15.000 førerprøver er kansellert

Publisert 01. mai 2020
DRØMMEN: For mange av karakterene i «Rådebank» er drømmen å få lappen. Nå venter ungdom over hele landet på mulighet til å få kjøre opp på bil.
DRØMMEN: For mange av karakterene i «Rådebank» er drømmen å få lappen. Nå venter ungdom over hele landet på mulighet til å få kjøre opp på bil. 
Foto: Fenomen

Nylig ble det tillatt med førerprøve på motorsykkel, fordi elev og sensor eller kjørelærer kan sitte på hver sitt kjøretøy. Ingen vet når bil kan tillates igjen.

– Etter planen skal jeg kjøre opp i løpet av mai. Jeg trenger noen kjøretimer til, så er jeg klar. Jeg er veldig glad for at kjøreskolene har fått lov til å åpne igjen for dette, sier Mille R. Larsen (16).

Hun bor på Bærums Verk og skal bruke Hondaen på 125 kubikk til å kjøre på skolen når den åpner igjen.

– Til høsten begynner jeg på videregående skole som er litt lenger unna. Da er Hondaen perfekt, sier Larsen.

For alle som gleder seg til å ta sertifikat på bil, ser det mørkt ut. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) sier til NTB at de er i dialog med helsemyndighetene om en løsning, men kan ikke si noen dato.

VENTER: Samferdselsminister Knut Arild Hareide kan ikke love noen dato for bil-timer.
VENTER: Samferdselsminister Knut Arild Hareide kan ikke love noen dato for bil-timer. 
Foto: Mattis Sandblad, VG

Ifølge Statens Vegvesen er det i perioden 12. mars til 31. mai kansellert cirka 15.000 prøver.

– FHI har ikke gitt signaler om når ny vurdering vil bli gjort. Dette påvirker også når Statens vegvesen kan komme i gang med førerprøver, skriver avdelingsdirektør Henning Harsem i trafikkavdelingen til VG.

UTSATT: 15.000 førerprøver er kansellert.
UTSATT: 15.000 førerprøver er kansellert. 
Foto: Jan Petter Lynau, VG

Torgeir Abusdal i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) sier til VG at de er fortvilet.

– Trafikkskolene får mange henvendelser fra ungdom som venter og venter. Dette kommer til å skape et enormt etterslep og mye fravær fra skolen når ungdom skal ta igjen tapte timer og oppkjøring. Våre trafikkskoler går konkurs om dette fortsetter særlig lenger, sier Abusdal som kan opplyse at han nettopp har fått vite at Nidaros Trafikkskole i Trondheim er gått konkurs. Han sier også at han i dag har snakket med et par andre trafikkskoler som sier de er snakk om dager før de også må gå til skifteretten.

– I Danmark har de åpnet opp igjen slik at ungdom kan ta kjøretimer og senere få ta førerprøven. Der har de regler på at kun en elev skal være i bilen om gangen. Vi ønsker å følge de samme reglene, men får ikke lov, sier Abusdal. Vi føler at myndighetene ofrer oss og at vi er utsatt for urimelig forskjellsbehandling i forhold til andre bransjer avslutter han

Martin Kolberg (18) fra Nesøya i Asker har gledet seg lenge til å kjør bil.

– Jeg er egentlig ferdig med alt, bortsett fra oppkjøring. Dette er surt, sier Kolberg.

15.000 førerprøver er kansellert

Mille R. Larsen (16) får endelig lov å ta førerprøve på MC, men for 15.000 som venter på biloppkjøring er lappen helt i det blå.

Statens Vegvesen opplyser til VG at 15.000 førerprøver for bil er kansellert, fordi de ikke får lov av helsemyndighetene å gjennomføre dem. Det er heller ikke tillatt med kjøretimer.

Martin Kolberg (18) fra Asker har gledet seg lenge til å få førerkort på bil. – Jeg stiller langt bak i køen, fordi de som hadde reservert oppkjøring før coronaen stiller først, sier han.