I RAMPELYSET: Aleksander Aamodt Kilde kan bli Norges håp i den tradisjonsrike Kitzbühel-helga i Østerrike. Her bærer han utstyret ut av utøverhotellet i sentrum. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Formsterke Aamodt Kilde blir Norges håp: - Jeg er klar

KITZBÜHEL (VG) Med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal ute, blir Aleksander Aaodt Kilde (26) mannen det norske fartslaget må sette sin lit til i Kitzbühel. Nå trer han for alvor frem i rampelyset.

 • Vegard Aulstad

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg har jo levd litt i skyggen av de to. Men for meg har det alltid vært viktig å ta egne valg, så jeg står på egne ben. Jeg har måttet lære meg å vite hva som skal til for å vinne renn. Jeg kan ikke forvente at når dem ikke skal være med eller kjøre lengre så skal det gå av seg selv.

Aleksander Aamodt Kilde møter VG på utøverhotellet i sentrum av Kitzbühel. Han har gjennomført to tøffe, og resultatmessig ikke helt optimale treninger i den beryktede utfor-bakken. Allerede har den fått Kjetil Jansrud som «offer». Og Aksel Lund Svindal er redd for å ofre VM om han tar sjansen på å kjøre her. Belastningen på kneet i akkurat denne isete løypa er trolig mer enn det tåler.

Dermed er det Aamodt Kilde igjen blant dem som er ventet å kjempe i toppen. At det som de siste sesongene har vært blant verdens aller beste fartslag har fått noen frafall, betyr lite.

les også

Alpinistenes Ironman: Kilde bedre enn Aamodt

– Jeg er klar jeg. Om jeg så står på start for meg selv, sier 26-åringen med et motivert uttrykk i kroppsspråket.

På et tidspunkt vil Bærums-gutten være «lagkaptein» uansett. Lund Svindal (36) og Kjetil Jansrud (31) kan ikke holde på for evig. Derfor er dette en god test for Aamodt Kilde. I 2007 la Kjetil André Aamodt (for ordens skyld, ikke i slekt) opp, og Lund Svindal tok over umiddelbart. Med to VM-gull i Åre (samme sted som årets kommende mesterskap) og sammenlagtseier i verdenscupen, var troneskiftet den gang helt uproblematisk.

UT I FRONT: Aleksander Aamodt Kilde (i midten) har hele karrieren kjørt i skyggen av veteranene Kjetil Jansrud (t.v) og Aksel Lund Svindal. Nå støtter de opp om 26-åringen. Her er de sammen i sentrum av Kitzbühel. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gjennombrudd i 2015

Aamodt Kilde er ingen nykommer heller. Allerede i 2015/16-sesongen vant han glasskula for verdenscupen i Super-G sammenlagt. Etter et par litt tyngre sesonger er han nå for alvor tilbake i verdenstoppen.

– Han er veldig klar som type. Han er skiteknisk sterk og har en stor trygghet ved seg som kjører. Om de to andre ikke står på start i helgen så er han vel så klar, sier NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen.

– Når det gjelder VM så føler jeg meg trygg på at han får med seg noen lagkompiser.

les også

Kilde tok sterk pallplass: – En ekstremt bra følelse

Før jul vant Aamodt Kilde klassiker-utforen i italienske Val Gardena, og sist helg ble han nummer tre i Wengen i Sveits.

– Jeg føler meg godt forberedt til Kitzbühel. Bedre enn i fjor. Nå er jeg i god form, og da står jeg på start med en offensiv tankegang, sier Aamodt Kilde.

– Det må man kanskje ha og, ellers blir det tøft å henge med i ei så tøff løype?

– Ja, starter du med dårlig selvtillit havner du fort bakpå. Du må stole på deg selv. Det gjør jeg.

Her er noe av grunnen til selvtilliten. Se klippet av pallplassen sist helg:

Tøft på trening

På den siste gjennomkjøringen i bakken torsdag mistet han en port og tapte tid sammenlignet med konkurrentene.

– Han lar seg ikke påvirke av det. Det er en styrke. Det spiller ingen rolle hvordan han kjører. Verdens beste utforkjører Beat Feuz (Sveits) er langt bak i dag. Han har en ro over seg som gjør at det ikke har noe å si for rennet. Det har også Kilde utviklet, sier Marius Arnesen.

les også

Slik skal Jansrud bli VM-klar

– Selv om han misset på det ene punktet så hadde han gode partier, spesielt i avslutningen. Det er postitivt, fulgte Kjetil Jansrud opp.

– Det var en «reality check» disse to gjennomkjøringene på hvor tøft det er her. Men nå vet jeg hvor det slår og hvordan det ser ut. Jeg skal klare å håndtere dette i den formen jeg er, sier hovedpersonen selv.

Nå fylles Kitzbühel opp med turister og publikum. Opp mot 30.000 tilskuere er ventet.

– Det stort bare å få muligheten til å kjøre her. Vi må ta vare på disse typene renn som gir slik reklame til sporten vår. Jeg vet mange følger med hjemme, så det er bare å være offensiv her fredag og lørdag, avslutter Aamodt Kilde.

PS: Grunnet ventet snøfall lørdag har de fremskyndet utfor-rennet til fredag 11:30. Super-G går to dager senere, søndag.

PS 2: Lørdag kjører Henrik Kristoffersen og de andre slalåmkjørerne i Kitzbühel.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Aleksander Aamodt Kilde
 3. Alpint

Flere artikler

 1. Slik skal Jansrud bli VM-klar

 2. Svindal står over nytt renn – Kilde skuffet i Kitzbühel-utforen

 3. Kilde tok sterk pallplass: – En ekstremt bra følelse

 4. Aamodt Kilde etter seieren: - Større å vinne verdenscupen enn OL og VM

 5. Jansrud: – Kitzbühel-utfor det jeg ønsker å vinne

Fra andre aviser

 1. Jansrud unnskyldte seg etter norsk dobbeltseier i Kitzbühel: – Jeg må bare beklage, Østerrike

  Bergens Tidende
 2. På andre steder spøkes det ved start. Her er det helt stille. Spesielt i år.

  Bergens Tidende
 3. DIREKTE: Kan et redusert norsk lag hevde seg i Kitzbühel?

  Bergens Tidende
 4. På andre steder spøkes det ved start. Her er det helt stille. Spesielt i år.

  Aftenposten
 5. Denne trioen herjet i årevis. Uten den største profilen har ikke Norge vunnet én eneste gang.

  Bergens Tidende
 6. Nordmennene langt bak i utforklassiker: – Hadde for mye respekt for løypa

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder