Hovedinnhold

Sjelfullt og innovativt

«Braid»

VAKKERT: «Braid» byr på slående vakre verdener og interessant spillbarhet. Som å bli jaget av en flokk kaniner. Foto: NUMBER NONE
VAKKERT: «Braid» byr på slående vakre verdener og interessant spillbarhet. Som å bli jaget av en flokk kaniner. Foto: NUMBER NONE
«Braid» tar stafettpinnen fra «Super Mario Bros.» og leverer en sjelfull, innovativ og voksen spillopplevelse.

Denne saken handler om:

Et kjapt blikk på Xbox Live Arcade-spillet «Braid» kan lett få en til å karakterisere det som en arty-farty-versjon av «Super Mario Bros.».

Men det geniale kommer kjapt til syne. Spilldesigner Jonathan Blow har laget en slags «remake» av den over 20 år gamle klassikeren, en fantastisk kombinasjon av nostalgi og nyvinninger.

Les også:Grasrot-revolusjon i spillenes verden

Til tonene av drømmende, klassisk musikk styrer du en hoppende spillfigur gjennom malerilignende 2D-verdener med farlige feller, hissige fiender, svevende plattformer og utfordrende puzzles.

Du kan når som helst spole tilbake tiden, noe som benyttes flittig i både puzzles, bosskamper og generell navigering. Det er nemlig ikke alt i denne verdenen som påvirkes av tilbakespoling, og det åpner en verden av givende problemløsing.

Blow har også tilført «redd prinsessen»-historien en gripende dybde. «Braid» handler om å gjenfinne og redde tapt lykke, det er en slags filosofering over betydningen av ekte kjærlighet.

NOSTALGISK: Store deler av «Braid» er en hyllest til 80-tallets plattformspill. Her er det for eksempel definitivt noe kjent! Foto: NUMBER NONE
NOSTALGISK: Store deler av «Braid» er en hyllest til 80-tallets plattformspill. Her er det for eksempel definitivt noe kjent! Foto: NUMBER NONE

Det er på sin plass å nevne at «Braid» er et ganske vanskelig spill. Det er plantet i presisjonsferdigheter med aner fra åttitallet, og presenterer også relativt kompliserte puzzles.

Spillet balanserer også helt, helt på grensen til det pretensiøse. Noen vil muligens mene det voksne innholdet snubler i sin egen genialitet og forvandles til platte banaliteter.

Men det er en hårfin balansegang det der. Og selv mener jeg «Braid» holder seg fjellstøtt på knivseggen.

Dermed har det blitt en gallionsfigur for de uavhengige spillene. «Braid» utfordrer spillkonvensjoner, det gleder og forbløffer.

Og kanskje er det også en brannfakkel for hele spillindustrien. En overbevisende kilde til inspirasjon.

RUNE FJELD OLSEN

PS: «Braid» kommer også som nedlastbart spill til PC senere i høst.
Braid
Plattform: Xbox 360
Genre: Plattform
Alder: 12+
Utvikler: Number None
Utgiver: Number None
Utgivelse: 06.08.08

Si din mening!

Eksterne lenker:
InfosideKommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill