Slik får du en mer bærekraftig garderobe

Publisert 27. mars 2019

1) Lær deg om materialer

Roald, Berit / NTB scanpix
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Jenny Skavlans første tips er å lære seg litt om materialer. Da vet du hva som er syntetisk, altså plast, og hva som er naturmaterialer. Se på lappen på plagget du vil kjøpe og se om dette er et plagg som lar seg bryte ned i naturen og som da holder lenger.

2) Unngå «fast fashion»

FREDERIC J. BROWN / AFP
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Fast fashion er billige plagg produsert for å treffe en liten trend. – Dette gjør at klærne er dårlig produsert, er laget av dårlige materialer, og du kan ikke bruke dem så lenge, sier Skavlan. Hvis du vil ha et spesielt trendplagg råder hun til å kjøpe det brukt, leie eller låne det.

3) Se dokumentarer

ANINDITO MUKHERJEE / REUTERS
Foto: ANINDITO MUKHERJEE / REUTERS

Skavlan anbefaler også å se dokumentarer om moteindustrien, selv om dette kan gå utover shoppe-samvittigheten. – Shopping gjør at vi produserer endorfiner, så vi liker veldig godt å shoppe. Men ta et lite søk på YouTube, på «fast fashion» for eksempel, så vil du kanskje få noen åpenbaringer som gjør at du bruker litt mindre penger på klær, sier hun.

4) Ta vare på klær og se garderoben din på nytt

Roald, Berit / Scanpix
Foto: Roald, Berit / Scanpix

Har du et par sko eller en veske som er ødelagt? Ta det med til en skomaker eller skredder. Skavlan oppfordrer også til å se garderoben sin på nytt. – Bruk en kveld på å sette sammen nye antrekk med det du har. Liker du antrekket kan du ta bilde til kamerarullen på telefonen din. Så kan du alltid ty til den når du ikke vet hva du skal ha på deg, sier Skavlan.

Ødelegger klærne våre kloden?

Visste du at klesindustrien står for mer av de globale klimautslippene årlig enn flytrafikken?Mote- og tekstilbransjenstår for svært mye av forurensningen i verden, og import av klær til Norge har mer enn doblet seg siden 1990.

FAST FASHION

Ifølge lederen for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, eier nordmenn 359 plagg i snitt. Mye av dette er fast fashion - billige klær i dårlige materialer som er trendy her og nå.

KONSEKVENSER

Aralsjøen, som var verdens fjerde største innsjø, har krympet til nærmest en ørken. Klesindustrien kan være en årsak, siden vannet brukes til å lage bomull, ifølge The Guardian. Dessuten jobber tekstilarbeidere ofte under dårlige forhold og med en lønn de ikke kan leve av.

SLOW FASHION

Motkulturen til fast fashion er slow fashion, som tar avstand fra overforbruk. Riise sier vi må bli flinkere til å ta vare på de klærne vi har og tenke gjenbruk og kvalitet.

– DROPP BILLIGKJEDENE

Jenny Skavlan er en av dem som peker på at fast fashion er veldig lite miljøvennlig. Hun mener vi kan spare penger på å droppe billigkjedene. Sveip opp for hennes tips for en mer bærekraftig garderobe.