PALLEN: Gullvinner Finn Christian Jagge (i midten) sammen med Alberto Tomba etter slalåmrennet i OL i 1992. Italieneren var storfavoritt måtte nøye seg med sølv. Til høyre bronsevinner Michael Tritscher fra Østerrike. Foto: Arne Dedert / AP

Jagges OL-rival Tomba til VG: – Jeg er helt knust

Høydepunktet i Finn Christian Jagges karrière var da han slo Alberto Tomba og tok OL-gull i 1992. – Det er så trist. Jeg er helt knust, sier italieneren til VG etter at det onsdag ble kjent at OL-mesteren er død.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Mats Arntzen
 • Simon Zetlitz Nessler
 • Ole Kristian Strøm

Superstjernen Tomba var favoritt hos alle forstå-seg-påere, men slalåmeksperten fra Bærum nektet italieneren gullet. Onsdag fikk Tomba meldingen om at hans overmann fra Albertville-OL er død, 54 år gammel.

VG snakket med en av alpinhistoriens mest karismatiske menn. Han er hjemme i Bologna, på besøk hos sin mor. Men det er dyster stemning, medgir han.

– Jeg kan ikke tro at det er sant. Bare 54 år gammel ble Finn Christian. Vi er født i samme år, 1966, og det er altfor tidlig å gå bort. Det er helt forferdelig, sier Tomba.

Han hadde mange slalåmdueller med Jagge. Den mest kjente er fra Albertville-OL. Finken la grunnlaget med en forrykende 1. omgang. Tomba gjorde det samme i finaleomgangen. Men han måtte se seg slått, og endte med et overraskende sølv.

– Jeg har mange ganger sagt at gullet til Finn Christian var en gave fra meg. Vel, han fortjente det. En super alpinist, men fremfor alt et godt menneske. En kul type, sier Tomba.

Han understreker at han tenker på Jagges kone og barn. Og han ber oss skrive at han føler med dem.

– Tomba var jo erkerivalen, og han som skulle vinne i OL i Albertville. Det gullet stakk «Finken» av med, sier Hans Petter Buraas til VG.

Lagkameratenes hyllest av «tøffingen» Jagge: «Ufattelig trist»

Når VG spør Kjetil André Aamodt hvor stort OL-seieren i 1992, var, svarer han:

– Det er bare Aksel Lund Svindal sitt OL-gull i utfor i Pyeonchang som er på høyde med det. Han kjørte med Yamaha-ski også, og det var jo noen av de dårligste skiene noensinne, så det er kanskje det beste.

Aamodt tok gull i super-G noen dager tidligere. Norge gikk til topps i alpint for første gang på 40 år - med gull til både Aamodt og Jagge.

Nordmannen var hele 1,58 sekunder raskere enn Tomba i 1. omgang og la med det grunnlaget for gullet.

– Det var enorm prestasjon av Finken. Norge hadde jo ikke all verden av alpintradisjoner før 1992-OL, sier Atle Skårdal, som var utfor- og super-G-spesialisten.

– Det var enormt at han tok gullet, foran en av de største profilene som har vært, Alberto Tomba, fortsetter Skårdal.

– Han klarte å «snu hodet» og skjønne at han kunne slå Tomba, sier Trygve Sundbø, daværende alpinreporter i VG.

– Det var en fantastisk prestasjon, sier Sundbø.

OL-gullet ble tatt med 28 hundredelers forsprang til nettopp Tomba, mens Michael Tritscher tok bronsen. Dronning Sonja og kronprins Haakon var på plass i bakken i Frankrike og jublet sammen med Jagge, som ledet etter 1. omgang og klarte å ro iland seieren.

– «Finken» brukte en psykolog for å overbevise seg selv om at det var mulig å slå Tomba. Det klarte han, sier Trygve Sundbø.

Se bildeserie fra livet hans

Daværende alpinsjef Jarle Aambø husker veldig godt den februardagen i 1992:

– Jeg har opplevd mye i toppidretten, men den 2. omgangen i Albertville-OL er noe av det jeg har sterkest forhold til. Bakgrunnen var at jeg hadde jobbet så lenge med Finken og sett hvordan han hadde kommet seg gjennom skadeperioder. Jeg husker at jeg sto på kulen og hørte Yamaha-skiene hans med lange tupper smelle i en port. Heldigvis gikk skiene på rett side.

Tom Stiansen minnes også 1992-gullet spesielt:

– Han vant jo OL uten korsbånd! Han bare kjørte videre uten å «reparere» dem. Han var knallhard mot seg selv.

«Skal vi danse»-partneren i sjokk: «Forferdelig vond»

Unni Anisdahl kommenterte hendelsen på NRK Radio:

– Jeg tror jeg sa «vær forsiktig» på direkten. Det er jo latterlig å si! Jeg husker at både dronningen og kronprinsen og mange andre nordmenn kom dit til 2. omgang. Jeg blir nesten litt rørt når jeg tenker på det. Var det noen som fortjente OL-gullet, så var det han!

– Selv om han gjorde store ting, var Finken alltid den samme personen. Det forandret han ikke noe. Og gullet hans i 1992 føltes på mange måter som en teamseier, fordi vi endelig klarte å slå de nasjonene som vi hadde vært litt i skyggen av, sier Atle Skårdal.

– Vi var en gjeng som jobbet sammen og hadde samme innstilling om at det var oss mot resten av verden.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. OL
 4. Kjetil André Aamodt

Flere artikler

 1. Lagkameratenes hyllest av «tøffingen» Jagge: – Ufattelig trist

 2. Finn Christian Jagge er død

 3. Finn Christian Jagge bisatt fra Nordstrand kirke

 4. Danset med Finn Christian Jagge i «Skal vi danse»: – Forferdelig vondt

 5. Kjetil André Aamodt leder ny storsatsing på NRK

Fra andre aviser

 1. Finn Christian Jagge (54) er død

  Bergens Tidende
 2. «Finken» hylles av tidligere lagkamerater: – En fantastisk fighter. Han ga seg aldri.

  Bergens Tidende
 3. «Finken» hylles av tidligere lagkamerater: – En fantastisk fighter. Han ga seg aldri.

  Fædrelandsvennen
 4. «Han var mer enn en OL-vinner»

  Bergens Tidende
 5. «Han var mer enn en OL-vinner»

  Aftenposten
 6. «Han var mer enn en OL-vinner»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder