Dobbelt norsk i Svindals siste renn: − En kongeavslutning

ÅRE/OSLO (VG) På samme sted og i samme disiplin som han vant sitt første VM-gull for 12 år siden, avsluttet Aksel Lund Svindal (36) karrieren med et superløp, bare slått av lagkompis Kjetil Jansrud (33).

 • Vegard Aulstad
 • Jonas Wikborg
 • Regine Leenborg Anthonessen

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg har det veldig bra. Jeg synes det her var en kongeavslutning, og det er ikke vits å gi seg med dårlig samvittighet når Kjetil viser hvor sinnssykt gode de andre gutta er. Det er helt perfekt, sier Aksel Lund Svindal til VG.

To hundredeler skilte 36-åringen og lagkompis Kjetil Jansrud i favør sistnevnte da Svindal klokket inn på tiden 1.20,00 i sitt aller siste renn som proff alpinist.

Det holdt til overlegent VM-gull og VM-sølv for de to norske alpinkongene. Bronsen gikk til østerrikske Vincent Kriechmayr, som var 33 hundredeler bak Jansrud i mål.

– Dette kunne vi bare drømme om. Det er den mest perfekte avslutningen for Aksel, og det spiller ingen rolle hvem som er én og to. Det er et utrolig flott punktum. Det er idrettshistorie, sier tidligere toppalpinist Kjetil André Aamodt for NRK.

Svindal løftet begge hendene i været og så opp mot himmelen etter å ha kommet i mål, og etterpå satt han og Kjetil Jansrud sammen på lederstolen og gliste og vinket til publikum.

Det ble også tid til en selfie:

I kraftig snøfall i det utsatte utforrennet i Åre holdt tidene 1.19,98 og 1.20,00 til VM-gull og VM-sølv. I omvendt rekkefølge av OL-utforen i Pyeongchang, altså.

– Det er helt nydelig. Det er et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme, sier Jansrud til VG om følelsen av å være verdensmester.

Sjekk hva som møtte han i intervjusonen:

Det 33-åringens første VM-gull i karrieren, og det kommer etter at han selv gikk langt i å avskrive seg selv i utforen etter et svakt super-G-renn.

– Det er deilig å kunne slå litt tilbake etter en veldig trøblete utforsesong. Det er godt å se at hvis man beholder roen og troen, så går det, sier Jansrud.

les også

Ragnhild Mowinckel tok VM-bronse: – Veldig lettet

Aleksander Aamodt Kilde fikk det ikke helt til å stemme. Han endte som nummer åtte, 82 hundredeler bak Jansrud. Adrian Smiseth Sejersted ble nummer 14, 1,20 bak.

les også

Enda en superstjerne gir seg: Alle vonde ting er tre. Den fjerde følger også med.

Dagens utforrenn var altså Aksel Lund Svindals aller siste som proff. Han debuterte i verdenscupen tilbake i 2002 og fikk sitt definitive gjennombrudd året etter.

To ganger har han vunnet totalcupen sammenlagt (2007 og 2009) og to ganger har han vunnet OL-gull. Det siste, utforgullet i Pyeongchang, var Norges første disiplinen i OL-sammenheng.

Fem ganger har han også gått til topps i VM-sammenheng, så det er kanskje ikke så rart at 36-åringen hylles nå som han legger skiene på hylla:

Hans første VM-gull kom for øvrig i 2007. Da vant han utforgull i Åre, altså samme sted og i samme disiplin som han avsluttet karrieren lørdag.

les også

Pappa Svindal: – Stolt over at han er elsket av så mange

Svindals karriere har imidlertid ikke bare vært en dans på roser. Gang på gang har skader satt ham tilbake, der Beaver Creek-ulykken i 2007 og Kitzbühel-fallet i 2016 kanskje var de mest dramatiske.

I 2014 var uhellet ute med akillesen. Da trodde landslagskompisene hans at han fleipet.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. VM i Alpint
 4. Aksel Lund Svindal
 5. Kjetil Jansrud
 6. Aleksander Aamodt Kilde

Flere artikler

 1. Kilde tok sterk pallplass: – En ekstremt bra følelse

 2. Aksel Lund Svindal og Norge mislyktes i VM-åpningen

 3. Kjetil Jansrud endelig på pallen i utforcupen: - Jeg er veldig fornøyd

 4. Jansrud avskriver seg selv før VM-utfor: - Dette var min mulighet

 5. Dobbelt norsk i Svindals siste renn

Fra andre aviser

 1. Dobbelt norsk i stjernens siste renn: – Den perfekte avslutningen for Aksel

  Bergens Tidende
 2. Dyttet ned fra pallen av lagkameraten – etterpå roste Svindal løpet til Kilde

  Bergens Tidende
 3. Nedtur for nordmennene i svært isete utfor

  Bergens Tidende
 4. Nedtur for nordmennene i svært isete utfor

  Aftenposten
 5. Dyttet ned fra pallen av lagkameraten – etterpå roste Svindal løpet til Kilde

  Fædrelandsvennen
 6. Jansrud var fly forbannet etter «sjelden feil»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder