Ragnhild Mowinckel etter to OL-sølv: Slik knekte jeg koden

PYEONGCHANG (VG) Ragnhild Mowinckel (25) har slitt med redselen for å mislykkes. Nå står alpinisten med to OL-sølv – etter å ha trent på å holde hjernen i sjakk.

Publisert:

Først tok hun sølv i storslalåm. I natt fulgte hun opp med sitt livs utforløp, og kunne juble for sølv etter å ha vært ni fattige hundredeler bak gullvinner Sofia Goggia. Hennes første pallplass i disiplinen.

– Jeg har stått her og tuta og grini nå. Det er så rart. Det er så mye følelser. Man reagerer annerledes hver gang, men det her er sånn sjokk. Det er utrolig stort, sier sølvvinneren til VG.

Det som ble et «Karsten Warholm-øyeblikk» har Mowinckel fortsatt problemer med å forklare. Hun suste inn til olympisk sølv i utfor, og sendte verdensstjernen Lindsey Vonn ned til bronseplass.

Sølvet er Norges første OL-medalje i utfor på kvinnesiden.

– Det er uvirkelig. Jeg har vært et følelsesmessig vrak siden jeg kom i mål og vet ikke om jeg har gått gjennom så mange følelser på en gang tidligere, sier Mowinckel til norsk presse i målområdet.

– Hjernen ødelegger mye

Hun forklarer at hun tidligere har slitt med det hun kaller et «dårlig rennhode», men at hun nå begynner å få orden på det mentale, som hun mener har ødelagt for henne tidligere.

les også

Mowinckel takker Jansrud og Svindal etter historisk utforsølv

– Man føler at det man har ikke er godt nok. Man greier ikke å utgjøre en forskjell. Hjernen ødelegger veldig mye, for den er redd, den og. Den siste tiden har jeg skjønt at det er en del av det: Det går an å prestere selv om man holder på å tisse i buksen, forteller 25-åringen.

Tidligere denne sesongen fikk Mowinckel karrierens første pallplass i verdenscupen, og de gode resultatene skapte forventninger inn mot OL.

– Jeg knekte nok koden litt i forkant av OL. Denne sesongen har bevist at det er noe som har begynt å fungere, fortsetter hun.

Gir én mann mye av æren

På spørsmål om hvem som har hjulpet henne med den mentale biten, gir Mowinckel først og fremst æren til Arne Jørstad Riise på Olympiatoppen.

– Han har vært en viktig støttespiller og han har hjulpet meg å organisere tankene mine, forklarer hun.

Alpinstjernen tror det mentale kanskje er enda viktigere i utfor enn i super-G, men forklarer at hun også har fått en ny forståelse for hva det vil si å kjøre med risiko.

les også

Den store kvinne-revolusjonen!

– Min forståelse av hva risiko var før, var å bare kjøre helt crazy. Mye armer og bein. Men det er ikke det det er. Du har de små arbeidsoppgavene som gjør at du kjører med risiko, og det er ikke armer og bein. Når du finner ut av det, så går det opp en liten lyspære. Da er det mye enklere å bygge videre derifra, forteller hun.

– All ære til henne, og det bunnsolide teamet rundt henne. Når du står på start i et OL er du helt alene, så prestasjonen ned løypa Ragnhilds bragd ene og alene. Men rundt seg har hun en gjeng superkompetente og dedikerte folk, sier Jørstad Riise og fortsetter:

– Det er så mange som har bidratt, men den som har satt sammen alt av kompetanse hun har rundt seg, og som har gjort den jobben, det er Ragnhild! All ære til henne for rå skikjøring, og et fantastisk sterkt og morsomt OL-sølv. Og sist, men ikke minst, blant de som har bidratt: De andre jentene på laget, som Ragnhild trener og sparrer med hver dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder