JUBLENDE GLAD: Leif Kristian Haugen var fornøyd i målområdet etter at han kjørte inn til en foreløpig andreplass. Han ble nummer fire – hans beste verdenscupslalåm noen gang. Foto: Dominic Ebenbichler Reuters

Haugen fire hundredeler bak pallplass – mener kjæresten og sønnen bringer lykke

KITZBÜHEL (VG) Med sønnen Olav (8 mnd) sovende på tribunen satte Leif Kristian Haugen (29) sammen to gode omganger til en sterk slalåmkonkurranse. Men det holdt akkurat ikke til å sikre 29-åringens første pallplass.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Haugen røk med «Tommy Moe-marginen» på fire hundredeler for russiske Aleksander Khorosjilov. Suverene Marcel Hirscher – bak Haugen etter 1. omgang – vant foran sensasjonen Dave Ryding fra England.

– Det er kult å bli fire i Kitzbühel. Det betyr at man er ganske bra slalåmløper, sier Haugen – som nektet å deppe, hverken for hundredelene eller pallplassen som glapp.

Kanskje fordi det var tangering av hans beste verdenscupplassering noen gang – og fordi samboeren Marthe Gausen Nestvold sto med sønnen Olav i bæresele blant de mange tusen på tribunen. Deres tilstedeværelse har nemlig vært oppskriften på lykke og god alpinkjøring for Haugen.

– De er der på alle mine beste resultater. Nok en gang. Nå er det karrierebeste når de er der, utbryter 29-åringen til VG i målområdet. Det positive er at hele familien reiser videre til slalåmrennet i Schladming tirsdag – og de blir også med til VM i St. Moritz i februar.

– Jeg har bevist nå at det ikke er farten det står på, det er ikke det at jeg ikke har et «2. omgangshode», erklærer Haugen, som ofte har slitt med å sette sammen to gode omganger i samme konkurranse.

Sett denne? Derfor bor ikke Kristoffersen med lagkameratene

Hirscher fra niende til seier

Etter at storfavoritten Henrik Kristoffersen kjørte ut, var Haugens femteplass det beste av tre norske utgangspunkt før 2. omgang. Marcel Hirscher leverte en nærmest utilnærmelig god omgang, «rock'n roll» som skistjernen selv beskrev det som.

Østerrikeren – på vei mot sin uvirkelig sterke sjette sammenlagtseier i alpint – kunne ingen gjøre noe med. Haugen innrømmer etterpå at han regnet med at både Khorosjilov og Ryding skulle komme foran ham da han ventet som toer bak Hirscher på de fire siste kjørerne.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LYKKEBRINGERE: Med forloveden Marthe Gausen Nestvold og sønnen Olav på tribunen i Kitzbühel kjørte Leif Kristian Haugen inn til fjerdeplass i slalåm. Foto: ØYVIND HERREBRØDEN

– Jeg var trygg på at Ryding skulle kjøre seg inn til pallen. Han er veldig stabil. Jeg har kriget med ham i mange europacuprenn oppover, sier Haugen om Liverpool-supporteren som på pressekonferansen ikke helt klarer å svare på hvorfor han ble alpinkjører.

Det beste svaret er uansett at han sikret Storbritannias første pallplass i idretten på 36 år. Til VG fleiper Ryding med at den historiske annenplassen gjør opp for Liverpools Swansea-tap dagen før.

– Sjokkerende prestasjon, var fotballanalysen fra alpinisten som sto igjen som sistemann på toppen og var altså den som skjøv Haugen ned fra pallen.

Lørdagsutforen: Jansruds svakeste på over fire år

Er en «senblomstrer»

– Det gikk litt tid på slutten. Jeg angrep og pushet hundre prosent. Ellers var det ingen overraskelse at jeg kom inn bak Hirscher, heller. Jeg så på monitoren og tenkte at jeg skulle krige og prøve å hamle opp med ham. Men han ble litt for hvass i dag, sier Haugen, som også ble nummer fire i parallellslalåmen i Alta Badia før jul.

Hans to beste resultater har kommet denne sesongen – åtte år etter debuten i verdenscupen. Og 27 dager før VM-slalåmen i St. Moritz – selv om han fortsatt tror han i større grad kan utfordre verdenseliten i storslalåm.

