Svindal sikret historisk OL-gull i utfor foran Jansrud: - Det er det ultimate

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Endelig skinte sola i Pyeongchang, og de norske alpinistene strålte om kapp med den. Aksel Lund Svindal (35) kunne juble for Norges første OL-gull noensinne i utfor - rett foran lagkompis Kjetil Jansrud (32).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er det ultimate: Å vinne utfor og vinne OL-gull. Det er litt annerledes jeg hadde trodd faktisk, sier Aksel Lund Svindal til VG.

– Men du gråter ikke?

– Nei, ikke foreløpig. Men det bruser godt i magen, forsikrer han.

les også

Sjekk Svindals superavslutning som snappet gullet fra Jansrud

– Jeg sinnsykt glad selvfølgelig og litt takknemlig også, sier Aksel Lund Svindal.

For første gang siden forrige OL er han i stand til å kjøre på ski i februar.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke er sikkert at jeg kunne kjøre igjen. Da jeg begynte å kjøre fort i World Cup, så tok jeg det ikke for gitt. Det er spennende når du våkner fra narkosen og ser legen dypt inn i øynene, sier Lund Svindal som sist gikk gjennom en kneoperasjon for 13 måneder siden.

På startnummer ni i det utsatte utfor-rennet så det lenge ut som om Kjetil Jansrud skulle snyte Aksel Lund Svindal for det historiske OL-gullet.

32-åringen fra Vinstra ledet ved hver eneste mellomtid, men i mål skilte det 12 hundredeler i favør Svindal.

– Aksel, din råtass, lød det fra Jansrud da han kjørte i mål og innså at Svindal var de få, men viktige hundredelene foran.

– Tenk om dette holder. Det vil være sykt, svarte Svindal tilbake.

VG+: Les eksklusive OL-saker her

Det gjorde det. 35 år gammel kunne Aksel Lund Svindal juble for OL-gull i utfor, Norges første i disiplinen som har vært på programmet siden 1948.

70 år tok det altså før en norsk alpinist var å finne på toppen av utforpallen i et OL.

– Målløs!!! skriver Svindal selv på Instagram, mens han viser frem sitt største smil sammen med Kjetil Jansrud.

Aksel Lund Svindal gjør det sterkt som forretningsmann, men fortsetter likevel å kjøre på ski uansett hvor mange kneskader han blir utsatt for.

– Jeg synes nesten det er like gøy å dra til fem uker til Chile utenfor sesongen som å sitte her i dag. 10 karer: tre løpere, fire trenere og tre servicekarer i fem uker for å trene for å bli best i verden. Den spiriten er jævlig fett, forklarer han.

– Det er en tid for alt. Nå kjører jeg på ski. Og så er det noe annet senere, forteller Svindal og sa på den internasjonale pressekonferansen at «dette er begynnelsen på slutten», men minnet samtidig om at han ennå ikke har vunnet utforen i Kitzbuhel.

– Kjører du neste år?

– Jeg vet ikke, men i utgangspunktet så tror jeg det. Men jeg kan ikke trene så lite som jeg har gjort de siste fire månedene. Jeg må gi det en pause på våren for å få det til gå.

Han hadde kontroll på det meste foran gulløpet. Inntil 40 minutter før start spilte de tre nordmennene kort for å få tiden til å gå. Lund Svindal hadde planen klar, var svært spent, men samtidig avslappet.

– Vi driver med dette 250–300 dager i året. Hvis det bare hadde vært gøy å kjøre på ski da hadde blitt kjipe dager. Vi må jo være kompiser. Så vi spilte kort både i går kveld og etter besiktigelsen, smiler Aksel Lund Svindal.

VG+: Les eksklusive OL-saker her

Til VG utdyper han:

– Det er sinnssykt deilig å komme inn og lede, spesielt når gode løpere som Feuz og Paris har kjørt. På en måte var det jævligste da Kjetil kjørte, selv om hvis jeg først skulle bli slått av noen, så hadde vært greit å bli slått av han. Han var bare så sinnssykt langt foran på den andre mellomtiden. Jeg visste at jeg ikke hadde kjørt så bra der oppe, men det får være på måte på, tenkte jeg. Når han var så langt foran begynte jeg å bli redd for de andre også, sier Svindal, og legger til:

– Det er en helt vill dag for oss som lag. Dobbel seier, det blir ikke bedre enn det, ass.

Ikke nok med at Svindal sikret et historisk norsk gull med kronprins Haakon til stede, som for øvrig så storfornøyd ut på ærestribunen samme med idrettspresident Tom Tvedt: Jansrud sikret norsk dobbel med sølv, seks hundredeler foran utforcupleder Beat Feuz (Sveits).

les også

Kjetil Andre Aamodt: - Aksel er tidenes beste norske utøver

– Dette var helt rått. Helt rått. Vi hadde håpet at en av dem skulle få en bra omgang, men begge to leverer. Det er helt rått, sier tidligere toppalpinist Lasse Kjus på TV Norge, mens Tom Stiansen, også han tidligere toppalpinist og nå ekspert-kommentator for kanalen, ble «rørt til tårer».

OL-studio: Alt om OL her!

Jansrud var også svært fornøyd med sitt løp. Og Vinstra-mannen var full av lovord om sin kollega.

les også

Peker på gullfavoritten: OL-løypa passer oss

– Som idrettsutøver er det enten grønne eller røde tall. Umiddelbart når man ser røde tider tenker man "Ah, rødt! Ikke grønt...". Så går det et halvsekund så ser jeg Aksel sitt navn der, meg 12 hundredeler bak, men foran Feuz som har hatt en fantastisk sesong. Da går det opp for deg at det på ingen måte er en skuffelse. Man blir glad egentlig, sier sølvvinneren til VG, og fortsetter angående Svindal:

– Det er utrolig fortjent. Han har VM-gull, han har vunnet utforcupen så mange år, vært skadet. Det er ingen som har vært i tvil om hvor rå han er, men å krone det med OL-gull det er fortjent.

les også

Rørt pappa Svindal feiret sønnens OL-gull med high five med «krompen»: - Det er helt vilt

For Aleksander Aamodt Kilde gikk det ikke helt veien. Han endte på 15. plass, 1,93 bak Svindal.

– Det er helt ubegripelig. Samtidig lå det litt i kortene fordi de er helt rå. Det er ingen som forventer at de skal stå som nummer én og to, men det at de klarer det når det først gjelder, det er helt rått! sier han til VG.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

PS 2! Allerede natt til fredag er det nye medaljemuligheter for de norske herrealpinistene. Da står super-G på programmet. Der er

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder