BANK-SUKSESS: Storinvestor Arne Fredly (t.v) og rallycross-kjører Petter Solberg har tjent enorme penger på Bank Norwegian-aksjen. Her er de to på John Fredriksens julebord i 2012. Foto: Espen Braata VG

Solberg, Lund Svindal og Hushovd søkkrike på Arne Fredly-råd

Har tjent flere titalls millioner kroner på Bank Norwegian-aksjer

Aksel Lund Svindal, Petter Solberg og Thor Hushovd har tjent
seg søkkrike på å følge rådene fra storinvestor Arne Fredly (51).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den Monaco-baserte moldenseren, som er god kompis med flere av våre største idrettsprofiler, har selv tjent nærmere 700 millioner kroner i urealiserte og realiserte verdier, på Bank Norwegian. Svindal, Solberg og Hushovd har «tatt rygg» på Fredly – og sikret seg mange millioner kroner i fortjeneste.

– Jeg følger bare Arne Fredlys råd, sier Petter Solberg til VG.

Les også: Kjendisene strømmet til Fredlys sommerfest

Fredly: – Det råeste jeg har sett

Han ble verdensmester i rallycross i 2015, blant annet takket være at han solgte aksjer i Bank Norwegian.

– Jeg må selge litt jevnt, sier Solberg.

Etter det VG erfarer var Petter Solberg på det meste oppe i 1,1 millioner aksjer i selskapet. Han sitter nå igjen med rundt 300.000 aksjer. Totalt har han tjent 50 millioner kroner på investeringen.

Enda bedre sitter Aksel Lund Svindal i det. Alpinisten har tjent rundt 70 millioner kroner på Bank Norwegian. I dag sitter han med 930.000 aksjer. På det meste hadde romerikingen 1,18 millioner aksjer.

Fått med deg denne? Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge

– Jeg følte meg ekstremt sikker på denne aksjen. Det er det råeste jeg har sett noen gang. Jeg tippet tidlig at den kunne gå fra to kroner til 30 kroner, sier Arne Fredly til VG.

I ettertid har aksjen skutt ytterligere i været. Onsdag steg den med 33 prosent og landet på 67 kroner. Torsdag ble den på det meste omsatt for 75 kroner.

VG+: Slik handler du aksjer

Superinvestoren har selv solgt Bank Norwegian-aksjer for 500 millioner kroner og sitter nå igjen med verdier på rundt 225 millioner. Han er glad for at de norske idrettsstjernene har tatt del i eventyret.

Les også: Fredly gir 100 000 til Høyres valgkamp

– Moro at de lykkes

– Det er moro at de lykkes i aksjemarkedet. Petter (Solberg) har vel selv sagt på VGTV at han fikk bruk for pengene i sin rallycross-satsing. Jeg husker at jeg sa til Thor (Hushovd) at han bare måtte kjøpe, og jeg sendte en mail til Aksel (Lund Svindal) da jeg så at han allerede var inne på aksjonærlisten. Vi har hatt løpende dialog om aksjen hele veien. En ting er å kjøpe en aksje billig, noe annet er å holde på den. Der har Aksel vært helt rå, sier moldenseren.

MANGEMILLIONÆR Aksel Lund Svindal har suksess også i finanslivet. Foto: Nils Bjåland VG

– Hva er det som gjorde deg så sikker på Bank Norwegian-aksjen?

– Etter finanskrisen i 2011 dukket det opp folk som var slitne og ville selge, selv om aksjen hadde hatt vekst og overskudd i alle kvartaler siden 2009. Nå har Bank Norwegian levert vekst og overskudd i 28 kvartaler på rad. Det er omtrent som McDonalds på 1970- og 80-tallet, sier Fredly, som ikke ser mørke skyer på Bank Norwegian-himmelen.

– Det er helt umulig å si hva kursen vil gjøre på kort sikt, men det går veldig bra for selskapet. Man har lært seg i livet at ingenting varer evig, men dette kan være en av de tingene som varer lenge.

Les også: Fredly kjøpte Monaco-leilighet til 300 millioner kroner

Solberg: – Har ikke så mye greie på dette selv

Petter Solberg er svært takknemlig for hjelpen han har fått fra Arne Fredly.

– Jeg har ikke så mye greie på dette selv. Jeg har stor respekt for dem som driver med slikt til daglig.

– Uansett er ikke pengene drivkraften for meg som rallycrossfører. Jeg er ute etter resultater, sier Solberg, ei drøy uke VM 2016 drar i gang.

Han legger ikke skjul på at aksjene i Bank Norwegian har vært god butikk. Og noe av det har han altså puttet i rallycross-satsingen.

– Derfor har jeg kunnet bygge opp teamet mitt litt uavhengig av sponsorer. På sikt er målet å skape et fabrikkteam, sier Petter Solberg.

Les også: Solberg verdensmester for tredje gang

Det var Norwegian-gründer Bjørn Kjos’ sønn, Lars Ola Kjos, som kom med ideen til å etablere Bank Norwegian i 2007. Kjos junior var i mange år aktiv i alpinmiljøet, og kom der i kontakt med Svindal og Lasse Kjus som også investerte i det som har gitt en eventyrlig avkastning.

– Vi har kjørt mye alpint sammen, og Aksel Lund Svindal og Lasse Kjus ble invitert med i den første opprinnelige emisjonen i 2007, sa Lars Ola Kjos til Finansavisen i 2013.

Husker du denne? Aksel Lund Svindal i fyrst Alberts bryllup

Svindal: – En eventyrlig erfaring

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Aksel Lund Svindal, men pappa og rådgiver Bjørn Svindal er naturlig nok svært glad for suksessen.

– Vi har vært med siden starten i 2007, det har vært en eventyrlig erfaring, once in a lifetime experience!! Skriver Bjørn Svindal i en sms til VG.

I fjor kunne Bjørn Svindal fortelle til Dagens Næringsliv at far og sønn også har investert i den nye forbrukerbanken Monobank, og at de håpet på en lignende reise som det de har opplevd med Bank Norwegian:

– Vi har veldig god erfaring med den typen forbrukerbanker. Vi sitter ganske godt inne i Bank Norwegian også, og det har vært et lite eventyr for oss, sa Bjørn Svindal til DN i november.

Mesternes Mester-vinner Thor Hushovd snakket om økonomien sin i forbindelse med at han la opp som syklist i 2014. Han tjente 130 millioner kroner som sykkelproff i løpet av 15 sesonger – i grunnlønn. Pengepremier og sponsorutbetalinger kommer i tillegg.

I boken «Thor», skrevet av forfatter Jostein Ravnåsen, trekker Hushovd frem Bank Norwegian-investeringen som «den beste investeringen han har gjort rent økonomisk». Den norske sykkelstjernen ble kjent med Fredly i Monaco, der de begge fortsatt bor, og rådene fra investoren har bidratt sterkt til den voldsomme økonomiske veksten for Hushovd.

Les også: Thor Hushovd legger opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder