Sophie Elise: Håper å bli tatt seriøst som forfatter

Publisert 31. mai 2020
Mattis Sandblad
Foto: Mattis Sandblad

Forlaget omtaler den kommende boken som en litterær selvbiografi, hvor hun skriver om det å vokse opp, bli et helt menneske, skape normale relasjoner når mange allerede har dannet seg et annet bilde av hvem hun er.

Sophie Elise selv vil ikke avsløre stort fra boken, men forteller at hun gleder seg til utgivelsen.

– Før mine to første bøker, snakket jeg mye om hva de skulle handle om, men denne gangen har jeg valgt å holde det helt for meg selv. Det kommer jeg til å fortsette å gjøre helt til boken kommer ut. Jeg vil at den skal bli så bra som mulig, og jeg tror den på en måte blir litt dårligere hvis man deler det, sier den tidligere toppbloggeren.

De to første bøkene hennes - «Forbilde» (2016) og «Elsk meg» (2018) - ble gitt ut av Cappelen Damm. Begge fikk terningkast fire av VGs anmeldere.

Les også: Sophie Elise (24) bekrefter: «Elsk meg» handler om Henrik Thodesen

Influencer-boom

De siste årene har stadig flere influencere gitt ut egne bøker, og i høst kommer det er ras av nye utgivelser av folk som først og fremst er kjente fra internett. Blant dem er Mads Hansen, Emma Ellingsen og Kristiane Aateigen, bedre kjent som Snillegucci.

– Grunnen til at bokbransjen er så interessert i influencere er jo fordi det selger. Jeg er jo en bokelsker, så uansett hva det er som kan få folk til å lese mer, så syns jeg det er fint, sier Isachsen.

Hun legger til at det likevel er leit om forlage gir ut bøker av folk som ikke kan skrive.

– Hvis man skal skrive en bok så burde man ha en viss lidenskap for det, hvis ikke kan man la være. Det gjelder ikke bare influencere, men også veldig mange andre, sier Isachsen.

Se Mads Hansen lese fra sin kommende bok:

– Et ferdig PR-apparat

Anne Berit Lyngstad er førsteamanuensis i norskdidaktikk ved NTNU, og har skrevet en doktorgradsavhandling om virkelighetslitteratur. Hun sier at influencerbøkene er en del av en større trend de siste årene, som handler om hvordan man fremstiller seg selv.

Lyngstad mener at influencerlitteraturen er interessant fordi den fremhever sammenhengen mellom markedskreftene og mediene.

– Her er det forlag som kommer til et ferdig PR-apparat, i og med at bloggerne allerede har etablerte plattformer og et publikum, og det er dermed forholdsvis «trygt» å gi ut disse bøkene med hensyn til økonomisk overskudd, sier Lyngstad, som tror kvaliteten på utgivelsene av og til kan bære preg av å «smi mens jernet er varmt».

Privat
Foto: Privat

Likevel mener hun at det er bra at folk leser, uansett.

– At ungdom, og andre, leser noe som ikke nødvendigvis har høy kvalitet kan jo handle om at dette er bøker som først og fremst tilfredsstiller en form for kikkermentalitet, i likhet med mange av reality-tv-konseptene. Samtidig skal vi ikke kimse av at mange av bloggerne også klarer å sette ord på noe som mange kjenner seg igjen i. De skriver om utfordringer og erfaringer fra vår egen samtid, eller evner å selge inn et livstilsprosjekt på en måte som fenger, sier hun.

Vil spre lesergleden

Selv mener Sophie at hun ikke faller inn unner kategorien «influencere som gir ut influencer-bøker».

– Jeg vet at det kommer til å ta lang tid, sikkert mange år, før jeg blir sett på som en seriøs forfatter. Men det er jo det jeg er. Jeg kommer med min tredje bok nå som jeg har skrevet helt selv, og som jeg er opptatt av at skal være bra.

– Jeg ønsker å spre leseglede ved å faktisk engasjere følgerne mine i bøker jeg syns er bra, og som viser dem at det finnes gode ting der ute. Jeg leser selv to-tre bøker i uken, og trengte et «outlet» hvor jeg kan dele anbefalinger for andre som er like glad i bøker, eller trenger tips.

Hun forteller at dette er et prosjekt under utvikling.

– Akkurat nå ser det kanskje ut som om litt.sophie kun er en Instagram, men snart lanseres det på ekte – og det gleder jeg meg til! Det er noe av det fineste jeg har gjort, forteller hun.

Vidar Ruud
Foto: Vidar Ruud

Isachsen håper og tror hennes kommende bok vil endre måten folk ser på henne som forfatter på. Og hvis alt går som planlagt, blir den heller ikke hennes siste utgivelse.

– Jeg kommer definitivt til å ønske å skrive mange bøker i fremtiden. Å skrive er min store lidenskap, jeg har elsket det helt siden jeg var et lite barn.

Les også: Sluttet før det ble lukrativt å være influencer: – Litt bittert

Sophie har ofte snakket om sin egen lidenskap for litteratur på sosiale medier, og tidligere i år startet hun en egen Instagram-bruker, kalt litt.sophie, viet til bøker og boktips.

– Jeg ønsker å spre leseglede ved å faktisk engasjere følgerne mine i bøker jeg syns er bra, og som viser dem at det finnes gode ting der ute. Jeg leser selv to-tre bøker i uken, og trengte et «outlet» hvor jeg kan dele anbefalinger for andre som er like glad i bøker, eller trenger tips.

Hun forteller at dette er et prosjekt under utvikling.

– Akkurat nå ser det kanskje ut som om litt.sophie kun er en Instagram, men snart lanseres det på ekte – og det gleder jeg meg til! Det er noe av det fineste jeg har gjort, forteller hun.

Sophie Elise: – Å skrive er min store lidenskap

Til høsten kommer Sophie Elise Isachsens tredje bok, «Ting jeg har lært», denne gangen på Petter Stordalens forlag Pilar. Nå håper den tidligere toppbloggeren på å bli tatt seriøst som forfatter.