Flyskam - hva er greia?

Publisert 30. april 2019

Nordmenn er på toppen av flyreiser i følge Faktisk.no, og vi flyr fire ganger så mye innenlands som våre svenske naboer. Dette har konsekvenser for miljøet.

På andre siden av grensen blir det stadig flere som velger miljøvennlig transport. Nesten hver fjerde svenske har valgt bort flyreiser det siste året på grunn av klimahensyn, ifølge Bloomberg.

I tillegg til dette ble «flyskam» et av Sveriges nyord i 2018, og emneknaggen «flygskam» går som en farsott i sosiale medier.

Hvorfor føler vi skam?

– Alle fornuftige mennesker vet at det er en sammenheng mellom det et enkeltmenneske gjør, og konsekvensene det får. Før var det lett å gjemme seg bak at man bare var en «dråpe i havet», men nå blir man heller ansvarliggjort for sine handlinger, forteller sosialantropolog ved OsloMet, Thorgeir Kolshus.

Kolshus forteller at den unge miljøaktivisten Greta Thunbergs eksempel har trolig minnet mange på betydningen av enkeltmenneskers handlinger.

Han sier at det likevel er mange som kjenner på ansvaret, men som fortsatt velger å ikke gjøre noe med det. Man føler rett og slett skam over å ikke føle skam.

– Flyskam er også en identitetsmarkør, det «vi moralsk oppegående folk» som kjenner på skammen kan distansere oss fra dem som ikke tenker på flyreiser som problematiske. Det gir jo tross alt en liten trøst.

SKAM: Det er mange som kjenner på ansvaret, men som likevel velger å ikke gjøre noe med det, forteller Thorgeir Kolshus.
SKAM: Det er mange som kjenner på ansvaret, men som likevel velger å ikke gjøre noe med det, forteller Thorgeir Kolshus.  
Foto: Krister Sørbø

Kolshus kjenner selv på dette. Han flyr ofte til Stillehavet, hvor han forsker på klimaendringer. Han synes det er et kjempeparadoks, og synes det er vemodig å sette seg på flyet.

– Jeg vet jo bedre, og burde handlet annerledes. Men hvorfor er det ikke et større dilemma for meg? Kunne jeg forsket på klimaendringer i Stillehavet om jeg ikke var der?

Men hva skal til for at vi skal endre handlingene våre?

– Det er fælt å si det, men det som vil virke er om dette går fra å være individuell skam til å bli offentlig skam. Det vil si at man for eksempel blir hengt ut hvis man flyr. Det er mye mer ubehagelig å fly, dersom du går forbi femti sinte demonstranter på Gardermoen.

– Selvfølgelig skal vi føle flyskam!

MDG-politiker Eivind Trædal skriver i et debattinnlegg i VG at vi må lære av svenskene, og at det er en selvfølge at vi skal føle flyskam.

–Det er ikke alle som trenger å fly så mye som det vi gjør. Jeg tror vi må tenke mer over handlingene våre, meg selv inkludert. Det er mange som blir sendt på konferanser som er helt unødvendige, eller flere som kunne tatt tog i stedet for fly. Hvor vi reiser på ferie velger vi jo selv.

UNØDVENDIG: Eivind Trædal (MDG) mener at vi ikke trenger å fly så mye som vi gjør.
UNØDVENDIG: Eivind Trædal (MDG) mener at vi ikke trenger å fly så mye som vi gjør.  
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han mener «flyskam» må gå hånd i hånd med politisk handling, og at man med stolthet skal reise miljøvennlig.

– Hvis flere velger å reise miljøvennlig vil dette kunne få konsekvenser for utbyggingen av tognettverket. Nå er det dessverre både dyrt og kronglete å ta tog, men dette kan vi gjøre noe med.

– Ingen skal føle skam for å fly i Norge

Frp sin samferdselspolitiske talsperson er helt uenig.

– Vi er annerledes enn Sverige, ingen skal føle skam for å fly i Norge. Her fungerer kortbanenettet som en del av kollektivtilbudet i vårt langstrakte land, sier Frps samferdselspolitiske talsperson Morten Stordalen til E24.

Han legger til at mange er avhengig av å fly for å komme seg på jobb, både innenlands og utenlands.

– Folk må få velge selv, men det er uheldig om man skal definere det å fly som noe skamfullt. Jeg synes folk fremdeles skal få lov til å fly med god samvittighet.

Har du flyskam? Del din mening i kommentarfeltet

Hva er greia med #flyskam?

Mange skammer seg for å fly på grunn av miljøet. Vi har møtt fem stykker som aller helst blir på bakken.

Har flydd to ganger de siste 12 årene

I sommer tar Hans Martin Enger med seg familien med fire barn på interrail i Europa. – Det er ikke så sunt å føle skam over å fly, men det er veldig sunt å være stolt av å ikke fly.

Får klump i magen av å fly

Aurora Solstad studerer i Wales. Hun skulle gjerne unngått å fly, men akkurat nå er det for dyrt. – Jeg har vært avhengig av å ta fly for å ikkeleve på nudler resten av året hvis jeg vil hjem til jul og påske.

Klein samtale

Marthe Arnesen opplever at få vil snakke om ferien sin med henne, og at det noen ganger blir en klein samtale. En gang hun var på jobbreise endte hun opp med å ta bussen i ni timer, i stedet for å ta fly med kollegaene. – Alle så rart på meg.

Skal aldri fly igjen

Markus Refsdal (17) er aktiv i Natur og Ungdom. – Jeg kan ikke si til mine fremtidige barn at jeg visste bedre, men ikke gjorde noe med det.

Virker som nordmenn har gått amok

Steinar Winther Christensen (72) er leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, og prøver å fly så lite som mulig. – Det er i blodet vårt å reise, og det er dessverre vanskelig å snu en slik kultur.