Hovedinnhold

Klossete moro

Spillanmeldelse: «Lego Harry Potter: Years 1-4»

«Lego Harry Potter: Years 1-4»

KLOSSETE: Alt i «Lego Harry Potter» er bygget i Lego. Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.
KLOSSETE: Alt i «Lego Harry Potter» er bygget i Lego. Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.
«Lego Harry Potter: Years 1-4» er et eventyrspill fullstappet med hemmeligheter og finurlige gåter, selv om det mangler et par biter her og der.

Tidligere har blant annet Star Wars og Indiana Jones blitt bygget i Lego og utgitt i spillform - i begge tilfeller med et forbausende vellykket resultat. Denne gangen er det Harry Potter som har fått den klossete behandlingen.

Som sine åndelige forgjengere, er det aller meste i «Lego Harry Potter» bygget av Lego-klosser. For eksempel har baby-versjonen av Harry en kjempesøt legoknott på hodet, slik at man kan feste en lego-hårsveis der.

Flere ferske spillanmeldelser:
Green Day: Rock Band
Demon's Souls
Alpha Protocol

Selv om «Lego Harry Potter: Years 1-4» er jevnt over tro mot selve historien, er alt formidlet gjennom et slags selvironisk stumteater. Ingen av figurene kan snakke, så her er det ivrig peking på bilder av Voldemort og monster-miming på høyt nivå. Det er ganske morsomt å se på, men det vil være helt umulig å forstå hva som foregår hvis man ikke kjenner handlingen på forhånd.

Slik undertittelen «Years 1-4» antyder, dekker denne versjonen de fire første årene på Hogwarts og altså de fire første bøkene i serien. I begynnelsen har man ikke en eneste trylleformel, men utover i spillet lærer man en hel drøss. Noen kan man kjøpe for lego-penger, andre lærer man i ulike skoletimer.

Skjermbilde fra «Lego Harry Potter: Years 1-4». Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.
Skjermbilde fra «Lego Harry Potter: Years 1-4». Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.


Selv om man i løpet av spillets gang er nødt til å slåss mot alt fra flyvende blånisser til ulike varianter av Voldemort, er fokuset først og fremst på gåteløsning og utforskning. De nye formlene kan alle brukes i kamp, men hovedformålet deres er de ulike spesialegenskapene som er kritiske i gåteløsning.

«Lumos», en formel som får tryllestaven til å lyse, er for eksempel tvingende nødvendig for å skremme vekk skumle planter.

Som i de andre Lego-titlene, kan man ta kontrollen over en hel haug ulike trollmenn, hekser, gomper og dyr. Det gjøres ved hjelp av kjeler med «polyjuice-potion» som er strategisk utplassert rundt omkring på Hogwarts og andre steder Harry besøker.

Gåtene er ikke av det vanskelige slaget, men den imponerende mengden gjemte hemmeligheter og bonusinnhold gjør det vrient å få full pott på alle nivåene.

Skjermbilde fra «Lego Harry Potter: Years 1-4»«Lego Harry Potter: Years 1-4». Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.
Skjermbilde fra «Lego Harry Potter: Years 1-4»«Lego Harry Potter: Years 1-4». Foto: TRAVELLERS TALES/WARNER BROS.


Et av de største problemene med «Lego Harry Potter» er det mangelfulle lagringssystemet. Fremgangen din blir kun lagret når du er ferdig med et helt nivå, og disse kan fort ta mellom én og to timer å fullføre.

På et tidspunkt ble jeg rammet av en programfeil som gjorde nivået umulig å fullføre, slik at jeg måtte starte PS3en min på nytt. Slikt er alltid irriterende, men det ble gjort betydelig verre av at alt jeg hadde gjort de to foregående timene var slettet for godt og måtte spilles om igjen.

I tillegg er noen gåter litt klønete og ulogisk lagt opp, uten at det er noe gjennomgående problem.

Utover det er «Lego Harry Potter» en underholdende og morsom spillopplevelse som er så stappfull av hemmeligheter at det vil ta flere gjennomspillinger å få med seg alt. Det er nok ikke den sterkeste Lego-tittelen på markedet, men jeg har ingen problemer med å anbefale det til alle tilhengere av «Harry Potter»-bøkene som også er glade i Lego.

ANDERS BJERRING

Plattform: PS3, PS2, PSP, DS, Wii, PC, Xbox 360
Genre: Eventyrspill
Alder: 7+
Anb. pris: 499,-
Utvikler: Traveller's Tale
Utgiver: Warner Bros.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill