Publisert 22. mai 2020
Hva betyr ny bioteknologilov?

Norge har det strengeste lovverket i Norden innen bioteknologi. Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og SV har nå inngått forlik om endringer i bioteknologiloven, som etter planen skal behandles i Stortinget 26. mai.

Kritiske

Den siste tiden har mange kritisert at forslagettil endringer har kommet svært raskt. Kritikerne mener saken ikke er diskutert nok, og at etiske og faglige innspill ikke er godt nok lyttet til.

For og Mot

Motstanderne mener forslaget kommer altfor brått, uten høring, og uten vurderinger av vanskelige etiske og moralske dilemma. Tilhengere kaller det fremskritt for likestilling De sier at det ikke er noe nytt, og at de har prøvd å få gjennom et forslag i 17 år.

Dette blir tillatt hvis den nye loven blir vedtatt
  • Eggdonasjon
  • Forskning på befruktede egg
  • Lagring av ubefruktede egg på ikke-medisinsk grunnlag
  • Assistert befruktning for enslige.
Flere nyheter

Andre vesentlige endringer er at alle gravide tilbys tidlig ultralyd og blodprøve (KUB). Aldersgrensen for det som defineres som risikosvangerskap settes ned fra 38 til 36 år. NIPT-test tilbys kvinner med medisinsk indikasjon, men tillates for alle kvinner hvis de betaler selv.

Hva er NIPT?

Ved ikke-invasiv prenatal test (NIPT) kan man med en blodprøve fra mor analysere fosterets arvemateriale tidlig i svangerskapet. Forskjellige NIPT-metoden er i dag treffsikre for noen sykdommer/tilstander men gir bare risikoberegning for andre.

Surrogati

Bioteknologiloven omtales ofte som Norges mest kontroversielle lov, og ble sist behandlet av Stortinget i 2003. I det nye lovforslaget vil surrogati fortsatt være forbudt i Norge. Det foreslås også forbud mot gentesting av barn utenfor helsetjenesten.

Sagt om fordeler
  • Genredigering på befruktede egg, vil gi verdifull kunnskap om hvordan kreft oppstår, sier Kreftforeningen til NRK.
  • Med eggdonasjon blir kvinner likestilt med menn, som lenge har hatt mulighet til sæddonasjon, sier Arbeiderpartiet og Frp i samme sak.
Sagt om ulemper
  • Man flytter mange helsekroner fra å behandle syke til å behandle friske mennesker, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF til NRK.
  • Han mener også det er et skritt på veien mot sorteringssamfunnet fordi man på bakgrunn av informasjon om fosteret, velger om det skal få leve eller ei.
Fremtiden

Skal det være mulig å velge barn på grunnlag av kjønn? I Danmark gir private klinikker den muligheten. Om få år vil det trolig være mulig å analysere alle fosterets gener, skriver kronikkforfattere i Aftenposten. Vanskelige etiske vurderinger vil melde seg, som at du får vite at fosteret høyst sannsynlig vil utvikle brystkreft. Skal du ta abort? Håpe at det utvikles behandling? Informere barnet ditt?

Saken er også publisert i Peil fra VG.
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.