FAMILIEFESTEN: Det første som møtte Leif Kristian Haugen da han i går kveld kom til sin egen bronsefest på hotellet, var sønnen Olav (8 måneder) som selvsagt måtte sjekke ut pappas storslalåmmedalje. Bak Olav smiler Anna-Emelie (8), som er søskenbarn til Haugens samboer og forlovede Marthe Gausen Nestvold. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Annerledesutøveren Haugen har to bachelorgrader og utvikler mobil-app på fritiden

ST. MORITZ (VG) Her får Olav (8 måneder) kjenne på den vesle sensasjonsmedaljen til Leif Kristian Haugen (29). Han er den eneste pappaen på alpinlandslaget – men skiller seg fra lagkameratene på flere måter.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over tre år gammel

– Ja, han er annerledes, forteller sportssjef Claus Johan Ryste om bronsevinneren fra storslalåmkonkurransen i VM i St. Moritz.

– Han er toppidrettsutøver på sin måte. En ukuelig optimist. Han kom i mål i Sölden som nummer 30 etter 1. omgang. Da rister han på hodet og har troen på det igjen etterpå. Det er unikt. Der andre kan grave seg ned, beskriver Ryste om 29-åringen fra Lommedalen i Bærum.

Les også: Gjelstens hyllest av nevøen etter bronsen

Alpinfamilie

Der kommer han fra en alpinfamilie hvor både lillesøster Kristine (24) og lillebror Per Torstein (22) også prøver å slå gjennom i sporten. Da bør storebrors vei til verdenstoppen være til inspirasjon.

Lenge før han sto på podiet og ble tiljublet sammen med gullvinner Marcel Hirscher fredag kveld, var Leif Kristian Haugen inne på det norske europacuplaget – nivået under verdenscup og gjerne den normale rekrutteringsveien til landslaget.

Men så bestemte han seg for å reise til Denver i USA for å gå på college. Her tok han to bachelorgrader, i finans og internasjonal business, samtidig som han viste seg god nok for å kjøre verdenscup for Norge. En svært sjelden kombinasjon, men Haugen hadde kapasiteten både ved pulten og gjennom portene.

Artikkelen fortsetter under videoen!

– Et valg jeg tok fordi jeg følte jeg trengte ting ved siden av. Det er kort vei mellom suksess og ikke. Det var å få et annet sikkerhetsnett, å ha noe annet å tenke på ved siden av ski, sier Leif Kristian Haugen.

Et benbrudd som 19-åring og et par andre skadeproblemer har sørget for noen fartsdumper på omveien til verdenstoppen i alpint.

Så du? Her feirer han med samboer og sønn

Eldste norske «medaljedebutant»

Til sammenligning har ski og alpint betydd alt for lagkamerat Henrik Kristoffersen (nummer fem fredag) siden han var 7-8 år. Mens Leif Kristian Haugen er Norges eldste førstegangsmedaljør i alpinhistorien. Kanskje interessen for alt det andre gjorde at ting tok litt tid?

– Det kan være. Men dette var min vei mot målet. Når vi står her i dag, tror jeg det var helt rett, sier Haugen til VG mens han spaserer ned en av hovedgatene i vesle St. Moritz sentrum. Beviset kan ikke bli sikrere enn bronsemedaljen han bærer rundt halsen.

– Er du en annerledes toppidrettsutøver?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har mange baller i luften, men det er det mange toppidrettsutøvere har. Aksel (Lund Svindal) har vært flink utenfor arenaen, han også. Man er veldig i en boble når man er toppidrettsutøver. Det å ha andre ting å tenke på, er sunt. Det har vært viktig for meg, sier Haugen.

Ble firer i Kitzbühel rett før VM: Slik fant han mestringsfølelsen

Serverte kake

På kakefesten på utøverhotellet, der forloveden Marthe Gausen Nestvold og sønnen Olav (født i mai i fjor) var sammen med foreldrene Berit og Stein Ove, pluss venner, støtteapparat og lagkamerater, gikk det riktignok i ball for Haugen.

Å skjære kake, servere den, spise selv og la seg intervjue av journalistene, funket dårlig for mannen som ellers holder på med alt mulig.

– Men jeg må konse på én ting av gangen, gliser Haugen, som også skal gifte seg til sommeren og bedriver med utvikling av en mobil-applikasjon ved siden av alpinkjøringen. Han er ikke den datakyndige, men er mannen bak selve ideen han ikke ønsker å røpe før den er på en smarttelefon nær deg.

– Vi driver og jobber med det. Det er mye forskjellig. Jeg må ha masse småting og liker å bruke utdannelsen jeg har til noe.

– Så du tjener penger også på andre ting enn skikjøring?

– Ja, smiler 29-åringen, som kaller seg en “late bloomer”. En som har vært nær mange ganger, men aldri tatt steget på pallen. Før i går. I mesterskap tidligere er 12. plassen fra OL-slalåmen i Sotsji hans beste resultat.

– Etter skadene har jeg brukt tid på å finne igjen den risikoviljen jeg hadde før. At jeg skulle klare å gå på gang på gang, når det ikke har gått veien, har vært tøff mentalt, innrømmer han og tror han fant «rennroen» blant annet ved å bli pappa og forlovet med Marthe.

Da passet det fint å feire en stor bronse med lillegullet Olav i armene.

Les også

 1. Gjelsten om nevøen Haugen: – En fantastisk dag for Leif og hele familien

  De snakket sammen både i går og i dag. VM-bronsevinner Leif Kristian Haugen (29) har et nært forhold med onkel og…
 2. Her feirer Haugen med samboeren og sønnen: – Du blir emosjonell

  ST. MORITZ (VG) Først jublet Leif Kristian Haugen (29) for VM-bronsen i storslalåm.
 3. Hirscher i tet – Kristoffersen og Haugen jager medalje

  ST. MORITZ (VG) Verdenscupleder Marcel Hirscher (27) var suveren i første omgang, men to nordmenn henger med i…
 4. Kristoffersen om superduellen VM venter på: – Helt sykt fett

  ST. MORITZ (VG) Gjennom de to siste sesongene har det bygd seg opp til et klimaks som toppes i VM: Slalåmkrigen mellom…
 5. Kristoffersen ladet opp med liten forkjølelse – mener det er feil å ha VM-fokus

  ST. MORITZ (VG) Han gjennomgikk 13 intervjuer på engelsk, tysk, svensk og norsk.

Mer om

 1. Alpint
 2. Storslalom

Flere artikler

 1. Her feirer Haugen med samboeren og sønnen: – Du blir emosjonell

 2. Haugen fire hundredeler bak pallplass – mener kjæresten og sønnen bringer lykke

 3. Nestvold-Haugen i karantene: Barna er de nye «treningskameratene»

 4. Gjelsten om nevøen Haugen: – En fantastisk dag for Leif og hele familien

 5. Kona til Nestvold-Haugen kan føde midt i slalåmrennet

Fra andre aviser

 1. Denne "tomrefjordingen" kan ta medalje i alpin-VM

  Aftenposten
 2. Først da han så NRK-klippet av egen VM-bragd, kom den virkelige reaksjonen

  Aftenposten
 3. Først da han så NRK-klippet av egen VM-bragd, kom den virkelige reaksjonen

  Fædrelandsvennen
 4. Åtte måneder gamle Olav hjelper pappa med å finne farten

  Aftenposten
 5. Åtte måneder gamle Olav hjelper pappa med å finne farten

  Bergens Tidende
 6. Åtte måneder gamle Olav hjelper pappa med å finne farten

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no