– Jeg er nok en «late bloomer», fortsetter 29-åringen utenfor arenaen i Kitzbühel – der han står sammen med samboeren og sønnen. Paret gifter seg til sommeren, men planen er at han skal kjøre alpint en stund til.

– Det handler om innstilling. Vi var klar over da vi fikk barn at Leif skulle fortsette å stå på ski. Så lenge han er motivert og synes det er gøy, skal han få fortsette. Olav er også veldig snill. Han er en lagspiller, smiler Marthe Gausen Nestvold til VG.

Les også: Slik forklarer Løseth suksessen

Har begynt å angripe

Pappaen mener dagens resultat er belønningen for tålmodig arbeid over tid. Pluss at han er mer aggressiv og angrepsrettet enn tidligere. Han mener det var derfor han kjørte ut i Wengen forrige helg. Da lå han på 2. plass etter 1. omgang, men kjørte ut i jakten på sin første pallplass.

– Jeg har sagt til meg selv etter Adelboden at det er slutt med «safe'ingen» til mål. Nå skal jeg angripe og se hva det er godt nok til, sier Haugen.

– Betyr det noe å vise at norsk slalåmsport er mer enn Henrik Kristoffersen?

– Ja og nei, det er et rart spørsmål. Han har bært slalåmlaget i noen år, men både Jonathan (Nordbotten) og Sebastian (Foss-Solevåg) kjører ekstremt fort på trening. Jeg har klart å heve nivået mitt nå og er omtrent som dem på trening. Vi er et stort, sterkt slalåmlag, sier Leif Kristian Haugen.

Nordbotten vokste også med ansvaret i Henrik Kristoffersens fravær. Han ble nummer ni – også det er tangering av hans tidligere bestenotering i verdenscupen. Sebastian Foss-Solevåg endte som nummer 12 i Kitzbühel søndag.

Les også

 1. Kristoffersen kjørte ut i Kitzbühel - Haugen imponerte

  KITZBÜHEL (VG) Henrik Kristoffersen (22) kjørte ut i jakten på sin femte slalåm-seier denne sesongen.
 2. Derfor bor ikke Kristoffersen med lagkameratene: – Sparer sykt mye energi

  HINTERREIT (VG) Investeringen av og flyttingen til den 98 kvadratmeter store leiligheten i Salzburg har gjort at Henrik…
 3. Slik forklarer Løseth suksessen – som gjør henne til outsider i VM

  SOGNSVANN (VG) Plutselig klarte Nina Løseth (27) å slippe seg løs. Da gikk det fort.
 4. Kristoffersen etter ny seier: – Jeg tenker ikke på VM

  Bare 22 dager gjenstår til alpin-VM i St. Moritz. Men Henrik Kristoffersen (22) levner faktisk ikke verdensmesterskapet…
 5. Kristoffersen herjet – dobbelt norsk etter 1. omgang

  To nordmenn herjet med resten av tekniker-eliten i den utfordrende Wengen-bakken søndag.
 6. Furuseth eneste nordmann med større seiersmargin enn Kristoffersen: – Jeg var ikke så god som Henrik

  Alpinfenomenet Henrik Kristoffersen (22) suste søndag inn til den klareste verdenscupseieren i slalåm på 15 år.
 7. Jansruds svakeste utforresultat på over fire år: – Prøver å gjøre noen endringer

  KITZBÜHEL (VG) Som tellende resultat var lørdagens Kitzbühel-renn Kjetil Jansruds dårligste utforresultat på over tre år.
 8. Hylles som verdens beste - slik forklarer Kristoffersen suksessen

  22 år gammel er Henrik Kristoffersen allerede en legende. I dag kopierte Rælingen-gutten Adelboden-bragden fra i fjor og…
 9. Kristoffersen på pallen etter råsterk omgang

  Henrik Kristoffersen (22) kjørte seg opp tre plasser fra 1. omgang og noterte seg for sin tredje pallplassering i slalåm…
 10. Sjekk legendelisten der Kristoffersen er i toppen

  Han feide inn på topp 10 over tidenes beste slalåmkjørere. Bare to av de aller største i alpinsporten – Ingemar Stenmark…
 11. Kristoffersen gjorde som legendene – vant i Italia igjen

  Henrik Kristoffersen (22) sto imot Marcel Hirscher-presset og tok sin 12. verdenscupseier torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder