Publisert 03. april 2020
Regjeringen: Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

Justisminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie har gitt VG en liste over hva folk kan og ikke kan gjøre i påsken. Sveip opp for svarene.

Kan man dra på hytta? Som kjent er det er hytteforbud gjeldende for kommuner som ikke er din hjemkommune, så der blir svaret nei. Dagsturer er imidlertid greit.

Det er lov til å dra på telttur i Norge, selv om regjeringen fraråder fritidsreiser.

Regjeringen sier ja til at folk tar seg en dagstur i båten i påsken.

Mæland og Høie fraråder at folk drar på fest. Opptil fem personer kan oppholde seg sammen, så lenge de holder to meters avstand.

Det er helt greit å bestille håndverker hvis du skal reparere eller pusse opp i påsken, sier Mæland. Dette så lenge man ikke er i karantene eller isolasjon. Husk på å holde avstand. Det er også lov å pusse opp selv.

Norske myndigheter sier nei til at folk skal drikke utepils på bar – slik mange kanskje hadde tenkt i påsken. De synes imidlertid det er greit å dra på kafé.

Å gjøre unna dagligvarehandelen er greit. Det samme gjelder shopping for øvrig. Det er også lov til å handle for folk som er i karantene og isolasjon.

Det er lov å besøke besteforeldre så lenge man holder to meters avstand. Dette skal unngås hvis en har symptomer eller er i karantene eller isolasjon. Samtidig understreker Høie at besøk av mennesker i risikogruppen bør begrenses.

Organisert idrett er ikke lov. Regjeringen sier imidlertid ja til at folk er i bevegelse på egenhånd, men oppfordrer folk til å søke seg mot de mindre folksomme områdene.

Regjeringen sier ja til at folk drar ut i for eksempel parken for å treffe venner. De sier imidlertid nei til at folk skal dra på konsert, teater, i svømmehallen og på treningssenter.

Regjeringenfraråder alle fritidsreiser, men sier at folk fortsette å jobbe.

Det er helt greit å bestille take-away, er beskjeden fra regjeringen.

Det frarådes å dra i religiøse forsamlingssteder, som kirker og moskeer. Vielser og begravelser kan gjennomføres, men med to meters avstand.

– Vi deltar alle i en nasjonal dugnad, og da er det viktig at vi stiller opp for hverandre. Så ring naboen din, besteforeldrene dine og spør hvordan de har det og om du kan bidra med noe. Så kan alle få en bedt mulig påske, forholdene tatt i betraktning, sier Mæland til VG.

– Uavhengig av hva som blir tiltakene etter påske, vet vi at vi skal stå i dette en stund og holde ut. Da er det lurt å gjøre noe som er annerledes og hyggelig også denne påsken, sier helseminister Bent Høie.