Hovedinnhold

Filosofisk inspirasjon

INGEN GUD: En statue av Andrew Ryan og en banner viser motivasjonen bak byggingen av Rapture, den undersjøiske byen spillet «Bioshock» foregår i. Foto: 2K Games
INGEN GUD: En statue av Andrew Ryan og en banner viser motivasjonen bak byggingen av Rapture, den undersjøiske byen spillet «Bioshock» foregår i. Foto: 2K Games
(VG Nett) Filosofen og forfatteren Ayn Rand (1905-1982) har gitt navn til Andrew Ryan, skaperen av byen Rapture i «Bioshock».

Denne saken handler om:


Les også:Anmeldelse av Bioshock
VGTV:Se videoanmeldelse
Les også:Dette er Rapture

Ayn Rand samlet en rekke hovedgrener i filosofien i det hun kalte objektivismen. Objektivismen var ifølge filosofi.no blant annet en kritikk av dominerende idéer i vestlig filosofi, inkludert subjektivisme, mystisisme, relativisme, altruisme og kollektivisme.

Skaperen av «Bioshock», Ken Levine, nevner Rands filosofi som en inspirasjonskilde til «Bioshock», men han understreker at inspirasjonen er overflatisk.

- «Bioshock» handler mindre om objektivisme enn om ekstremisme. Når en filosofi tas for langt, følger trøbbel etter, sier han til IGN.

I likhet med Rand selv, flyktet Andrew Ryan fra Russland til USA. Byggingen av Rapture skjer som en protest mot hele den vestlige sivilisasjonen.

Atlas, en av de viktigste birollene i «Rapture», er oppkalt etter Rands bok «Atlas Shrugged» («De som beveger verden», 1957).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill