STØTTE: Skiskytter Ole Einar Bjørndalen føler spent med på konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Skiforbundet. Her fra en treningsøkt i mai i år. Foto: Jostein Magnussen VG

Bjørndalen støtter Kristoffersen: – Imponerende at han tør gå så langt

SJUSJØEN (VG)  Ole Einar Bjørndalen (42) skjønner godt at Henrik Kristoffersen (22) velger å ta kampen mot skiforbundet for å få lov å kjøre med personlig sponsor på hjelmen.

 • Lillian Holden
Publisert:

– Det er tøft. Imponerende at han tør gå så langt. Men jeg skulle gjerne sett at dette skjedde i vår, slik at det ikke ville påvirke sesongen. Nå sliter han jo med å kjøre neste renn, så det er en kinkig situasjon, sier Bjørndalen.

Les også: Lagkompiser føler seg urettferdig behandlet

Det har gått en uke siden det ble kjent at Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund. Bakgrunnen er at han ønsker å profilere sponsorgiganten Red Bull på hjelmen sin, slik Aksel Lund Svindal gjør. Problemet er at hjelmplassen er solgt til Telenor - Svindal har dispensasjon til å promotere energidrikkprodusenten når han konkurrerer, Kristoffersen ønsker det samme.

Men skiforbundet har sagt nei. Bjørndalen har fått med seg saken via media, og forstår at 22-åringen velger å ta opp kampen.

– Jeg skjønner ham veldig godt. Han tenker utvikling, og føler kanskje at de beste kjørerne i verden har bedre muligheter til å utvikle seg enn hva han har. Jeg har ikke snakket med ham, men om det er der han føler saken ligger, vil han selvsagt pushe på dette, sier skiskytterveteranen.

KAOS I SESONGSTARTEN: Henrik Kristoffersen står over helgens renn i finske Levi på grunn av turbulensen mellom ham og skiforbundet. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Norge er sært

For skiskytterne er situasjonen ganske annerledes. De har tre merker de kan selge, i tillegg til blant annet plass på våpen. Bjørndalen forteller at han tidligere har kjempet knallhardt med sitt eget forbund for å få mulighet til å selge private sponsorer.

Lest denne? Kristoffersens pappa: – Tungt at folk mener han er grådig

– I Norge er det et ganske sært i forhold til dette. Alle konkurrenter vi har, har fem-seks merker de kan selge selv på drakten sin. Men Norge er mer privat driftet enn en del andre nasjoner, hvor det er mer statlig eid, mer militært. Forskjellene er store.

Kristoffersen fikk beskjed fra skistyret i forrige uke om at han ikke ville få tillatelse til å kjøre med sin egen sponsor på hjelmen. Det førte til at han reiste hjem fra landslagets samling på Geilo, og valgte å stå over også den neste, i Sverige.

Denne helgen skal verdenscupsirkuset kjøre i finske Levi, en bakke Kristoffersen vant i for to år siden. Men 22-åringen trenger ro etter den turbulente perioden, og har varslet at han står over. I mellomtiden trener han alene, mens saken raser og møter både støtte og kritikk. Pappa Lars Kristoffersen uttalte tirsdag til VG at det går opp og ned med slalåmspesialisten.

Les også: Her er Henrik Kristoffersens kjæreste

– Henrik får det jo med seg, selv om han prøver å unngå å lese om dette. Han scroller jo ikke rundt på alt som er. Men det er tungt at folk mener han er grådig, når de faktiske forhold er annerledes.

Utviklingspotensialet

Bjørndalen har gjennom hele sin karriere vært ekstremt opptatt av utvikling. Det er nettopp dette han tror motiverer Kristoffersen også.

– Det som er spennende med ham, er at han sulter ikke. Dette gjør han ikke på grunn av det økonomiske. Det sportslige er det viktigste, utviklingsmulighetene. Men det er synd partene ikke har kommet i dialog tidligere, sier 42-åringen.

Les også: Hevder skiforbundet har liten ære for sønnens suksess

– For oss utøvere er det utvikling som drifter oss hele tiden. Det er det vi brenner for, det vi jakter etter. Det han har prestert i slalåm, er helt enormt. Når han ser slike muligheter som den han har nå, tør han ikke la det gå fra seg. Han ser det er et utviklingspotensiale han ikke får utnyttet, og jeg tipper det er det han sliter med, sier Bjørndalen.

Les også

 1. Alpinsjef: Lagkompiser føler seg urettferdig behandlet av Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen (22) har savnet støtte fra lagkameratene i…
 2. Kristoffersens pappa: – Tungt at folk mener han er grådig

  Mens resten av alpinlandslaget er på samling i Sverige, trener Henrik Kristoffersen (22) alene hjemme i Norge i et…
 3. NISO: Skiforbundets forskjellsbehandlingen fører til kaos

  Forbundsleder i NISO, Joachim Walltin, mener det er kaos rundt Henrik Kristoffersen (22), fordi skiforbundet…
 4. Alpint-esset i konflikt med sitt eget forbund: Kristoffersen står over renn til helgen

  Den tilspissede konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund gjør at Henrik Kristoffersen ikke kjører…
 5. Professor mener Kristoffersen-seier i retten vil svekke landslaget

  Professor ved Handelshøyskolen i Trondheim, Harry Arne…
 6. Pappa: – Vet ikke om Henrik Kristoffersen kjører neste renn

  Henrik Kristoffersen har dratt hjem fra en landslagssamling og neste verdenscuprenn kan komme til å gå uten 22-åringen.
 7. Pappa Kristoffersen fyrer løs: Hevder skiforbundet har liten ære for sønnens suksess

  Pappa Lars Kristoffersen føler at sønnen Henrik blir…
 8. Saksøker skiforbundet: Pappa Kristoffersen: – Henrik er oppgitt og forbannet

  Henrik Kristoffersen (22) er oppgitt, motløs og forbannet over at Norges Skiforbund nekter ham å kjøre med Redbull-hjelm…
 9. Skuffende norsk start på storslalåmsesongen: Sint Kristoffersen vet, men vil ikke si hva som er galt: - Personlige årsaker

  Henrik Kristoffersen (22) var beste nordmann i sesongåpningen i Østerrike, men var aldri i nærheten av seier.
 10. Lagkameratene tror «Svindal Superstar» rekker neste verdenscuprenn

  MAJORSTUEN (VG) I finstasen og på rød løper samlet Aksel…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder