LITT RIS, LITT ROS: Aksel Lund Svindal (til høyre) gir Henrik Kristoffersen (t.v.) litt kjeft og litt støtte i førstnevntes nye bok. Foto: Tore Kristiansen

Aksel Lund Svindal langer ut mot Skiforbundet i ny bok: – Må gå i seg selv

ØKERN (VG) I sin nye selvbiografi «Større enn meg» gir Aksel Lund Svindal (36) uttrykk for at Skiforbundet opptrådte feigt da de stod i åpen konflikt med Henrik Kristoffersen over en samarbeidsavtale med Red Bull.

– Min mening er at de var så redde for den pågående rettsprosessen at de satte alt annet på vent. De var ikke tydelige i kommunikasjonen og i regler for rett og galt eksternt, men enda verre var det at de ikke var tydelige internt i landslagene. Det har bidratt til å svekke den tryggheten og forutsigbarheten som må ligge som en basis i et godt prestasjonsmiljø.

Avsnittet over er hentet fra i Aksel Lund Svindals nye biografi, der han over flere sider omtaler konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Skiforbundet, som tidligere i år ble avgjort i retten. Der ble det klart at Kristoffersen ikke får kjøre med Red Bull-logoen på hjelmen – som er det Svindal omtaler som den mest attraktive reklameflaten for en alpinist. Skiforbundet har hele veien ment at de «eier» denne sponsorflaten.

NRK omtalte saken først.

Se Skiforbundets tilsvar nederst i saken.

les også

Svindal om familiedødsfallene: – Et mørkt altoverskyggende alvor

Lund Svindal: – Her er jeg helt enig med Henrik

Svindal inngikk selv en avtale med energidrikkprodusenten i 2010, noe han omtaler som et unntak fra regelen.

– Da Henrik Kristoffersen flere år senere også ville eie reklameplassen på hjelmen sin selv og kjøre med Red Bull der, ville ikke forbundet gi ham unntak. Situasjonen hadde endret seg, nå ville de bruke reklameplassen selv.

– Henrik Kristoffersen saksøkte Norges Skiforbund på bakgrunn av nettopp dette. Han hadde blitt lei etter flere år med premieutdelinger, der han sto på pallen sammen med konkurrenter som han vet lever under et annet sett med regler enn ham selv. Her er jeg helt enig med Henrik. Det burde vært en mye likere linje på tvers av alle nasjoner, sånn at man kunne unngå disse konfliktene som til stadighet dukker opp. Når forbundet sier at ‘vi står på vårt og bryr oss ikke om hva resten av verden gjør’, da er det duket for problemer.

Samtidig som han er enig med Kristoffersen i at det eksisterte en skjevhet i systemet, skrives det i boken at «Henrik går raskt fra dialog til konflikt» og påpeker at det ikke fungerer lett i et stort lag.

les også

Kristoffersen tapte rettssaken mot skiforbundet: – Veldig skuffet

Skiforbundet svarer

VG har vært i kontakt med Skiforbundet via kommunikasjonssjef Espen Graff. Han henviser til svaret han ga NRK:

Hva synes dere om kritikken fra Aksel Lund Svindal?

– Vi er kjent med at Aksel mener at utøverne burde få muligheten til å ha egen sponsor på hjelm og hodeplagg. Skiforbundet har en annen tilnærming og mener det er en god balanse mellom rettighetene til utøverne og Skiforbundet.

Har Svindal tatt dette opp med skiforbundet?

– Aksel har tatt opp dette med NSF i flere sammenhenger, og også kommunisert i media at han mener at reglene for markedsrettigheter burde være mer lik på tvers av nasjonene. Dette gjelder spesielt prinsippene knyttet til hodeplagg.

Svindal mener skiforbundets kommunikasjon har bidratt til å svekke tryggheten og forutsigbarheten på landslaget. Hva er deres versjon?

– Det er ingen tvil om at rettssaken mellom NSF og en av våre mest profilerte utøvere var en krevende prosess for alle. Skiforbundet kunne helt sikkert ha håndtert konflikten bedre på flere områder, avslutter Graff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder