Elever over hele landet hyller lærerne sine

Publisert 15. juni 2020

Bethina Sørensen (29) står skjelven og rørt midt i klasserommet på Kuben videregående skole i Oslo og tørker noen gledestårer.

Janne Møller-Hansen
Foto: Janne Møller-Hansen

Klassevenninnene Ellen Nguyen og Sadia Mohamed Hassan svarte på VGs etterlysning av lærere som har strukket seg ekstra langt under coronakarantenen, og hele klassen stilte seg bak: Bethina er verdens beste lærer!

– Hvis du skal gråte, er det papir der borte, roper de til henne.

Det er 31 elever fra 15 forskjellige kulturer i klasse 3STA på Kuben, og samholdet er sterkt.

Da skolene brått stengte 12. mars, var det mange som ikke var forberedt, og fikk en krevende hjemmesituasjon.

– Jeg måtte passe lillesøsteren min siden barnehagen også stengte. Jeg hadde ikke skolebøker hjemme og visste ikke hvordan jeg skulle løse alt. Da kom Bethina hjem til meg om kvelden med bøker, motivasjon og gode råd, og hun tilrettela undervisningen for meg, forteller Sadia.

Janne Møller-Hansen
Foto: Janne Møller-Hansen

Bethina er mer enn en lærer, skrev Ellen og Sadia til VG. «Hun er en venninne, en god lytter og det er veldig lett å dele alt med henne. Hun har lært oss viktige verdier vi trenger videre i livet.»

For en av guttene i klassen har Bethina betydd ekstra mye. I løpet av 2. klasse på Kuben ble faren hans kreftsyk og døde, en veldig vanskelig periode. 

Janne Møller-Hansen
Foto: Janne Møller-Hansen

– Jeg slet med alt - fagene, selvtillit, sorg og mye praktisk i familien. Bethina var der for meg hele tiden, tilrettela skolearbeidet spesielt for meg og hjalp meg med fag, ga meg troen på meg selv og livet igjen. Hun har vært en god venn. Bethina viser oss respekt, og derfor viser vi henne det tilbake, sier han. 

Bethina legger pekefingeren over munnen og sier hysj med innestemme. Også blir det stille i klasserommet.

Janne Møller-Hansen
Foto: Janne Møller-Hansen

– Er hun aldri streng med dere?

– Åjo! Hun kan være streng, og vi har regler vi må følge. Men hun gir masse frihet under ansvar og vi sitter igjen med mye større kunnskap enn bare det faglige. Hun har gjort oss sterke og klare for resten av livet, sier Ellen. 

Melvin Uthayaseelan forteller om en dag i begynnelsen av 2. klasse der de hadde vært spesielt bråkete, og ikke hørte etter. 

– Istedenfor å kjefte, satte hun seg ned med oss og forklarte hvorfor dette var viktig. Hvordan alle kan bli sure og slitne, men likevel må vise hensyn til andre. Hun viser oss enorm respekt og omsorg, da er det lett for å oss å gjøre det samme tilbake. 

Janne Møller-Hansen
Foto: Janne Møller-Hansen

– Unnskyld altså, jeg klarer ikke la vær å grine litt igjen, sier Bethina rørt. 

3STA var hennes aller første klasse, da hun ble kontaktlærer for dem for tre år siden. 

– Første dagen jeg kom hit og så utover denne klassen, visste jeg at jeg hadde havnet på rett hylle i livet. At jeg skulle få en sånn tilbakemelding, er bare helt utrolig. Dette er noe av det fineste jeg har opplevd i hele mitt liv, og jeg har vært så veldig heldig med elevene mine, sier hun.

Ingvild Vik
Foto: Ingvild Vik

Tiendeklassingene på Sand skole i Malangen er i full sving med å øve inn et nummer til den tradisjonsrike avgangsrevyen. Det er to dager til de skal stå på scenen foran resten av skolen og foreldre.

– Velkommen til teammøte for tiendeklassingene. Nå skal de i gang med det siste skoleåret, og da vil de møte en tøff virkelighet så fort de forlater Malangen. Det er viktig at dere bruker dette året godt, slik at de er klare for å få virkeligheten rett i trynet, sier en «lærer» med ondskap i stemmen.

