OSLO-HELT: Stein Eriksen kjører her inn til sølv i slalåm under OL i 1952. Slalåmkonkurransen foregikk i Rødkleiva. Foto: VG ,

Per Jorsett (95) om Eriksens gull:  Norge skjønte ikke hvor stort det var

Schanke: – Han skapte sin egen stil

95 år gamle Per Jorsett husker godt at Stein Eriksen tok
OL-gull i Oslo i 1952 – og at Norge ikke helt skjønte hvor stort det var.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi var fremdeles en ganske fersk alpinnasjon på den tiden. Folk hadde egentlig ingen formeninger om hvor de norske løperne sto. Eriksens gull var en gledelig overraskelse, sier Jorsett til VG.

NRK-LEGENDE: Per Jorsett fotografert under idrettsgallaen i 2004, der han og Knut Bjørnsen fikk æresprisen. Foto: Espen Braata ,

– Stein Eriksens skapte sin egen stil. Stein-stilen ble et begrep, forteller idrettshistoriker Tom A. Schanke til VG.

Les også: Skilegende Stein Eriksen er død.

Den nå avdøde alpinisten vant storslalåm-gull i 1952, og ble dermed den første som ikke var fra alpene som vant OL-gull i alpint for herrer.

– Jeg tror nok ikke folk forsto helt hvilken prestasjon det var. Men ved en slik anledning er gull gull, og Norge gjorde et veldig bra OL på hjemmebane, sier NRK-legenden Jorsett.

Les også: – Stein Eriksen er et ikon

Selv var ikke Jorsett til stede på alpinøvelsene i Oslo-OL.

– Jeg var bare på skøyteløp.

– Har du hatt kontakt med Stein Eriksen etter at han flyttet til USA?

– Ja, vi hadde litt brevkontakt, men det har aldri vært noen nær kontakt, sier Per Jorsett, som på den tiden jobbet som frilanser for sportsavisen Sportsmanden.

Les også: Solgte eiendom for 77 millioner

Storslalåm foregikk den gang på Norefjell. Eriksen tok også sølv i slalåm i Rødkleiva under Oslo-OL.

Før 1952 var hans beste mesterskapsplassering bronse i slalåm i VM i 1950.

Tom A. Schanke var 12 år under OL, og var også bare til stede på skøyteløp.

IDRETTSHISTORIKER: Tom A. Schanke. Foto: Magnar Kirknes ,

– Stein Eriksen ble en folkehelt, men i 1952 var det jo ikke mulig å overskygge Hjallis, sier Schanke og nevner opp de norske gullvinnerne i Oslo-OL: Simon Slåttvik, Hallgeir Brenden, Arnfinn Bergmann og altså Eriksen og Hjalmar Andersen. Den siste tok gull på de tre lengste skøytedistansene.

Les også: Mannen i mariusgenseren er død.

– Norge var vant til gull på ski og skøyter, men vi var ingen alpinnasjon på den tiden, sier Schanke.

– Det vi kunne vise til før Eriksen var Birger Ruuds bronse i 1935-VM og Laila Schou Nilsens bronse i OL 1936. Det ble den gang utdelt medaljer bare i kombinasjon.

Schanke forteller at Stein Eriksen var med i Ol allerede i 1948, men den gang fikk plasseringene 29, 31 og 32. Etter Oslo-OL kom VM i Åre i 1954, der Eriksen tok tre gull.

– Stein revolusjonerte på mange måter alpinsporten. Han skapte sin egen stil som handlet om å gå rett på portene, ikke kaste bort tiden på å kjøre lange svinger rundt. Det gjorde at han ikke alltid kom til mål, men etter hvert satt stilen bedre og bedre, og da kom resultatene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder