjetil André Aamodt og kanskje den som kan mest om norsk alpinsport.

– Vi har et fartslag med tre mann og én på krykker, og så tar de trippel. Da er det ganske bra, jubler Aamodt.

Han snakker om Aleksander Aamodt Kilde (23), Kjetil Jansrud (30) og Aksel Lund Svindal (33), som tok de tre første plassene i super-G-cupen denne vinteren.

Les også: Historisk millionavtale til Lund Svindal og co

Svindal har vært ute siden det dramatiske fallet i Kitzbühel i slutten av januar. Likevel sikret han seg 3. plassen i cupen.

o Nordmenn har vunnet super-G-cupen de siste fem årene: først tre ganger Svindal, så Jansrud i fjor og nå Kilde.

o Kjetil André Aamodt ble den første norske super-G-vinner da han tok «kula» i 1993.

o Siden den gang har Norge vunnet super-G-cupen hele ti ganger. Det er til og med mer enn Østerrike.

Norge med beste sesong på 15 år: - Helt hinsides

Men hva var det så som gjorde Norge til super-G-nasjonen? Finn Aamodt forklarer:

– Ved at gutta kjører storslalåm – og slalåm – har de med seg det tekniske. Når de blir tyngre, blir de gode i super-G. Og etter hvert kanskje også i utfor. Hele tiden har de med seg den gode teknikken.

– Og slik gjør ikke utlendingene det?

– De begynner i den andre enden. De ser tyngre utøvere som gjør det godt i fartsøvelsene i ung alder og satser på dem. Men de er ikke gode nok teknisk. De har ikke brukt de 10 000-15 000 timene som må til for å bli gode til å stå på ski, forklarer Aamodt når vi forstyrrer ham under en treningsøkt.

Les også: Disse legendene kan Henrik Kristoffersen slå

- Vi hadde som mål at gutta skulle bli førstepuljekjørere i storslalåm og slalåm før de begynner fartsøvelsene. De skulle ha plattformen, predikerer Finn Aamodt.

Han var selv landslagstrener fra 1987 til 1995. Det han gjorde med sønnen Kjetil André og Lasse Kjus er verdenskjent.

– Det er viktig å ha kulturbærere som kan «dra det inn» hvis det går litt gærn’t. Det handler om å bevare kulturen, sier Aamodt og trekker fram kjente hedersord som «hardt arbeide over tid», «gode holdninger», «godt treningsmiljø» og «prestasjonsfokus».

– Ja, det er egentlig ganske kjedelig, smiler han.

Derfor vinner Kilde: - Han er den sterkeste på laget

Aleksander Aamodt Kilde stakk altså av med kula. Om han sier Finn Aamodt:

– Han er stjernegrisen. Han er lojal, en lagspiller, han trener hardt, han gjør alt som skal til. Jeg har bare ventet på at skal slå igjennom. Og så tar han «kula». Han kommer vi til å få mye glede av.

– Den går i arv. Det er en norsk vandrepokal. Jeg får håpe den begynner å gå tilbake i arv og. Det er veldig imponerende av Aleksander. Han tar den fortjent, sa Kjetil Jansrud om super-G-trofeet til NRK etter løpet.

Stenmark: Kristoffersen er tidenes talent

– Norge er verdens beste super-G-nasjon, fastslår NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen. En selvfølge, men bare så det er sagt.

Kilde er den sjette norske enkeltutøver til å vinne super-G-cupen. Kjetil André Aamodt, Jan Einar Thoresen og Atle Skårdal vant hver sin kule på 1990-tallet, så har det altså handlet om Svindal, Jansrud og nå Kilde.

Her kan du lese mer om