Åtte år og berømt klima-aktivist

Publisert 09. feb. 2020

Det har vært et fantastisk år for Licypriya. Hun har fått global oppmerksomhet for sitt klima-engasjement, hun har reist rundt på konferanser i hele verden, og fått ros av FNs generalsekretær. Politikere som bare snakker uten å handle, har hun lite til overs for.

I følge faren, Dr. KK Singh, var Licypriya Kangujam (8) bare fire år første gang hun avslørte dypt engasjement for klimaendringer. Siden hun ble født 2. oktober 2011 i landsbyen Bashikong i nordøstre India, har hun rukket å besøke 32 land for å holde taler om klima og naturkatastrofer, og hun har vunnet flere priser. I juli 2018 grunnla hun sin egen miljøorganisasjon, The Child Movement.

Child Movement
Foto: Child Movement

– Da jeg startet, var jeg alene. Nå har jeg tusenvis av støttespillere over hele verden, forteller Licypriya til VG.

Det fikk twitter oppleve, da de stengte kontoen hennes for en drøy uke siden. Det skjedde like etter at Licypriya hadde skrevet en irritert tweet om medienes sammenligning av henne og Greta Thunberg. Den ble delt mer enn 24 000 ganger, og over halvannen million så videoen. Støttespillere fra hele verden twitret sin støtte etter stengningen, og etter noen timer var kontoen oppe igjen.

Licypryias mor Bidyarani Devi Kangujam Ongbi, som bestyrer kontoen hennes , siden hun bare er åtte år, anså stengningen som et forsøk på å kneble datteren. Twitter skal i følge BuzzFeed ha sagt at det var behov for å tydeliggjøre at det er moren som er ansvarlig for kontoen.

Men konflikten stikker dypere, og handler om rasisme med alvorlige konsekvenser, mener Licypryia:

– Media må klare å fokusere på flere klimaaktivister i verden. Særlig dem fra utviklingsland, fordi disse landene også er mest sårbare for klimaendringer. For noen måneder siden ble en kinesisk jente som er klimaaktivist fengslet, men det ble ingen stor sak. Det samme skjedde i Russland for litt siden med en annen jente som ble fengslet i fem dager. Mediene skriver nesten bare om hvite personer fra Europa og Amerika.

Child Movement
Foto: Child Movement

Åtte-åringen minner også om hva som skjedde på det økonomiske toppmøte i Davos nylig:

Greta Thunberg ble fotografert med fire andre unge klimaaktivister. En av dem var Vanessa Nakate fra Uganda. Alle de andre var hvite. Da bildet ble publisert, var Vanessa fjernet.

Child Movement
Foto: Child Movement

Licypyia var blant de mange som støttet Vanessa.

– Det var rasisme fra media. Hvitvasking skjer hver dag. Da jeg gjentatte ganger den siste tiden er blitt kalt «Indias svar på Greta Thunberg», fikk jeg nok, og sa fra. Ved å kalle meg Greta dekker de ikke min historie, de utsletter den. Nå har de kanskje lært.

Child Movement
Foto: Child Movement

Det glødende engasjementet ble vekket etter at hun som seks-åring ble med faren sin til Mongolia på en konferanse om naturkatastrofer, og forstod hva klimaendringer kunne føre til.

- Konferansen endret livet mitt. Jeg forstod at de tragiske konsekvensene av jordras og flom som jeg hadde sett når jeg var med faren min for å hjelpe folk som var utsatt for dem, skyldtes klimaendringene, sier hun til VG.

I November i fjor ble luftkvaliteten i Delhi katastrofalt dårlig, og Licypriya klarte å få oppmerksomhet om saken:

Child Movement
Foto: Child Movement

Hun iførte seg oksygenmaske og en tank på ryggen, et symbol hun kaller SUKIFU (survival kit for the future), for å vise hvordan hun mener fremtidige generasjoner kan få det hvis ikke politikerne handler nå. Luftforurensning tar livet av 2.5 million mennesker i India hvert år, i følge wikipedia

–Jeg er kommet for å fortelle verdens leder at det er tid for handling. Ikke i morgen, men nå, sa hun i sin tale i Madrid for litt over en måned siden.

Hun la til at da hun ble født, hadde verdens ledere allerede møttes 16 ganger for å diskutere klimautfordringer, og for lengst visste hvor alvorlig situasjonen er.

– Våre politikere møtes for å diskutere klima hvert år, men gjør ingenting for vår fremtid.

Child Movement
Foto: Child Movement

Miljøkampen har sin pris:

Fra februar i fjor til januar i år, var Lycypryia ikke på skolen. Nå har hun begynt igjen.

– Skole er viktig for min fremtidige karriere.

Hun sier selv hun har lest bøker som nobelprisvinnere og forskere har gitt henne. Gandhis bøker er en favoritt.

– Han er født på samme dag som meg, og er en stor inspirasjon. Jeg forsøker å følge hans prinsipper.

Når hun blir stor, vil hun bli astrofysiker, akkurat som sin grandonkel.

- Hjemme har vi teleskop og andre spennende instrumenter. Jeg vil bygge en rakett og jeg vil dra til månen eller Mars for å forske på hvordan planter kan gro og mennesker kan leve der, siden jorden kommer til å dø snart, forklarer hun.

Licypriya elsker å svømme og å se på tegneserier, men har ikke lenger så mange venner utenfor miljøbevegelsen. Hun har en lillesøster på fem år.

– Noen ganger er hun med meg på demonstrasjoner, og hun er en bedre retoriker enn meg! Men jeg vil ikke at hun skal bli aktivist, for det er et hardt liv for barn, fastslår Licypriya Kangujam til VG.

Er Licypriya verdens yngste klimaforkjemper?

Som seks-åring deltok Licypriya Kangujam på sin første klimakonferanse. Da hun kom hjem startet hun sin egen miljørganisasjon.

Arrangerte demonstrasjon

Som sjuåring arrangerte hun en av Afrikasstørste klimademonstrasjoner, i Angola. Den samlet titusenvis av mennesker.

Raste på twitter

Nylig refset hun internasjonale medier for rasisme, etter at hun ble kalt «Indias svar Greta Thunberg». - Vi har samme mål, men jeg har min egen identitet, twitret hun irritert.