ALPINKONGE: Aksel Lund Svindal ble omkranset av ivrige supportere fra Trondheim som tok selfie med alpinstjernen i Kitzbühel i onsdag. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Tidenes millionsesong for Aksel Lund Svindal

Har kjørt inn godt over ti millioner kroner før halvveis i sesongen

KITZBÜHEL (VG) Aksel Lund Svindal (33) er seiersmaskinen i tidenes norske verdenscupsesong i alpinbakken. Og i banken. Fortsetter han å vinne, kan han håve inn godt over 20 millioner kroner denne sesongen.

  • Roy Freddy Andersen
Publisert:

Norske alpinstjerner har trolig aldri tjent så mye penger til sammen som Lund Svindal, Kjetil Jansrud (30) og Henrik Kristoffersen (21) kommer til å gjøre denne vinteren. Ikke engang Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus da de var på topp.

For bare hør her:

Aksel Lund Svindal har kjørt inn 3,3 millioner kroner bare i prispenger så langt denne sesongen. Ennå gjenstår 26 renn. Vi er altså ikke engang halvveis i sesongen.

• Bonuser fra skifabrikanter og sponsorer kommer på toppen. En tommelfingerregel er at alpinistene soper inn nær det dobbelte av hva de får i prispenger. Det gjør at Aksel Lund Svindal kan ha tjent opp mot seks millioner kroner i bonuser før sesongen er halvveis.

• I tillegg har Aksel Lund Svindal en meget lukrativ avtale med Red Bull som kan være verd ytterligere millioner. Fortsetter han å vinne som han har gjort hittil, kan de totale inntektene denne sesongen glatt runde 20 millioner kroner.

Leste du denne? Bør jakte de tre største

VG møter Aksel Lund Svindal på Hotel Tiefenbrunner i Kitzbühel før helgen som regnes som alpinsportens Formel 1. 33-åringen bekrefter at han så langt denne sesongen har tjent over ti millioner kroner. Uten at det ser ut til å bety så mye for ham.

Prestasjonsbasert

– Det har jeg sikkert, men jeg går ikke rundt og holder nøyaktig regnskap. Men nå får jeg jo prispengene i franc og euro, så målt i norske kroner, er det ganske hyggelig om dagen, ja ...

– Penger er jo en viktig del av idretten. Hvor mye tenker du at du har tjent deg rik?

– Det vet du når du begynner å kjøre verdenscup, at det blir gode penger hvis du gjør det bra. Så det er ikke noe jeg reflekterer så mye over, svarer Lund Svindal.

Lars Kristoffersen, pappa og manager til Norges nye alpinkomet Henrik Kristoffersen (21), bekrefter overfor VG at bonuser fra skifabrikanter og sponsorer nærmer seg det dobbelte av prispengene alpinistene tjener:

– Det er ikke helt så mye, men ikke langt unna. Alle avtaler i dag er prestasjonsbasert. Vinner du mye, så tjener du bra, sier Kristoffersen som understreker at han ikke kommenterer konkrete summer eller enkeltkontrakter, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Han sønn har sikret seg en betydelig millionlønn i meget ung alder, selv om Kristoffersen påpeker at prispengene skal skattes av – og at det er flere feil i prispengeoversikten til Det internasjonale skiforbundet FIS.

Nye millioner

Til helgen er det nye millionbeløp å kjempe om. Aksel Lund Svindal er spydspissen i det som allerede er Norges beste alpinsesong noensinne i verdenscupen. 12 verdenscupseirer har de norske tatt til nå.

Nå har Svindal satt øynene i en ny skalp. Aldri har han vunnet den klassiske utforen i Kitzbühel, det mest prestisjefylte rennet i verdenscupen. Og den klart råeste alpinløypa i verden.

– Det hadde vært veldig fett vinne her. Jeg er bare rett og slett veldig godt forberedt nå. Så sjansene for seier er gode nå. Det innrømmer jeg.

– Er det et renn du må vinne for å føle deg komplett?

– Det kan du godt si. Det hadde selvfølgelig vært kult å vinne Kitzbühel-utforen. Men jeg har aldri uttrykt noen ønske om å være komplett heller.

– Ikke? Men nå begynner du å se deg selv på toppen av alle statistikker sammen med de aller største legendene. Så er det to ting du ikke har gjort i verdenscupen. Og det er å vinne et slalåmrenn og vinne utfor i Kitzbühel.

– Klart, å vinne slalåm hadde vært helt vilt da. Men det kommer ikke til å skje. Henrik, for eksempel, er altfor god til at jeg noen gang kan ta igjen det forspranget. Men Kitzbühel kan jeg vinne. Samtidig: Hvis jeg kunne velge mellom å vinne Kitzbühel-utforen og så aldri vinne noe mer – eller ikke vinne Kitzbühel og så vinne to renn til, så vil jeg heller vinne to renn til.

– Men du vil ikke prøve deg mer på slalåm mot slutten av karrieren da, for å kanskje klare det Kjus og Aamodt klarte?

– Jeg har for mye respekt for det de andre driver med. Det kommer ikke til å gå.

– Så du kommer ikke til å bli komplett?

– Nei, jeg gjør ikke det. Sjansen for at jeg vinner slalåmrenn er forsvinnende liten. Og da vil jeg heller forsette å vinne flere utforrenn.

– Men du har et stykke frem til Kjus og Aamodt når det gjelder mesterskapsprestasjoner?

– Det har jeg. Og jeg har superrespekt for det de gjorde i mesterskap. Men jeg synes det er viktig å gjøre det bra i verdenscupen, fordi dette er hverdagen vår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder