Hovedinnhold

Mowinckel om sjetteplass-jubelen: – «Fireworks» på innsiden

Hyller mentaltreneren etter karrierebeste i VM-åpningen

<p>GODT SOM GULL: Ragnhild Mowinckel klemte til med en ørliten sensasjon i kvinnenes super-G i VM. Fra startnummer 16 kjørte hun ned til sjetteplass.</p>

GODT SOM GULL: Ragnhild Mowinckel klemte til med en ørliten sensasjon i kvinnenes super-G i VM. Fra startnummer 16 kjørte hun ned til sjetteplass.

Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX
ST. MORITZ (VG) Hennes beste super-G-resultat noensinne kom i VM-åpningen. Det så slik ut også for Ragnhild Mowinckel (24).

Denne saken handler om:

Da hun svingte inn i målområdet til sjetteplass løftet hun begge armene, tok hanskene foran munnen og sto og hoppet lett i kjørestøvlene. Så glad ble hun for å ha «overvunnet» seg selv, frykten for å gjøre det dårlig – og 40 andre konkurrenter i VM-løypa i St. Moritz.

– Det var «fireworks» på innsiden, utbryter hun overfor norske medier i målområdet i Sveits.

– Det var spontanreaksjon. Når du er fornøyd, kommer alt ut. Det var slik jeg følte det, både på innsiden og utsiden, utdyper Molde-jenta til VG.

Damenes nye mål: To medaljer på tre år

Sveitsisk nedtur

Uvitende ble hun målt til grønne tider øverst i løypa, men fikk litt trøbbel med å henge med de aller beste på slutten. Ingen kunne gjøre noe med overraskelsen Nicole Schmidhofer (27) fra Østerrike, som står uten verdenscupseirer i karrieren.

I Cortina i januar i fjor røk Schmidhofer korsbåndet – altså samtidig som Aksel Lund Svindal gjorde det i Kitzbühel, og den vesle østerrikeren snakket emosjonelt om veien tilbake som kulminerer i VM-gull.

I tillegg snøt hun hjemmefavoritten Lara Gut – like suveren som Kjetil Jansrud i denne disiplinen i verdenscupen – for det som «alle» skulle bli sveitserens første mesterskapsgull.

Istedet ble det en ny bronse. Tre plasser nedenfor der igjen endte en nesten gråtende glad Mowinckel.

– Nå har jeg fått til det jeg sa før dagen i dag. Det er det som betyr noe for meg. Jeg er virkelig, virkelig fornøyd. Deilig, lettelse, utrolig godt, ordramser Ragnhild Mowinckel.

Artikkelen fortsetter under VGs sportsnyheter!

Hun nektet å tenke på at feilene mot slutten kan ha kostet de 33 hundredelene som var skillet fra en sensasjonell medalje i VM-åpningen. Og det oppsummerer «Nye Mowinckel». Den gamle utgaven pleide å gå lett i kjelleren da det buttet litt.

– Ja, det vil jeg si. Før ble det veldig mye fokus på det negative for min del, innrømmer hun.

Les også: Jansrud sparte på kruttet før VM-åpningen

Hyller mentaltreneren

Alpinmiljøet har ventet på at jenta med tre gull fra junior-VM for fire og fem år siden skulle markere seg også som senior. Nå har hun tatt grep ved å inngå et samarbeid med Olympiatoppens mentaltrener Arne Jørstad Riise – som golfstjernen Suzann Pettersen også har brukt.

Samtidig har Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansruds tidligere fartstrener Tron Moger kommet inn som ressurs i kvinnelaget. Begge deler trekkes frem som suksesskriterier.

– Arne er flink til å sortere tankene mine. Jeg har ryddet opp litt. Tenker de rette tingene. Jeg er litt mer positiv i hodet, sier 24-åringen – som også viser det med ansiktet, for å si det forsiktig.

Om den nye fartstreneren Tron Moger sier hun følgende:

– En fantastisk trener. Han har kunnskap og erfaring fra gutta og veldig opptatt av at vi skal være en del av vår utvikling, påpeker Mowinckel.

Artikkelen fortsetter under bildet!

<p>RØRENDE: Nicole Schmidhofer (til venstre) har bare to pallplasser i verdenscupen og null mesterskapsmedaljer – inntil i dag. Da trengtes det hjelp fra bronsevinner Lara Gut til  å tørke bort gledestårene.</p>

RØRENDE: Nicole Schmidhofer (til venstre) har bare to pallplasser i verdenscupen og null mesterskapsmedaljer – inntil i dag. Da trengtes det hjelp fra bronsevinner Lara Gut til  å tørke bort gledestårene.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Hennes beste øvelse er storslalåm. Den går først neste torsdag. Men hun svarer «ja!» når VG spør om den helst burde vært allerede i morgen.

– Men det er mye andre ting som kan gi selvtillit, sier hun – som snakker om at resten av VM skal kjøres med senkede skuldre.

– Utrolig deilig. Det er betryggende å vite at kjøringen er der. Så er det bare å suge til seg så mye som mulig av den dagen her, fortsetter Ragnhild Mowinckel – som gjennom sjetteplassen får en «bonustur» til medaljeseremonien på kvelden.

Les også: Alpinleder trekker seg etter uenighet

Vonn ut – igjen

Dit skal ikke Lindsey Vonn – tidenes mestvinnende kvinne i den alpine verdenscupen. Den skadeforfulgte amerikaneren kjørte ut relativt tidlig i kvinnenes åpningsdisiplin.

Vonn ødela kneet forrige sesong og brakk armen i november. Etter knapt å ha kjørt super-G denne sesongen snakket hun likevel om medalje i St. Moritz.

– Det var ikke min beste dag. Jeg ble distrahert og trodde jeg tapte tid, og tok for mange sjanser etter hverandre. Utfor bør by på en bedre sjanse for meg, sa hun til NRK – og fikk en oppmuntring ved å ta en «selfie» med kanalens ekspert Kjetil André Aamodt i studioet i målområdet i St. Moritz.

Resultatliste super-G, kvinner:

1. Nicole Schmidhofer, Østerrike 1:21.34
2. Tina Weirather, Liechtenstein +0,33
3. Lara Gut, Sveits +0,36
4. Viktoria Rebensburg, Tyskland +0,53
5. Elena Curtoni, Italia +0,55
6. Ragnhild Mowinckel, Norge +0,69
7. Stephanie Venier, Østerrike +0,77
8. Federica Brignone, Italia +0,84
8. Tessa Worley, Frankrike +0,84
10. Sofia Goggia, Italia +0,91
.......................................................................
21. Kristina Riis-Johannessen, Norge +2,27
25. Maria Therese Tviberg, Norge +2,72
27. Kristin Lysdahl, Norge 2,96

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Alpint

Se neste 5 fra Alpint