Selv om lærerne fremstilles som ganske usympatiske i sketsjen, er de 15 tiendeklassingene egentlig veldig glade i kontaktlæreren sin, Frode Steen.

«Det finnes ikke mange som han og vi er veldig heldig som har fått ha han som lærer. Og de som kommer etter oss, kommer til å være like heldig.», skrev Hanna Rognmo, på vegne av hele klassen, i en e-post til VG.

Astri og Hanna syns Frode er en helt fantastisk lærer.
Astri og Hanna syns Frode er en helt fantastisk lærer. 
Foto: Ingvild Vik

– Frode er veldig flink til å forstå oss, og hvis han ser at det er noe galt, eller at vi har en dårlig dag, så tilpasser han seg det, sier Hedda i klassen.

– Men det gjør dere også, hvis dere ser at jeg har en dårlig dag, sier Frode.

– Det er lov å gråte, Frode, sier en av guttene, til latter fra resten av klassen, og læreren.

Men det er ikke helt fritt for blanke øyne i forsamlingen. Mange av elevene har gått i klasse sammen i ti år. Til høsten spres de rundt om i fylket.

– Vi er jo så få, så vi kommer tett på hverandre. Frode er på en måte ikke bare lærer, men også en venn, sier Astri.

– Jeg tror det blir mye grining på avslutningen, sier Hanna.

Ifølge tiendeklassingene strekker Frode seg langt for at de skal ha det bra.

– Spesielt på ungdomsskolen så trenger man noen som kanskje er der litt for deg personlig også. Som tør å stille de vanskelige spørsmålene. Og det gjør Frode, sier Astri.

Hun forteller om da hun mistet bussen til skolen den dagen klassen skulle ha mattetentamen.

– Det er jo store avstander her, og det var ingen hjemme som kunne kjøre meg. Da satte Frode seg rett i bilen og kom for å hente meg. Han fikser alt hvis man spør.

Da skolen stengte 12. mars, startet en helt ny hverdag for elever og lærere over hele landet.

– Den første uken holdt vi alle på å jobbe oss i hjel, både store og små. Men når vi fant ut hvordan vi skulle gjøre det, så gikk det egentlig veldig greit, sier Frode.

Ingvild Vik
Foto: Ingvild Vik

Han sier at det har vært en vanskelig og utfordrende tid for mange elever, men at han også har sett elever som virkelig har blomstret.

– Når du har elever som ikke har levert en eneste lekse gjennom tre år på ungdomsskolen, og som plutselig ringer deg på fredagskvelden for å bli ferdig med ukeplanen, da strekker man seg jo langt for å hjelpe dem med det, sier Frode.

Både klassetur og revy så ut til å gå i vasken på grunn av corona. Men da samfunnet begynte å åpne litt opp igjen, øynet Frode en mulighet til å gi elevene en fin avslutning på 10 år på skole sammen, likevel. Det ble ikke Polen med Aktive Fredsreiser, men i starten av juni fikk klassen en fin uke i Lofoten sammen. Og selv om mye tid var gått tapt, kastet de seg rundt og skrev ferdig revyen også.

– For noen av elevene er dette gulroten som gjør at de har holdt ut på skolen, sier Frode.

Det er ikke så mange år siden Frode var ferdig utdannet lærer, og dette er den første klassen han er kontaktlærer for.

– Du kommer mye tettere innpå dem, og de kommer til deg med andre problemer enn de faglige. Man blir litt knyttet til dem.

Frode beskriver elevene sine som en omsorgsfull gjeng, som gir masse av seg selv.

– De er så flinke til å se hverandre. De passer på og tar vare på hverandre – og meg!

Elever over hele landet hyller lærerne sine

Lærere har strukket seg ekstra langt for å hjelpe elevene sine under coronakrisen, og VG har fått over hundre e-poster fra skoleelever som ønsker å hedre dem. Sveip opp for 14 rørende hyllester.

Constanse, Sara, Alina, Aysha og Alva i førsteklasse på Otto Treider Private Gymnas i Oslo vil hylle læreren sin, Truls Andersen, som har strukket seg ekstra langt for at elevene skal ha det bra.