Hovedinnhold

Forzatt solid

Spillanmeldelse: «Forza Motorsport 4»

«Forza Motorsport 4»

FORBEDRET GRAFIKK: «Forza Motorsport 4» minner om forgjengeren, men lyssettingen er dramatisk forbedret. Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT
FORBEDRET GRAFIKK: «Forza Motorsport 4» minner om forgjengeren, men lyssettingen er dramatisk forbedret. Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT
«Forza Motorsport 4» leverer akkurat det bilentusiastene vil ha: presis og realistisk bilkjøring som oser av kvalitet.

Denne saken handler om:

La meg avklare en ting med en gang. Jeg er ingen racingspesialist. Jeg kan lite om motor og dreimoment og sånt. Jeg vet ikke hvordan en V12 høres ut i virkeligheten. Men jeg kan spill. Og jeg er glad i å kjøre bil.

«Forza 4» begynner med et brak. Bare noen sekunder etter jeg har revet av plasten, sitter jeg bak rattet på en skinnende rød superbil og suser gjennom et fantastisk alpelandskap, med snødekkede fjelltopper og imponerende arkitektur. En utrolig wow-følelse.

Les også: Skaperne av «Shift 2» vil ha din hjelp
Spillanmeldelse: «Driver: San Francisco»

Men så girer det helt ned. For dette var bare en forsmak. Nå får vi kjøre en Ford Ka. En liten tullebil i denne sammenhengen. Men den har åpenbart en funksjon. Den lærer deg reglene, fysikken og tempoet på racingbanen, helt fra scratch. Og jo bedre du behersker dem, desto sprekere biler får du leke med.

STOR GARASJE: I «Forza Motorsport 4» kan du velge mellom over 500 biler fra drøye 80 ulike fabrikanter. Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT
STOR GARASJE: I «Forza Motorsport 4» kan du velge mellom over 500 biler fra drøye 80 ulike fabrikanter. Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT


«Forza 4» er et belønnende spill. Det venter nye biler, mer penger, erfaringspoeng og lukrative avtaler med bilprodusenter rundt hver sving. Og i starten er det nesten berusende. Du vinner. Alt. Hele tiden.

Helt til det blir for mye. Man får fort så mange nye biler i garasjen at man ikke rekker å teste dem. Og etter hvert virker alt mot sin hensikt. Jeg får ikke noe forhold til noen av bilene, og karrieredelen faller bare sammen i et uengasjerende pliktløp.

Og det er først fem-seks timer senere at jeg virkelig får sansen for det igjen. For i takt med at antall kjørehjelpemidler går ned, og antall hestekrefter går opp, så blir det bare mer og mer underholdende.

Skjermbilde fra «Forza Motorsport 4». Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT
Skjermbilde fra «Forza Motorsport 4». Foto: TURN 10 STUDIOS/MICROSOFT


Det topper seg idet man skal temme rundt 1000 spinnville hestekrefter når du slippes løs med en Bugatti Veyron rundt nordsløyfa på Nürburgring. Da får man virkelig kjenne hvor solid hver eneste komponent i dette spillet er skrudd sammen. Hvor imponerende hver eneste bestanddel er. Alt annet er glemt.

Dekkfysikken er dramatisk forbedret, har jeg lest. Gummien blir varm, og luften ekspanderes, visst nok. Altså, det der har jeg ikke peilig på. «Forza 4» er mye mer avansert enn meg.

Få oppdateringer fra VG Spill på Facebook!

Men det er også en av styrkene til dette bilspillet. Det lar meg - som ikke kan noe særlig om faget - ha det gøy. Jeg oppgraderer bilene mine, kjøper nye stempel, lakkerer, dekorerer, justerer og ikke minst akselererer. Og koser meg som bare det.

Samtidig appellerer det til knallharde motorentusiaster. Du kan stille på hver minste lille detalj. Det betyr at hvis du foretrekker at trykket i dekkene er 2,5 bar foran og 2,3 bak, så er det bare et par knappetrykk unna.

«Forza 4» er litt ufokusert i karrieredelen, og byr kanskje ikke på så mye nytt sammenlignet med forgjengeren. Men det er likevel det beste bilspillet du kan kjøpe til din Xbox 360.

CARL THOMAS AARUM
Følg meg på Twitter!

PS: Spillet er testet før lansering, så onlinedelen er ikke testet ordentlig.

FORZA MOTORSPORT 4
Plattform: Xbox 360
Genre: Racing
Alder: 3+
Utvikler: Turn 10 Studios
Utgiver: Microsoft
Mer info (på Wikipedia)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill