Hovedinnhold

Spillforbud uaktuelt i Norge

KOMMER TIL NORGE: Manhunt 2 skal etter planen lanseres i Norge i juli. Foto: Rockstar
KOMMER TIL NORGE: Manhunt 2 skal etter planen lanseres i Norge i juli. Foto: Rockstar
(VG Nett) Medietilsynet mener spillet «Manhunt 2» går lengre i grove voldsskildringer enn «Grand Theft Auto III». Men et norsk forbud er uaktuelt.

Denne saken handler om:


- Jeg har ikke noe tro på forbud. Da må det bli en diskusjon på film også, voldsinnholdet er høyt der også, sier Thomas Hepsø, rådgiver i Medietilsynet, til VG Nett.

Tett på nett:Medietilsynet svarer på dine spørsmål om Manhunt 2, voldelige dataspill, spill generelt og norske lover og regler på området fredag kl. 13.00.Send inn dine spørsmål nå!

Spillet «Manhunt 2» har denne uken blitt bannlyst i både Storbritannia og Irland, og kommer sannsynligvis ikke til å bli utgitt i USA heller.

Følg saken på våre spillsider!

Men «Manhunt 2» er fremdeles på vei til Norge i juli til Playstation 2, Nintendo Wii og Playstation Portable - merket med aldersgrense 18 år.

- Vi er involvert i PEGI-ordningen for merking av dataspill. Det handler om å sørge for god opplysning om innhold i spill, derfor er spillene også tydelig merket, sier Hepsø.

For selv om han mener et norsk forbud er uaktuelt, er han klokkeklar på at «Manhunt 2» er et spill for voksne.

Thomas Hepsø, rådgiver i Medietilsynet.
Thomas Hepsø, rådgiver i Medietilsynet.

- Barn og unge må absolutt ikke få tak i dette spillet her, det er snakk om grov vold, sier Hepsø.

- Det er viktig å presisere at dette er et voksenspill, det har ingenting med barn å gjøre. Hvis et barn får tak i dette spillet er det sterkt beklagelig, legger han til.

Hepsø er blant annet ansvarlig for spillrelaterte spørsmål i Medietilsynet, og stiller seg nå kritisk til at «Manhunt 2» i det hele tatt er laget.

Skjermbilde fra Manhunt 2, som kommer på PS2, PSP og Wii i juli. Foto: Rockstar
Skjermbilde fra Manhunt 2, som kommer på PS2, PSP og Wii i juli. Foto: Rockstar

- Jeg synes det er synd at et selskap som Rockstar bruker så mye ressurser på å utvikle noe som dette, det er ikke snakk om noe særlig kulturelt påfyll for befolkningen generelt, sier Hepsø til VG Nett.

Aldersmerkingen av spill er, som med film, veiledende i Norge. Ifølge Dagsavisen mener Medietilsynet at spillbutikker allikevel kan miste sin konsesjon dersom de selger voksenspill til mindreårige, men Hepsø er også klar på at ansvaret til syvende og sist ligger hos bransjen.

- Spillbransjen har et viktig ansvar i forhold til salg av dataspill, sier Hepsø, som legger til:

- Men voksne må være ansvarlige i forhold til barns bruk av nye medier. De må involvere seg og sette seg inn i bruk av nye medier generelt. Det er et ansvar foreldre må ta, sier Hepsø til VG Nett.

Skjermbilde fra Manhunt 2. Foto: Rockstar
Skjermbilde fra Manhunt 2. Foto: Rockstar

- Spill skiller seg fra film ved at man aktivt bidrar til voldshandlinger, i steden for å passivt observere. Kan det bety at film og spill ikke nødvendigvis kan sammenlignes direkte når det gjelder innhold?

- Det ser jeg på som problematisk. Interaktiviteten involverer brukeren i mye større grad, og det er en ny utfordring dette, og et tema som vil komme i større grad fremover også etter hvert som spill blir enda mer interaktive, sier Hepsø.

Leder for Familie- og kulturkomiteen i Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad fra KrF, sier til Dagsavisen at hun mener det bør åpnes for muligheten til å forby «ekstremt voldelige spill» i Norge.

- Barn kan tro at det er greit å prøve ut volden på ordentlig. Vi bør derfor ha anledning til å forby slike spill i Norge, sier hun til Dagsavisen.

Og Hepsø utelukker ikke at det kan bli endringer i spillovverket i fremtiden.

Skjermbilde fra Manhunt 2. Foto: Rockstar
Skjermbilde fra Manhunt 2. Foto: Rockstar

- Det er vanskelig å si. Alle er enige om at vi må sørge for beskyttelse av barn og unge. Spørsmålet er om et forbud vil ha noen hensikt, det må bli en diskusjon vi må ta. Jeg mener vi har en veldig god merkeordning, men den må fungere dersom dette her skal hjelpe, ellers kommer vi ingen vei, sier Hepsø, som legger til:

- Det kan bli spennende å se utviklingen i årene fremover i forhold til at graden av grafikk og interaktivitet begynner å bli helt likt filmmediet. Så ting kan forandre seg, men det får tiden vise.

Medietilsynet er den fremste ressursinstansen for norske myndigheter når det gjelder spill. Nå oppfordrer Hepsø nysgjerrige politikere til å ta kontakt.

- Vi vil gjerne komme i kontakt med politikere dersom de ønsker informasjon eller å se på dette spillet. Vi får enkelte henvendelser fra foreldre og bransjen, men vi har ikke fått noen henvendelser fra politikere, sier Hepsø.

Han mener også at det er beklagelig at spillet «Manhunt 2» nå får så mye oppmerksomhet.

- Det er et nisjespill. Hvis man tenker på hvor mange spill som blir utgitt er det synd at denne typen spill får oppmerksomhet, sier Hepsø.

PS: Ifølge Dagsavisen har elektronikkjeden Expert bestemt seg for å ikke selge «Manhunt 2».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill