USLÅELIG: Marcel Hirscher, i midten, har vunnet verdenscupen de siste syv gangene – to mer enn noen andre har klart. Her flankert av sist sesongs andre- og tredjemann, Henrik Kristoffersen og Aksel Lund Svindal. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Tror Henrik Kristoffersen kan slå Marcel Hirscher sammenlagt

I helgen åpner alpinsirkuset sesongen – om været tillater det. Norske skihelter har store forventninger til Henrik Kristoffersen (24).

– Henrik skal ha mulighet. Han er så stabil og god. Jeg ønsker å se han foran Hirscher i enkeltrenn litt oftere. Han må være de hundredelene foran i slalåm som han var de foregående sesongene, sier Kjetil André Aamodt, alpinlegende, til VG.

Lørdag skal Ragnhild Mowinckel og kvinnene kjøre storslalåm i østerrikske Sölden. Søndag venter samme øvelse for Marcel Hirscher, Kristoffersen og herrene. Dersom været spiller på lag. Det ventes mye vind og snø.

Nok snø var det da Kristoffersen ble kastet snøball mot sist sesong:

Hirscher har vunnet totalcupen de siste syv (!) årene.

– Henrik har et veldig sterkt kort, selv om Hirscher er den store favoritten. Henrik må nesten slå han i alle slalåmrennene og være på pallen i storslalåm, sier Tom Stiansen, verdensmester i slalåm.

– Fra Norge tror jeg Kristoffersen er den sterkeste utfordreren. Han har blitt jevnere i storslalåm. Jeg har også sett han trene litt mer fart. Jeg håper at det skal bli spennende. Det er noe spesielt hvis vi kommer til finalen og totalcupen fortsatt lever, sier Aksel Lund Svindal til Kleine Zeitung.

les også

Skiforbundet ville ha rettssak rett før VM: Arroganse. Igjen!

Én og to

Ifølge Aamodt ble Hirscher og Kristoffersen nummer én og to etter hverandre 12 ganger mellom 2014–17 i slalåm. Da var Kristoffersen først 11 av gangene. Sist sesong skjedde det fem ganger. Hirscher var først fire av dem.

Den trenden må snu.

– Det blir nok mellom de to, men vi skal ikke kimse av Kjetil Jansrud heller. Hirscher har blitt eldre og fått OL-gullene sine, så kanskje er han litt fornøyd. Samtidig har erfaring mye å si og han er tidenes beste alpinist, sier Aamodt.

les også

Ekspert etter mer Northug-trøbbel: – Nekter å avskrive ham

Han mener nøkkelen for Jansrud i sammendraget er å kjøre litt raskere i utfor og ta flere poeng i storslalåm. Det siste tror Stiansen er vanskelig.

– Det er vanskelig å kjøre gode storslalåmrenn for fartsspesialistene. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å holde det trøkket oppe utover i karrieren er mitt inntrykk. I tillegg må han være helt overlegen i super-G, sier Stiansen.

les også

Svindal taper millioner om han ikke kjører

Sesongstart uten Jansrud/Svindal

Det største høydepunktet i sesongen er VM i Åre 5.–17. februar. Men..:

– I alpint er alle renn like viktig. Verdenscuprennene er som brød og melk. Det er det de lever av. De er ikke mulig med formtopp på samme måte som i langrenn, mener Aamodt.

I likhet med Jansrud står Svindal over sesongstarten i helgen. Det er mange som er spent på når fartskongen blir å se i løypa igjen.

– Etter utforgullet i OL kan ikke Aksel bli større uansett. Det som kommer nå er bonus. Stiller han til start, er han favoritt. Det hadde vært gøy om han kunne kronet det med gull i Åre hvor han tok det første i 2007. Og han er også en stor ressurs som påvirker hele laget.

Skihelten selv er usikker på om kroppen holder en sesong til:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder