LEGENDEN: Ingemar Stenmark har stor sans for Henrik Kristoffersen. Her fra slalåmrennet i Torino-OL for ti år siden. Foto: Luca Bruno , AP

Les alpinkongens råd til slalåmprinsen: Stenmark om Kristoffersen: - Det største talentet jeg har sett

Ingemar Stenmark (59) har sittet klistret til TV-skjermen når Henrik Kristoffersen (21) har herjet i verdenscupen i vinter. Den svenske alpinlegenden sier til VG at han er mektig imponert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han er helt fantastisk. Det er det største talentet jeg har sett, sier Ingemar Stenmark.

Han er kanskje tidenes beste idrettsutøver i Sverige. 86 ganger vant han verdenscuprenn (40 i slalåm og 46 i storslalåm) – som er rekord. I tillegg til to OL-gull og tre VM-gull. Mannen fra Tärnaby – 117 km sør-øst for Mo i Rana – forteller i dette intervjuet med VG at han «heier på Norge» og koser seg med «det norske alpinunderet».

Les også: Disse legendene må han slå

Lørdag vant Alexander Aamodt Kilde utfor i Garmisch-Partenkirchen. Det var Norges 17. seier i den alpine verdenscupen denne sesongen. Stenmark forteller at han har full oversikt.

– Så klart synes jeg dette er moro. Det er norsk blod i meg. Min morfars mor var norsk, sier Stenmark.

SPREK: Stenmark under innspillingen av «Mesternes mester» på Kypros for seks år siden. Lite å utsette på fysikken. Foto: Mattis Sandblad , VG

Han medgir at hans hjerte banker for Henrik Kristoffersen. Stenmark var teknisk fullkommen i sin storhetstid (1974 til 1989). Det synes han «Spjælingen fra Rælingen» også er.

– Kristoffersen er bra på alt; teknikk og psyke. Han kjører utrolig bra i slalåm, sier Stenmark.

– Hva kan han gjøre for å bli enda bedre, og vinne like mye som deg?

– Da må han også begynne å vinne i storslalåm. Og skal han ha noen sjanse der må han opp ti kilo, sier Stenmark.

Foreløpig har Kristoffersen bare vunnet et eneste storslalåmrenn. Mot ni i slalåm. Seks bare i vinter. Det betyr at rekorden til Alberto Tomba, Marc Girardelli og Stenmark med syv slalåmtriumfer i løpet av én sesong er i fare. Tre renn til står på terminlisten til FIS.

Les også: Slik skal Kristoffersen bli en tungvekter i storslalåm

Ifølge Stenmark er det bare utfor i Kitzbühel som har den spesielle «fryktstatusen» i alpinsirkuset. Men han ser at slalåmrennet i Schladming – som Kristoffersen har vunnet to ganger – har fått en kultstatus i nyere tid.

Les også: - Dumt å sammenligne med Stenmark

– Schladming er blitt et «party». Men om du vinner slalåm i Kitzbühel eller Wengen spiller liten rolle med tanke på statusen, sier Stenmark.

– Sett på bakgrunn av din enorme suksess. Hvilke gode råd kan du gi til Kristoffersen?

– Ikke hør på andre, hør på deg selv. Hører du på andre risikerer du at skiteknikken blir ødelagt. Jeg fikk mange tekniske råd da jeg kjørte. Men jeg hørte ikke på dem, og det var flaks for meg, sier Stenmark.

Les også: Stenmark måtte løpe for livet

– Andre ting?

– Det virker på meg som han har sterk psyke. At han ikke trenger noen mental trener. Og at han ikke er nervøs, svarer Stenmark.

– Han sier selv at han kaster opp før renn?

– Ok. Jeg var også nervøs, men det var ikke så ille, svarer Stenmark, og ler litt.

Sjekk denne: Kristoffersen: – Jeg var et problembarn

Artikkelen fortsetter under bildet

SLIK VI HUSKER: Stenmark i sitt ess. Her kjører han storslalåm i verdenscupen i Åre i 1977. Foto: Tommy Pedersen Scanpix , AFP

– Du vant 86 ganger bare i verdenscupen. Og du kjørte stort sett bare slalåm og storslalåm. Er det virkelig mulig for en alpinist som Kristoffersen å klare det samme?

– Ja, jeg tror faktisk det. Han har minst ti år igjen. Og slik underlaget er i bakkene og carvingskiene er konstruert, er det lettere å beholde «finfølelsen» over tid, sier Ingemar Stenmark.

– Hva bør Kristoffersen ellers unngå?

– Han må holde seg til slalåm og storslalåm. Jeg vet at han har prøvd super-G. Men utfor og super-G ødelegger for slalåm og storslalåm, sier Stenmark.

Les også: Svindal røk korsbåndet

Han forteller at han bor i Stockholm. Det alpine skisirkuset holder han seg langt unna. Det er fire år siden han tok imot en invitasjon, og reiste til det berømte Hahnenkammrennen i Kitzbühel.

– Jeg ser det meste fra verdenscupen på TV, så jeg følger godt med, sier Stenmark.

Men han vegrer seg mot et liv i rampelyset. Sånn sett har han ikke forandret seg mye. All viraken har Stenmark aldri likt. Men det er vanskelig å komme unna når du vinner mye mer enn alle andre.

– Jeg har vært litt med på TV i Sverige, og snart skal jeg være med i et program med Gunde Svan. Ellers har jeg deltatt i «Mesternes mester», og «Skal vi danse». Det var greit det. Men jeg trives best med et tilbaketrukket liv, sier Ingemar Stenmark, som runder 60 år 18. mars.

Sjekk denne: Svenskene: – Stenmark er større enn Bjørndalen

PS! Stenmark vant «Mesternes mester», og «Skal vi danse» (Let´s dance i Sverige). Så klart.

VGTV: Se Kristoffersen vinne i Schladming

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder