Kristoffersen etter 4. plass-utbruddet: – Har vært mer forbanna før

Slalåmfavoritten tok Norges femte fjerdeplass av fem mulige

ST. MORITZ (VG) Hans tredje strake fjerdeplass i VM-sammenheng fikk det til å gå en kule varmt for Henrik Kristoffersen (22).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nordmannen kastet stavene ved målområdet og orket ikke stille til det faste NRK-intervjuet etter å ha kommet bak Marcel Hirscher i en slalåmkonkurranse for bare annen gang denne sesongen.

Østerrikeren danset seg ned til gull som sistemann på toppen, ble dermed VM-kongen med to gull (også i storslalåm) og ett kombinasjonssølv – der han var et hundredel fra å vinne.

Etterpå hadde Kristoffersen roet seg og svarte på alle spørsmål.

– Jeg har ikke spesielt mye å si, for å være ærlig. I 1. omgang kjører jeg bra på ski, gjør ingen feil, det går bare ikke fort nok, åpner han etter at han som VM-firer også måtte delta på medaljeseremonien i målområdet, der han tittet opp på Hirscher, Manuel Feller og Felix Neureuther.

Før start: Kristoffersen om VMs superduell

18 hundredeler fra tre medaljer

Sistnevnte var 11 hundredeler raskere enn Kristoffersen etter to omganger og jublet for bronsemedalje. I Vail-VM for tom var han to hundredeler fra bronse i slalåmen – og han var to hundredeler fra bronsemedaljen til Leif Kristian Haugen i storslalåm

– 18 hundredeler fra tre medaljer. Sånn er det. Sånn er livet. Men jeg skulle gjerne vært 18 hundredeler raskere også, sier 22-åringen og har full kontroll på matten i sine tre siste VM-renn.

– Var det noe som plaget deg? Du er i tipp-topp form – skivalget var riktig?

– Ingen feil sånn sett, svarer Kristoffersen til VG.

– Han har all grunn til å være skuffet. Han har dominert slalåm de to siste sesongene og kommer hit og tar en skuffende 4. plass, sier NRKs ekspertkommentator Kjetil André Aamodt i kanalens direktesending fra St. Moritz om Kristoffersen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RASTE I MÅLOMRÅDET: Henrik Kristoffersen så skuffet ut etter fjerdeplassen i VM-slalåmen. Til venstre alpinistenes manuellterapeut Peder Sahlin. Foto: Cornelius Poppe/NTB SCANPIX

– Jeg har vært mer skuffet før enn jeg er nå. Jeg har vært mer forbanna før også. Det skal jeg love deg, melder Kristoffersen i pressesonen etterpå.

Det samme sier pappa Lars Kristoffersen.

– Han var nok skuffet, men det har han vært før også. Det kommer han til å bli igjen også. Men alt skal klaffe for å være i toppen, sier slalåmstjernens far – og innrømmer at han viste fire fingre til landslagets teknikktrener Stefan Kornberger da svensken Mattias Hargin kjørte ut av konkurransen – med fire løpere igjen.

Pappa Kristoffersen fikk rett: Briten Dave Ryding og østerrikerne Michael Matt og Marco Schwarz håndterte ikke helt presset. Men til lyden av AC/DCs legendariske «Thunderstruck» kjørte Marcel Hirscher kjapt som et lyn til sitt femte mesterskapsgull – og skjøv samtidig Kristoffersen ut av pallen.

Leste du denne? Her er den nye «bakmannen» i Kristoffersen-suksessen

Uslåelig på fjerdeplasser

I samtlige herredisipliner i St. Moritz-VM har Norge dermed tatt fjerdeplassen: Aleksander Aamodt Kilde i super-G, Kjetil Jansrud i utfor, Kilde i kombinasjonen, Kristoffersen i storslalåm (bak Leif Kristian Haugen på bronse) og Kristoffersen i slalåm.

– Det tror jeg er historisk. Men vi må se på hvor vi kan hente tiendeler og ikke hundredelene, for å si det sånn, sier landslagssjef Christian Mitter – og har helt rett i den første påstanden:

Siden super-G kom på programmet i 1987 og det er kjørt fem individuelle disipliner i VM har ingen nasjon på herresiden tatt alle fjerdeplassene – før Norges «bragd» i St. Moritz 30 år senere.

Kjetil Jansruds sølv i super-G og Haugens bronse i storslalåm ble Norges to alpinmedaljer i 2017 – riktignok en fordobling fra Vail-VM for to år siden, men noen knepp unna sportssjef Claus Rystes mål om fire til seks medaljer.

– Vi har konkurrert om medaljene, men vært marginer unna. Sånn er det i alpint. Men jeg er glad vi er med i storslalåm. For der har vi vært langt unna, svarer Ryste.

– Hvilke ord vil du sette på VM?

– En del høydepunkter. Satte oss noen hårete mål basert på verdenscupen. Men vi har ikke bommet på målet. Skuffet er helt feil uttrykk, sier Norges sportssjef.

Jonathan Nordbotten ble nummer 13 Leif Kristian Haugen 15 i VMs avslutningsrenn, mens lagets sistemann Sebastian Foss Solevåg forsvant etter to porter i 1. omgang.

Resultater slalåm, menn i VM:

1. Marcel Hirscher, Østerrike

2. Manuel Feller, Østerrike +0.68

3. Felix Neureuther, Tyskland +0.93

4. Henrik Kristoffersen, Norge +1.04

5. Aleksander Khorosjilov, Russland +1.05

6. Andre Myhrer, Sverige +1.10

7.Marco Schwarz, Østerrike +1.11

8.Michael Matt, Østerrike +1.24

9. Stefano Gross, Italia +1.40

10. Stefan Hadalin, Slovenia +1.41

Øvrige norske: 13. Jonathan Nordbotten +1.51, 15. Leif Kristian Haugen +1.60.

Medaljeoversikt alpin-VM 2017 (gull-sølv-bronse):

Østerrike 3-4-2

Sveits 3-2-2

Frankrike 2-0-0

Canada 1-1-1

USA 1-1-1

Slovenia 1-0-0

Norge 0-1-1

Liechtenstein 0-1-0

Slovakia 0-1-0

Sverige 0-0-2

Italia 0-0-1

Tyskland 0-0-1

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder