Aksel Lund Svindal legger opp etter VM i Åre: - Veldig greit

KITZBÜHEL/OSLO (VG) Aksel Lund Svindal (36) har bestemt seg for å legge opp. Men han venter til etter VM i Åre i neste måned. Det bekrefter han til pressen i Kitzbühel.

– Det er litt rart å si at jeg legger opp, men jeg tror jeg har gått og grublet på det en stund. Jeg er egentlig happy med hvordan det blir nå, nå kan jeg forberede meg ordentlig til en siste konkurranse. Mentalt er det en veldig bra plan, sier Svindal til VG.

– Hvordan var det å fortelle det?

– Jeg har jo ikke sagt de ordene før, og det var litt rart å si det. Men samtidig, veldig, veldig greit. Det er heldigvis ingenting jeg angrer på i dag, sier Svindal.

Han sier med glimt i øyet at han har brukt tiden etter uttalelsen på å snakke med pressen, og at han har snakket med lagkamerater og apparatet rundt landslaget. Responsen i sosiale medier har vært nær utelukkende hyllest, fra både lagkamerater og rivaler, etter at det ble kjent at han legger opp.

Aksel Lund Svindal takket for seg på storskjermen underveis i søndagens Super-G. Da han var ferdig med «avskjedsintervjuet», naturligvis gjort på tysk, til fansen i Kitzbühel runget det «Aksel, Aksel, Aksel» fra mange av de om lag 30.000 på plass i bakken.

– Aksel er veldig inkluderende. Han har vært en fantastisk støttespiller siden jeg kom inn for en tre-fire år siden. Det var synd han ikke fikk avslutte skikkelig akkurat her i Kitzbühel. Men det blir fint å ha ham i Åre, sier Adrian Smiseth Sejersted til VG og andre norske medier i målområdet.

Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til 6. plass i rennet, i Svindal og Jansruds fravær.

Hylles i miljøet

– Jeg takker Aksel for all hjelp han har gitt på veien til å bli en bedre utøver. Han har betydd mye. Vi er heldige som har hatt en så flott frontfigur, sier Aleksander Aamodt Kilde til VG.

Sveitsiske Beat Feuz har konkurrert med Svindal i en årrekke. Han synes det er rart at nordmannen blir borte.

– Det er veldig trist, faktisk. Når en med så mange seiere og prestasjoner innen sporten gir seg så er det trist. Og det er det også for alpin-sporten, sier Feuz til VG.

– Hva har han betydd for sporten?

– Han har vært en av de beste utforkjørerne hele veien mens han har vært aktiv. Og det blir trist når han etter hvert blir borte fra skisporten. Jeg mener uansett at han kan se tilbake på en veldig, veldig god karriere, fortsetter 31-åringen som tok OL-sølv og bronse i fjor.

La opp på VIP-middag

Det var på KitzRaceParty, et arrangement for Hahnenkamm-rennes samarbeidspartnere og VIP-besøkende lørdag, at den norske alpinkongen annonserte dette for overraskede tilhørere.

– Jeg hadde anledning til å si det «face to face» og gjør det litt personlig. Det var litt på hjemmebane. Alle jeg har jobbet med de siste 15 årene var der, så det var veldig riktig å si det der. Nå er jeg midt alpe-galskapen, med positivt fortegn. Det var mer riktig å si det her, enn på en pressekonferanse i Oslo, sier han.

36-åringen selv sier at det var vemodig, men hyggelig, å komme med uttalelsen som overrasket:

– Jeg konsentrerer meg om rennene i Åre, de blir mine siste konkurranser på toppnivå, sa Lund Svindal lørdag kveld, uttalelser som er gjengitt på blant annet hjemmesidene til Østerrikes Olympiske komité.

Det skal være VM i Åre (5. til 17. februar) som blir den norske alpinkongens siste konkurranse.

– Åre har vært et veldig bra sted for meg, og jeg vet jeg har gode muligheter der. Og det er ikke så langt fra Norge, så det blir lett for familie og venner å komme dit. Jeg tror det kan bli en bra ramme for å avslutte, sier Svindal.

Falt i Kitzbühel

Kneskader har vært Lund Svindals store problem de siste årene. Han fikk rundhjuling i fryktede «Die Streif» i nettopp Kitzbühel for tre år siden. Han mistet kontrollen i godt over hundre kilometer i timen – gikk rundt – landet på ryggen og skadet kneet stygt.

Han gjorde comeback. Men har tatt pauser både fra trening og konkurranser på grunn av smerter. I fjor klarte han å vinne OL-gull (Kjetil Jansrud sølv) – som første nordmann i OL-historien.

– OL-gullet var veldig stort. Og det var moro å vinne flere verdenscup-renn, og VM i Schladming i 2013, OL i Vancouver, VM i Åre for tolv år siden og sammenlagtseieren i verdenscupen ... det er mange øyeblikk, sier Svindal om hva som er karrierens høydepunkt.

les også

Slik er Aksel Lund Svindals VM-plan: – Jeg må være smart

Lund Svindal har vunnet 36 renn i verdenscupen. For øvrig er medaljebeholdning imponerende. To OL-gull, og fem VM-gull. To ganger har han vunnet verdenscupen sammenlagt.

Slik var Lund Svindals visualisering av utforløypen i Kitzbühel, fra i fjor:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder