Ble beste nordmann på storslalåmen med tiendeplass - godt fornøyd med egen OL-debut

HEI, PAPPA: 13 minutter etter at Henrik Kristoffersen krysset mållinja i onsdagens storslalåm, ringte han pappa Lars. Foto: Helge Mikalsen, VG

Henrik (19) ringte pappa fire ganger for å få OL-råd

SOTSJI (VG) 13 minutter etter at Henrik Kristoffersen (19) var ferdig med OL-debuten tok han dagens siste telefon til pappa Lars.

  • Lillian Holden

Artikkelen er over seks år gammel

- Han sa til meg at løpet absolutt var godkjent, sier Kristoffersen med et smil til VG.

Kristoffersen er 19 år og i sitt første OL som alpinist. Han ankom Sotsji for noen dager siden, og onsdag kjørte han ut fra startbua som debutant da verdenseliten kjempet om olympiske medaljer i storslalåm.

19-åringen ble til slutt nummer ti, og best av de norske startende. Nøyaktig 13 minutter etter at han hadde krysset målstreken og fullført OL-debuten, fisket han opp mobiltelefonen og ringte pappa Lars.

- Vi ble enige om at han hadde kjørt et godkjent renn, sier Lars Kristoffersen til VG.

Fulgt sønnen tett

Far-sønn-historier innenfor alpinsporten er ikke noe nytt, mest velkjent hjemme i Norge er kombinasjonen Finn og Kjetil André Aamodt. Men også i familien Kristoffersen har far mye av æren for at Henrik blander seg inn i verdenseliten i nesten historisk ung alder.

Helt siden Kristoffersen var liten, har pappa Lars vært med ham i bakken både som far og som trener. Nå er han ansatt som trener for europacuplaget for kvinner, men han er fortsatt svært involvert i sønnens karriere.

Når ikke faren er med på reisen, ringes far og sønn ofte. På renndager ekstra mye.

- I dag har jeg snakket med ham fire ganger, pluss noen meldinger, forteller Kristoffersen fra målområdet i Sotsji.

GOD DEBUT: Henrik Kristoffersen ble nummer ti. Foto: Helge Mikalsen, VG

- Rutine

19-åringen sier han liker å få evaluering og innspill fra en han stoler såpass mye på som faren. Og for pappa Lars er det stas å få være en stor del av sønnens idrettskarriere.

- Dette har blitt en rutine for oss. Når jeg ikke er med til konkurransene ser jeg på TV og kommer med innspill. Som oftest er det jeg sier bare en bekreftelse på det han sier selv - for han kan jo dette bedre enn meg, sier far med et smil.

Under Kristoffersens OL-debut i storslalåm var det stort sett bekreftelser det dreide seg om.

- Vi snakket litt om det grunntekniske og at han må gi gass, sier faren. I andreomgangen var det særlig ett heng som pekte seg ut som et nøkkelparti å mestre for ikke å tape tid, og Kristoffersen senior passet på å påpeke viktigheten av rett vinkel over kanten for junior.

- Om det gjør noen forskjell eller ikke for Henrik, vet jeg ikke. Men om han føler at det hjelper å snakke med meg, så er det bra. Jeg synes jo det er veldig moro selv og, sier han.

Medaljekandidat

Kristoffersen innrømmer at det var litt ekstra stas å se sønnen med OL-ringer på startnummeret onsdag.

- Vi har jo brukt noen timer på dette opp gjennom åra, hele familien. Da er det moro når det lykkes, sier han.

VANT STORSLALÅMEN: Ted Ligety. Foto: Helge Mikalsen, VG

Selv var 19-åringen godt fornøyd med sin egen debut.

- Det finnes alltids noe å pirke på, uten det hadde det jo vært sykt kjedelig. Jeg kjører bra på ski i dag. At det er OL har jeg ikke kjent så mye til. Jeg kommer kanskje til å kjenne mer lørdag morgen og fredag kveld, sier han.

Utad virker Kristoffersen som svært rolig og avslappet med tanke på at han er til stede i sine første olympiske leker. Pappa Lars avslører at skinnet nok kan bedra, men at både han og sønnen har fokus på å normalisere situasjonen.

- Man må ikke gjøre noe annerledes, men holde alt mest mulig normalt. Jeg sier til ham at dette bare er et skirenn, og at han skal kjøre mange slike, sier Kristoffersen.

Allerede på lørdag kommer det et nytt et. Da skal alpinistene ut i slalåm, en gren hvor Kristoffersen regnes som en av outsiderne som kan ta medalje.

- Alt skal klaffe dersom han skal kunne klare det. Det er full gass som gjelder, konkluderer pappa Lars.

PS! Amerikanske Ted Ligety var suveren og tok OL-gull i storslalåmen. Steve Missillier fra Frankrike tok sølv, mens landsmann Alexis Pinterault tok bronse. Av de øvrige norske ble Leif Kristian Haugen nummer 16 mens Kjetil Jansrud var uheldig og kjørte ut i andreomgang.

Mer om

  1. OL

Flere artikler

  1. Ligety suveren etter 1. omgang i storslalåm

  2. Kristoffersen tok historisk medalje: - Helt sykt!

  3. Pluss content

    Pappagutten som kan bli vår neste alpinkonge

  4. Ligety tok gull etter oppvisning

  5. Henrik Kristoffersen tok VM-gull etter drama: - Jeg ble rørt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder