STERK PAPPA: Leif Kristian Nestvold-Haugen trener hjemme i stuen med sønnene som vekter på ryggen. Der sitter Sverre og Olav. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Nestvold-Haugen i karantene: Barna er de nye «treningskameratene»

HOLMENKOLLEN (VG) Han er tvunget til å trene hjemme etter at virusalarmen gikk. Men Leif Kristian Nestvold-Haugen (32) tar det med et smil – og synes det er moro at hans egne sønner er de nye «treningskameratene».

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Aleksander Aamodt Kilde, Kjetil Jansrud, Sebastian Foss Solevåg og resten av de fremadstormende løperne på alpintlandslaget. Denne gjengen, i tillegg til Henrik Kristoffersen, toppalpinister han vanligvis trener med – eller er på tur med i verdenscupsirkuset – er byttet ut med hjemmekarantene og begrensede treningsmuligheter.

Nestvold-Haugen understreker at han ikke er smittet av coronaviruset. Men han har vært i Tyskland og Østerrike før det internasjonale skiforbundet (FIS) avlyste resten av sesongen på grunn av pandemien, som herjer, og lammer en rekke land for tiden.

les også

Alpint-sensasjonens harde vei til verdenstoppen: – Jobbet som maler og murer

Ifølge myndighetens restriksjoner må alpinstjernen holde seg hjemme i to uker. Ifølge Nestvold-Haugen kan han sykle eller løpe i marka. Men bare hvis han holder god avstand til folk.

Det faste treningslokalet på Olympiatoppen i Oslo er stengt. Men hjemme i Holmenkollåsen er det åpent. I kombinasjon med «hjemmebarnehage» for familiens sønner Sverre (16 måneder) og Olav (snart fire). Kona Marthe er også i huset – med hjemmekontor.

STYRKEØVELSE: Sverre blir løftet til værs i stuen, mens Olav ser på ved siden av pappa Leif Kristian. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Nestvold-Haugen gjør basisøvelser på stuegulvet. Han improviserer litt når VG er på «utendørsbesøk» med bilder gjennom vinduene i den stilrene minimalistiske boligen. Leif Kristian – den sjette beste storslalåmkjører i verdenscupen i vinter – bøyer, tøyer og drar til med en serie imponerende armhevninger med sønnene på ryggen.

Han kommer ut på trappen i treningsklær – litt andpusten – og lar seg intervjue på laaang og smitte-trygg avstand. Som alltid med et smil om munnen. Selv om respekten for de omfattende samfunnstiltakene er noen han omtaler i alvorlige ordelag.

les også

Alpint må spare 4 millioner – kutter med syv landslagsløpere

– Det er ikke hver dag jeg har ungene over meg på trening. Men dette er alvorlig. Det er en krise vi ikke har sett før. Og i hvert fall ikke i min levetid, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Det er bare han i familien som er pålagt karantene. Men alle fire holder seg innenfor husets fire vegger. De er åpenbart påvirket av den prekære situasjonen i samfunnet for øvrig.

– Jeg tenker at dette bare er begynnelsen. Og selv om ikke hele familien er i karantene, så tror jeg alle føler på at vi isolerer oss fra omverden, sier Nestvold-Haugen.

INNE-FAMILIE: Leif Kristian og kona Marthe holder seg innendørs for tiden. Olav i mammas armer. Sverre i pappas. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Toppalpinisten trente sammen med sine landslagskolleger på teknikklaget (slalåm/storslalåm) i nærheten av den østerrikske byen Graz da verdenscupen ble avblåst. De skulle til renn Kranjska Gora i Slovenia. Nestvold-Haugen forteller om en personlig dårlig følelse.

– Vi som reiser mye har et personlig ansvar. Derfor sa jeg på et tidlig tidspunkt at vi burde reise hjem, som alle andre, å bidra til og komme gjennom denne krisen. Og da tenker jeg ikke i hovedsak på meg selv, men på de eldre, og de som er syke og ikke godt rustet mot viruset, sier Nestvold-Haugen.

les også

Det utskjelte OL-fallet forfulgte Erik Håker

Pluss content

Han beskriver den nye hverdagen som «nedskrudd tempo på jobb, og oppskrudd på hjemmebane». Og han medgir at han er tankefull. Den norske alpinsuksessen i vinter med Aamodt Kilde som sammenlagtvinner i verdenscupen, og Kristoffersen som bestemann i slalåm og storslalåm, kommer i annen rekke.

– Vi fikk ikke fullført alle renn, men jeg er ikke skadelidende. Det er andre jeg tenker mye mer på. Helsearbeidere, industriarbeidere og selvstendig næringsdrivende. Mange av dem blir permitterte eller står i fare for å miste jobbene sine, sier Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. Leif Kristian Nestvold-Haugen
 4. Aleksander Aamodt Kilde
 5. Henrik Kristoffersen

Flere artikler

 1. Norsk nedtur etter strålende 1. omgang

 2. Alpint-sensasjonens harde vei til verdenstoppen: – Jobbet som maler og murer

 3. Anklages for å ikke fortjene seieren

 4. Kilde verdenscupvinner etter avlysning: – Surrealistisk

 5. Kilde mistet ledelsen i verdenscupen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder